Πουλί το πιο πιθανό αίτιο πτώσης του F-16

Η εισρόφηση ενός μεγάλου πουλιού, που πετούσε σε ύψους 10.000 ποδών μπορεί να είναι η αιτία της πτώσεως του F-16D Block.52+ (s/n “614”) της 343 Μοίρας, που έπεσε ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ νοτίου Κρήτης και νήσου Γαύδου στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσεως. Για το λόγο αυτό, για να διαπιστώσει με βεβαιότητα την αιτία που προκάλεσε την πτώση, η ΠΑ ξεκίνησε ήδη επιχείρηση αναλκύσεως του «καταγραφέα πτήσεως» (“flight recorder”) του αεροσκάφους.

Αυτό

τόνισε στην ιστοσελίδα μας κορυφαία αεροπορική πηγή η οποία ερωτήθη σχετικώς, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση «η ΠΑ θα κάνει τα πάντα για να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος γιατί την ενδιαφέρει πάρα πολύ να δει τι τελικώς έγινε και οδήγησε στην πτώση ενός υπερσύγχρονου και νέου μαχητικού της αεροσκάφους. Ευτυχώς οι δύο πιλότοι μας διασώθηκαν και είναι σε άριστη κατάσταση».

Ο ίδιος μας είπε τα εξής: «Το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 10.000-12.000 ποδών εκτελώντας μία άσκηση μαζί με άλλα δύο μαχητικά μονοθέσια και μόλις αυτή η εμπλοκή τέλειωσε και πήγαν να ξεκινήσουν νέα άσκηση, τότε σύμφωνα με τους πιλότους ακούστηκε ένα πολύ δυνατό «μπαμ» και ο κινητήρας νέκρωσε. Έγιναν οι προσπάθειες για την επανακκίνησή του, όπως προβλέπεται από το εγχειρίδιο, χωρίς καμία ανταπόκριση από μέρους του, οπότε και εγκατέλειψαν, ευτυχώς με απόλυτη επιτυχία. Τέτοιες περιπτώσεις, όταν όλα πάνε καλά και ξαφνικά ακούν «μπαμ» και μετά ο κινητήρας δεν «ακούει» , τ’ότε το πιο συνηθισμένο είναι να έχεις «ρουφήξει» κάποιο πουλί, και σε αυτό το ύψος κάποιο μοναχικό μεγάλο πουλί. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα συμβάν που η ΠΑ οφείλει να διερευνήσει και θα το κάνει. Να είσαι σίγουρος»

Επί της ουσίας, στην περιοχή βρίσκεται μια 20μελής ομάδα της ΚΟΣΥΘΕ της ΠΑ, που έχει τεράστια εμπειρία σε καταδύσεις σε μεγάλα βάθη και ανελκύσεις αεροσκαφών και καταγραφέων πτήσεως με τη χρήση μη επανδρωμένου υποβρύχιου οχήματος, δηλ.ενός ρομποτικού υποβρυχίου που κατευθύνεται από την επιφάνεια. Τα βάθη στην περιοχή είναι από 800 μέχρι 1000 μέτρα, αλλά η ΠΑ έχει παρόμοια εμπειρία από το παρελθόν με τον εντοπισμό και την ανέλκυση καταγραφέων πτήσεως σε άλλα συμβάντα.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα