"Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις επόμενες εκλογές"



«Eχω την ευθύνη των ΜΚΟ και επί δικών μου ημερών μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν έχει υπογραφεί για να δοθεί ούτε ένα σεντ», δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών

Φθάνει στο ραντεβού μας με μια μηχανή που οδηγεί ένας νεαρός. «Ο φρουρός σου;», τον ρωτώ. «Δεν έχω αστυνομικό, ούτε οδηγό ούτε χρησιμοποιώ κρατικό αυτοκίνητο. Ενας φίλος μου είναι», απαντά κατηγορηματικά. «Και δεν φοβάσαι την οργή των πολιτών;», επιμένω. «Ολα αυτά τα χρόνια που πηγαινοέρχομαι στην εκλογική μου περιφέρεια, τον Νομό Εβρου, δεν έχω δεχθεί ούτε φραστική

επίθεση από ψηφοφόρους. Αντιθέτως, έχω την αίσθηση ότι περιμένουν να πιάσουν τόπο οι θυσίες τους. Στηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά διότι είναι η μόνη λύση για τα προβλήματα». Το σχόλιο, προερχόμενο από έναν πιστό συνοδοιπόρο του πρωθυπουργού από την εποχή της ΠΟΛ.ΑΝ., δεν κινδυνεύει να εκληφθεί ως κολακεία.

Λόγω βεβαρημένου προγράμματος, έχουμε δώσει ραντεβού σ’ ένα γειτονικό στο υπουργείο εστιατόριο, στο οποίο είμαστε θαμώνες και οι δύο. Το «Capanna» της οδού Πλουτάρχου προσφέρει ποιοτική ιταλική κουζίνα σ’ ένα υψηλής αισθητικής περιβάλλον. Η παραγγελία είναι ελαφριά πράσινη σαλάτα με γαρίδες και αβοκάντο κι ένα ταρτάρ φρέσκου τόνου με λέμονγκρας.
«Τι γίνεται στην Ουκρανία;», ζητώ να μάθω τη γνώμη τού καθ’ ύλην αρμοδίου, αφού ως υφυπουργός Εξωτερικών έχει στο χαρτοφυλάκιό του τον απόδημο Ελληνισμό, τα Πατριαρχεία, την κλιματική αλλαγή και τα ΕΣΠΑ. «Πριν από λίγο συναντήθηκα με τον πρέσβη μας στο Κίεβο, τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο, που ήλθε εκτάκτως στην Αθήνα για ενημέρωση. Επίσης, συνομιλώ καθημερινώς με τους γενικούς μας προξένους στην Οδησσό και τη Μαριούπολη, καθώς και με την πρόεδρο των εκεί ελληνικών κοινοτήτων, κυρία Αλεξάνδρα Προτσένκο. Ολοι με διαβεβαιώνουν ότι οι Ελληνες δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο και δεν θα διατρέξουν στο άμεσο μέλλον».
Η επόμενη ερώτησή μου αφορά τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις τους, μεταξύ άλλων από το υπουργείο Εξωτερικών. «Εχω την ευθύνη των ΜΚΟ και επί δικών μου ημερών μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν έχει υπογραφεί για να δοθεί ούτε ένα σεντ. Υπάρχουν 198 προγράμματα στο υπουργείο μας. Επί Αβραμόπουλου δόθηκε εντολή για έλεγχο ορκωτών λογιστών και το τελικό πόρισμα εστάλη στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ρακιντζή. Από τότε που ανέλαβα, τον Ιούνιο του 2013, ξεκίνησε ο έλεγχος των υπόλοιπων προγραμμάτων».

Η συζήτηση μεταφέρεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή. «Τι γνώμη έχεις για το “Ποτάμι”;», σπεύδω να ξεκινήσω με το νεοϊδρυθέν κόμμα. «Υπάρχουν ευγενείς φιλοδοξίες, αλλά για να συνεχίσει και να διατηρηθεί ένα κόμμα, πρέπει να έχει αρχές. Ασφαλώς ανανεώνει το πολιτικό σύστημα, αν και, όταν ρωτήθηκα για τους “58”, η απάντησή μου ήταν ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανανέωση όταν ο μέσος όρος ηλικίας των στελεχών είναι μεγαλύτερος από την ηλικία μου».
Χαμηλών τόνων και μετριοπαθής, ο Ακης Γεροντόπουλος δεν βρέθηκε ποτέ στο μάτι του κυκλώνα, ούτε απασχόλησε τον Τύπο για τον βίο και την πολιτεία του. Ακόμη και για τον «ορκισμένο» αντίπαλο της παρατάξεώς του, τον ΣΥΡΙΖΑ, η τοποθέτησή του είναι μετριοπαθής: «Το πρώτο που νομίζω ότι χρειάζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως είναι να τα βρουν μεταξύ τους τα στελέχη. Εχουν μια θολή πολιτική και γι’ αυτό δεν πείθουν. Εχω την εντύπωση ότι εξακολουθούν και συμπεριφέρονται σαν κόμμα του 3%». Του αντιτείνω ότι οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών το κατατάσσουν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων. «Θεωρώ ότι σε μια περίοδο οξείας κρίσεως το 20% δεν είναι επιτυχία. Πιστεύω ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν καμία από τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις».

Την ώρα που έρχεται το επιδόρπιο, μια σφαίρα σοκολάτας, επεκτεινόμεθα στα γεωπολιτικά, με πρώτο θέμα την Τουρκία. «Οι γείτονές μας έχουν πέσει θύματα του μεγαλοϊδεατισμού τους. Οταν ανέλαβε ο Νταβούτογλου, έλεγε ότι δεν πρέπει να έχουμε προβλήματα στα σύνορά μας. Σήμερα η Τουρκία έχει προβλήματα με όλους τους γείτονές της». Για το Κυπριακό, ο συνομιλητής μου είναι επιφυλακτικός. «Εξαρτάται από τι αξιώσεις θα προβάλλει η Τουρκία στο μέλλον. Προσώρας, εμείς θέλουμε μια λύση που να σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με πρώτη την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί».

Λίγο πριν αποχαιρετιστούμε, κάνει ένα τελευταίο σχόλιο: «Οι Ελληνες του εξωτερικού είναι το καλύτερο πρόσωπο της Ελλάδος. Είναι αυτοί που βοήθησαν, μαζί με τον Σαμαρά, να αλλάξουν οι ξένοι την εικόνα που είχαν για τη χώρα μας μετά την κρίση».

Keywords
Τυχαία Θέματα