''Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τινάξει τα πάντα στον αέρα''

Συνέντευξη στον Σωτήρη Ξενάκη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Ο λαός είναι πιο ώριμος από την ηγεσία του. Η πολιτική ηγεσία βρίσκεται πίσω του. Ολες οι ελπίδες βρίσκονται στον λαό, ο οποίος μπορεί να εμποδίσει την πορεία προς το χειρότερο. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για το τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Ενα μικρό ποσοστό να υλοποιήσει απ’ όσα υπόσχεται, θα τινάξει τα πάντα στον αέρα». Με τη δήλωση αυτή στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ενόψει των εξελίξεων με την κρίσιμη ψηφοφορία

της Δευτέρας στη Βουλή και με ανοικτό το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ο πρώην πρωθυπουργός, με την τεράστια εμπειρία του, είναι πολύ ανήσυχος για την πορεία της χώρας, εφόσον οδηγηθούμε -όπως όλα δείχνουν- σε πρόωρες εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει πως η εξέλιξη αυτή θα θέσει σε δοκιμασία τη χώρα, με κίνδυνο να χαθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με μεγάλες θυσίες από τους Ελληνες πολίτες. Εκτιμά, μάλιστα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί κυβερνητική λύση για τρεις λόγους:

Πρώτον, δεν έχει το αναγκαίο ποσοστό του ελληνικού λαού, καθώς, με τις καλύτερες γι’ αυτόν προϋποθέσεις, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι διαθέτει την ψήφο του ενός τρίτου των Ελλήνων.

Δεύτερον, δεν είναι νέο κόμμα, καθώς ένα σημαντικό μέρος του αποτελεί η «νεοκομμουνιστική αντιπολίτευσή» του, που φτάνει στο 40%.

Τρίτον, δεν έχει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει πως, αν τα πράγματα φτάσουν σε επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα περάσει σε μια επικίνδυνη περίοδο ακυβερνησίας, την οποία φοβάται περισσότερο από μια κακή κυβέρνηση.

ΕΞΟΔΟΣ. Εχοντας εξαιρετική εικόνα της διεθνούς πραγματικότητας, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πιστεύει πως η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά σε τραγικά αδιέξοδα αμέσως μετά τις προσεχείς εκλογές. Γενικότερα θεωρεί πως τα τελευταία χρόνια έγινε σημαντική πρόοδος και πιστεύει πως θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να κλείσει οριστικά η περίοδος του Μνημονίου.

Ομως αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, η πορεία αυτή θα σταματήσει, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει ανταγωνιστική και νομοτελειακά θα υποχρεωθεί να φύγει από το ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα λάθη τακτικής και στρατηγικής, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά πως ήταν πρόωρη η αναγγελία του τερματισμού της προσπάθειας να βγούμε από το Μνημόνιο. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι απόψεις του για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον Κεντροαριστερά και γι’ αυτό χρειάζεται τώρα περισσότερο παρά ποτέ μια ισχυρή Κεντροδεξιά, πιστεύει ο πρώην πρωθυπουργός. Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που παραδοσιακά καλύπτει τον χώρο από τις παρυφές της Αριστεράς μέχρι τη Δεξιά. Μια συρρικνωμένη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές, πιστεύει ο πρώην πρωθυπουργός, που πάντοτε έλεγε ότι από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μετά η Ν.Δ. ήταν ένα ανοικτό κόμμα, που ουδέποτε ταυτίστηκε με κάποιον από τους αρχηγούς της.

Κι επειδή το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών δείχνει ανοικτό, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι, αν η Νέα Δημοκρατία κινηθεί σε αυτή τη βάση, τότε υπάρχει ελπίδα ακόμα και να κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση, κάτι που θα είναι προς όφελος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα