Ρωσικό ενδιαφέρον για αεροπορική βάση στην Πάφο

Ανοιχτό άφησε το θέμα των επαφών μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, αναφορικά με τη χρήση από την τελευταία της Αεροπορικής Βάσεως «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου, ο υπουργός Αμύνης της Κύπρου Φώτης Φωτίου για να παραδεχτεί ότι οι κατοχικές δυνάμεις έχουν καταλάβει ένα μικρό τμήμα της αποστρατικοποιημένης ζώνης και το έχουν αποδώσει σε Τουρκοκυπρίους χωρικούς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα. Αναφορικά

με το θέμα της Αεροπορικής Βάσεως και το ότι αυτή αποτελεί το μήλον της έριδος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδος «Σημερινή», τόνισε τα εξής: «Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες για το τι γίνεται αυτή τη στιγμή για τέτοια σοβαρά και λεπτά θέματα που άπτονται της εξωτερικής μας πολιτικής». Και πρόσθεσε: «Με κάθε υπευθυνότητα και σε συνεργασία των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών και γενικότερα της κυβέρνησης, θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τα εθνικά συμφέροντα του τόπου». Αν η είδηση αυτή αληθεύει, όπερ και το πιο πιθανό, καταδεικνύεται το έντονο ενδιαφέρον της Ρωσίας για την εγκατάσταση «σημείων στηρίξεως» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που καταδεικνύει για πολλοστή φορά τη στρατηγική σημασία της Μεγαλονήσου.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και για το ίδιο θέμα ο Κύπριος ΥΠΑΜ σημείωσε ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η Κύπρος πλέον αναδεικνύεται γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά και αναδεικνύεται ο σταθεροποιητικός της ρόλος. Αυτό είναι που έχει σημασία και πρέπει να γίνουν τέτοιοι χειρισμοί ώστε να διασφαλίσουμε αυτό το σημαντικό ρόλο», ενώ για τις διμερείς σχέσεις Λευκωσίας – Μόσχας, τόνισε «οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι διαχρονικά φιλικές και η Ρωσία παραμένει ένας υποστηρικτής των θέσεων μας στο εθνικό θέμα διαχρονικά. Υπάρχουν φιλικότατες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα όπως ασφαλώς υπάρχουν και φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά και άλλες γειτονικές χώρες στη περιοχή μας».

Τέλος, ο κ. Φωτίου κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή» (του ΑΚΕΛ) σύμφωνα με το οποίο με την ανοχή της Ειρηνευτικής Δύναμης, οι κατοχικές δυνάμεις κατέλαβαν και παρέδωσαν σε Τουρκοκύπριους γεωργούς και εποίκους δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γης που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, τόνισε: «Η εξέλιξη αυτή είναι υπόψη μας και υπάρχει επιστολή από την Ένωση Κυπρίων Αγροτών που διαμαρτύρονται ασφαλώς και πολύ σωστά διαμαρτύρονται. Η Κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που πρέπει για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Είναι ασφαλώς ακόμα μια προκλητική ενέργεια των Τούρκων».

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα