Σύνδρομο… Ζαππείου για Σαμαρά – Βενιζέλο

Του Βασίλη Ταμπουρατζή

Τη στιγμή που η κυβέρνηση τρέχει ασθμαίνουσα στις Βρυξέλλες εκλιπαρώντας για μία θετική δήλωση στο Eurogroup ώστε να αποφασιστεί η συνέχιση της ρευστότητας από την ΕΚΤ, στην Αθήνα οι δύο πάλαι ποτέ κυβερνητικοί εταίροι ποντάρουν τα ρέστα τους σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό αδιέξοδο, θυμίζοντας εποχές Ζαππείου.


Στη Συγγρού ο Αντώνης Σαμαράς

δεν φαίνεται να πτοείται από το χαμηλό βαρομετρικό των δημοσκοπήσεων. Ασκεί κριτική στον αριστερό λαϊκισμό, ξεχνώντας τις παροχές των Ζάππειων 1 και 2. Παράλληλα καταστρώνει τη στρατηγική του σε δύο επίπεδα: σε μία ενδεχόμενη συμφωνία με τους δανειστές και σε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας. Στην πρώτη περίπτωση θέτει ως βάση σύγκρισης τo email Χαρδούβελη. Εάν όπως όλα δείχνουν η διαπραγμάτευση οδηγήσει σε μέτρα πολλαπλάσιου δημοσιονομικού κόστους από το email Χαρδούβελη, στη Συγγρού ετοιμάζονται να βγουν στο αντάρτικο. Όχι όμως όλοι! Η φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ, που προσανατολίζεται να στηρίξει τα μέτρα, ανεβάζει την πίεση στον Πρόεδρο και στους επιτελείς του, θυμίζοντάς τους ότι δεν παίζουν μπάλα μόνοι τους. Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, στη Συγγρού ετοιμάζονται για άμεσες πολιτικές εξελίξεις ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
Στη Χαριλάου Τρικούπη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαλέγει την ημέρα της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Ενικό για να αποδομήσει τον Πρωθυπουργό. Τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις όπως το βράδυ των εκλογών του 2007, όπου στο Ζάππειο έθεσε θέμα ηγεσίας με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Με ύφος δυσανάλογο της εκλογικής τους επιρροής στο ΠΑΣΟΚ ονειρεύονται στιγμές του ένδοξου παρελθόντος. Μόνο που το 4% δεν παραπέμπει σε κόμμα εξουσίας και η ιστορική δικαίωση του ΠΑΣΟΚΙΚΟΥ κυβερνητισμού αργεί να έρθει.

Keywords
Τυχαία Θέματα