Τι είπε ο Αντιναύαρχος Αποστολάκης για το σημερινό Πολεμικό Ναυτικό;

Στη Γιορτή του προστάτη του Ναυτικού μας Αγίου Νικολάου και της επετείου των δύο μεγάλων ναυμαχιών των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13, της Έλλης και της Λήμνου, που πραγματοποιείται στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, είθισται ο εκάστοτε Αρχηγός ΓΕΝ με την ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής του, να προβαίνει σε ένα δημόσιο «απολογισμό» πεπραγμένων για το τρέχον έτος αλλά και ένα σχεδιασμό αυτών των ενεργειών που έχει δρομολογήσει για την επόμενη χρονιά.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και φέτος ο Αρχηγός ΓΕΝ

Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, του οποίου η Η.Δ. παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιδίως στο σκέλος της εκείνο που αναφέρεται στο σημερινό ΠΝ, την οποία και παρουσιάζουμε ως έχει:

«...Καθώς πέρασα στη σύγχρονη εποχή, θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για το που βρίσκεται σήμερα το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Σήμερα, που η Ελλάδα προβάλλει ως ακλόνητος πυλώνας σταθερότητας πάνω στο γεωπολιτικό μωσαϊκό της Ανατολικής Μεσογείου, με τις νέες προκλήσεις ασφαλείας, αλλά και την παραδοσιακή απειλή πάντα παρούσα.
Πρώτη μας προτεραιότητα φυσικά παραμένει η ετοιμότητα και η δυνατότητα για να εκτελέσουμε την κύρια αποστολή μας, την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν πολύ απλά, ότι έχουμε και υψηλότατη διαθεσιμότητα μονάδων αλλά και επισκευαστική ικανότητα. Να μην έχετε καμιά αμφιβολία για την ικανότητα και την ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού.
Επιχειρούμε όμως δευτερευόντως και όπου αλλού επιτάσσουν οι εθνικές ανάγκες και οι οδηγίες του Υπουργείου και του ΓΕΕΘΑ, για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος.
Έτσι λοιπόν συμβάλλουμε ενεργά στο Λιμενικό Σώμα, με το οποίο έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία, στην αποτροπή παρανόμως εισερχομένων ατόμων, καθώς και στην Ελληνική Αστυνομία με τη μεταφορά αυτών των ατόμων σε κατάλληλα μέρη.
Περνώντας σε ένα άλλο τομέα, θέλω να σας αναφέρω ότι έχουμε αναπτύξει αξιόλογη διεθνή συνεργασία με τα σημαντικότερα ναυτικά της λεκάνης της Μεσογείου, αλλά και παγκοσμίως.
Τα πλοία μας επαυξάνουν την παρουσία τους σε διεθνείς αποστολές και ασκήσεις στο εξωτερικό. Πέρα από την επιχείρηση UNIFIL, στην οποία συμμετέχουμε ανελλιπώς, είχαμε και πάλι Μονάδες μας στον Ινδικό ωκεανό στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στην πειρατεία, αλλά και σε συμμαχικές επιχειρήσεις και δυνάμεις, τερματίζοντας έτσι ένα χρονικό διάστημα απουσίας.
Η Ελληνική σημαία πάνω σε πολεμικά πλοία ανέμισε και πάλι στον Ινδικό, στον Ατλαντικό και σε όλη τη Μεσόγειο.
Αυτή η παρουσία των πλοίων μας στο εξωτερικό τονίζει την εξωστρέφεια, μας δίνει περαιτέρω οντότητα και εμπειρία, αλλά και επιβεβαιώνει το μεγάλο πλέγμα διμερών και πολυμερών δράσεων στις οποίες συμμετέχουμε, επισφραγίζοντας έτσι το πλαίσιο της ναυτικής αμυντικής διπλωματίας, προς όφελος βέβαια της πατρίδας μας.
Σας διαβεβαιώνω ότι τα πλοία του Στόλου πρωτεύουν σε αυτές τις αποστολές.
Και ο Στόλος μας είναι ισχυρός και αξιόπιστος, παράλληλα όμως ενισχύεται σημαντικά.
Χαρακτηριστικά, όπως γνωρίζετε, μετά από συμφωνία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εντολή της Κυβέρνησης, έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση των εργασιών και επιχειρησιακή ένταξη στον στόλο, των τριών υποβρύχιων τύπου 214 και του εκσυγχρονισμένου υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ που βρίσκονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Το Πολεμικό Ναυτικό με τις επιταγές της Κυβέρνησης και της Βουλής, ανέλαβε μια μοναδική, ακόμα και για τα διεθνή χρονικά, αποστολή, αυτής ουσιαστικά της διεύθυνσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προκειμένου να ολοκληρώσουμε και να παραλάβουμε τα υποβρύχια.
Με απλές κινήσεις, μέσα από πολυσύνθετες όμως διαδικασίες, το πρόγραμμα προχωράει ακόμα καλύτερα από ότι περιμέναμε και εμείς οι ίδιοι στην αρχή.
Έχουμε μια αγαστή συνεργασία με τους εργαζόμενους και ήδη τα υποβρύχια ΠΙΠΙΝΟΣ και ΩΚΕΑΝΟΣ εκτελούν επιτυχώς δοκιμές εν πλω, ενώ τα άλλα δυο έπονται σύντομα.
Είναι βέβαιο ότι η ισχύς του Στόλου μας αυξάνεται εκθετικά με αυτά τα υποβρύχια, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί τα καλύτερα συμβατικά υποβρύχια παγκοσμίως. Και το επιβεβαιώνω έχοντας την πλούσια εμπειρία από την επιχειρησιακή αξιοποίηση του πρώτου από αυτά – του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.
Παράλληλα, ο Στόλος μας θα ενδυναμωθεί σύντομα ακόμα περισσότερο, καθώς μετά από και πάλι μεγάλη προσπάθεια περιμένουμε σύντομα την πέμπτη πυραυλάκατο Super Vita από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ θα συνεχιστούν οι εργασίες και στα άλλα δυο, υπερσύγχρονα πλοία, του προγράμματος, προκειμένου και αυτά να ολοκληρωθούν και να έρθουν σε σύντομο χρόνο.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα, έχει δρομολογηθεί η επανενεργοποίηση των πέντε υφιστάμενων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Η ολοκλήρωση και αυτού του προγράμματος θα μας ξαναδώσει μια δυνατότητα, η οποία είναι κομβική για θέματα επιτήρησης και επιχειρήσεων στο Αιγαίο, άλλα και στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο σε εθνικό όσο και σε συμμαχικό πλαίσιο.
Δεν μένουμε όμως μόνο εκεί. Προχωράμε και διάφορα άλλα προγράμματα για την υποστήριξη του Στόλου μας όπως ο εκσυγχρονισμός φρεγατών ΜΕΚΟ, η υποστήριξη κινητήρων φρεγατών, πυραυλακάτων και ελικοπτέρων.
Όλα αυτά, τόσο η καθημερινή μας λειτουργία, οι αποστολές στο εξωτερικό και η ενίσχυση του στόλου, γίνονται πάντα με σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο και στο δημόσιο συμφέρον.
Ο κύριος παράγοντας που μας επιτρέπει να λειτουργούμε σωστά, το βασικό όπλο, ο σημαντικότερος πολλαπλασιαστής ισχύος μας, είναι οπωσδήποτε το προσωπικό μας.

Στελέχη άξια, εκπαιδευμένα, με υψηλό ηθικό και εμμονή στον σκοπό. Τίποτα δεν είναι πάνω από τους ανθρώπους του Ναυτικού και εμείς προσπαθούμε καθημερινά να το αποδεικνύουμε με πράξεις.

Προσπαθούμε καθημερινά, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, να παρέχουμε την απαραίτητη μέριμνα. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά την ίδρυση και λειτουργία τον τελευταίο χρόνο του υπερσύχρονου οδοντιατρικού κέντρου, την προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων στέγασης, διάφορες δανειακές διευκολύνσεις και πολλά άλλα.
Άνδρες και γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού,

Εσείς είστε η κύρια δύναμη πίσω από κάθε προσπάθεια, κάθε δραστηριότητα. Εσείς λειτουργείτε άριστα τα πλοία και τις υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού. Η απόδοση σας, η προσήλωση σας στο καθήκον, η αγάπη σας για το Ναυτικό και την Ελλάδα με γεμίζουν καθημερινά υπερηφάνεια και αισιοδοξία για τα επόμενα βήματα. Σας ευχαριστώ για μια ακόμα φορά....»

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα