Τα ένοχα μυστικά Παπανδρέου - Βενιζέλου

Στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα «τσεκάρουν» βδομάδα παρά βδομάδα τι λέει η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εκπομπή του Ν. Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΪ. Προσεχώς περισσότερα.

Οταν ο Γιώργος Παπανδρέου τηλεφώνησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο

προκειμένου να τον ενημερώσει ότι δεν επρόκειτο να παραστεί στην πανηγυρική συνδιάσκεψη της «Ελιάς», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν εξεπλάγη, καθώς ήταν προετοιμασμένος για μια τέτοια εξέλιξη. Ηξερε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει καμία διάθεση να στηρίξει το όλο εγχείρημα, δεδομένου ότι είχε λάβει σχετικά μηνύματα από τους ανθρώπους του πρώην πρωθυπουργού στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Και επειδή ακριβώς γνώριζε ποια στάση θα κρατούσε ο Γ. Παπανδρέου, δεν μπήκε στη διαδικασία να ρίξει τα μούτρα του για να τον παρακαλέσε. Και για να του δείξει ότι δεν τον λογαριάζει του έστειλε δύο μέρες πριν από τη συνδιάσκεψη μια τυπική πρόσκληση για να παραστεί στις εργασίες της «Ελιάς».
Οσο ο Γ. Παπανδρέου δεν ήθελε να παραστεί στην εν λόγω συνδιάσκεψη, άλλο τόσο ο Ευ. Βενιζέλος ήθελε να απαλλαγεί από την παρουσία του σε αυτή. Οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν υπήρξαν ποτέ καλές και ούτε πρόκειται στο μέλλον να τα βρουν με διάθεση ειλικρινούς μεταμέλειας ο ένας για τον άλλον, ώστε να καταλήξουν σε μια ανυπόκριτη συμφιλίωση.
Γιατί; Διότι από την έως τώρα σύγκρουσή τους προκύπτει ότι αυτή έχει χαρακτηριστικά «κλεφτοπόλεμου» σε επίπεδο εντυπώσεων, ενώ κατά βάθος τους «συγκρατούν» για να μην παρεκτραπούν σε υπερβολές άγνωστα μυστικά και συνεννοήσεις από το πρόσφατο παρελθόν, που τροφοδοτούν τις συζητήσεις ότι ο ένας κρατάει τον άλλον και οι δύο μαζί κοροϊδεύουν τους αφελείς υποστηρικτές τους.
Το ερώτημα είναι: «Κράταγε» από κάπου τον Γ. Παπανδρέου ο Ευ. Βενιζέλος και τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία της χώρας και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ; Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο πρώην πρωθυπουργός στο βιβλίο του.

«Οχι» σε Σουλτς



Μπορεί ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης στην εκδήλωση για τη συγκρότηση του «τρίτου προοδευτικού πόλου» να διαβεβαίωσε τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. ότι συνεργάζεται με το κόμμα τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά την επομένη σε σύσκεψη άλλαξε το τροπάριο. Πρότεινε, μεταξύ άλλων, η Δημοκρατική Αριστερά να ζητήσει εδώ και τώρα εθνικές εκλογές, θεωρώντας ότι το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» είναι υπαρκτό, ενώ πρότεινε να μη στηρίξουν τον Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν. Προφανώς, θα ήθελε η ΔΗΜ.ΑΡ. να ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα.

«Τη φύλαγε»



Τι συνέβη και ο Κώστας Λαλιώτης, εκεί που δεν ήθελε να ακούει λέξη για την «Ελιά», βρέθηκε την περασμένη Κυριακή στη συνδιάσκεψη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας; Φυσικά, δεν τον έπιασε ο πόνος να δει τον Ανδρέα Λοβέρδο, για την επιστροφή του οποίου διακινούσε πικρόχολα σχόλια δεξιά και αριστερά. Ο λόγος της εμφάνισής του ήταν η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Του Γιώργου του τη φυλάει επειδή το 2009 δεν τον έβαλε σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ τον Χρυσοχοΐδη τον έχει στην «μπούκα» από το 2003, όταν ο Σημίτης τον όρισε γραμματέα της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ.

Δεν γίνεται



Εάν κάποιος στο ΠΑΣΟΚ δικαιούται διά να ομιλεί για την πορεία του κόμματος από την ημέρα ιδρύσεώς του έως σήμερα αυτός είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής στη Β΄ Αθηνών Απόστολος Κακλαμάνης. Το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έδωσε αβάντα στο εγχείρημα της «Ελιάς», φροντίζοντας να απουσιάζει από τις εργασίες της επίμαχης συνδιάσκεψης, δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει τελειώσει» ως οργανωμένο κόμμα και δεν μπορεί να αναστηθεί με κόλπα μεταμφίεσης ή παραπλανητικές φιέστες για κάτι το διαφορετικό. Η αλήθεια είναι ότι ο Απ. Κακλαμάνης δεν υπήρχε περίπτωση να πάει στη συνδιάσκεψη της «Ελιάς» για να χειροκροτήσει τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Ηλία Μόσιαλο ως ιδανικούς «αιμοδότες» για την ανασύνταξη της παράταξης που ο ίδιος συνέβαλε επί μία και πλέον τριακονταετία για να κρατηθεί όρθια στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Ελπίζει



Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, Μαρία Δαμανάκη, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο από τη «μάχη» των ευρωεκλογών και κριθεί το ζήτημα του διαδόχου της στις Βρυξέλλες. Η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, ελπίζει να επωφεληθεί από τις εξελίξεις και να μην ευοδωθεί κανένα από τα φημολογούμενα σενάρια. Δηλαδή, να μην είναι ούτε η Ντόρα Μπακογιάννη, ούτε ο Ευ. Βενιζέλος.

Υποψήφιος



Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Πεταλωτής (φωτ.), παρά το γεγονός ότι γκρινιάζει για την πολιτική που ακολουθεί ο Ευ. Βενιζέλος και κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τη διακυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, θα είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα δώσουν τη «μάχη» των ευρωεκλογών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προταθεί από την ομάδα Σαχινίδη-Μωραΐτη. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει υποταγή στον Βενιζέλο.

Ποιος, θέλω να ξέρω ποιος

Τον κατέγραψαν ως «κηπουρό» του Γιώργου και κάνει τα πάντα για να ξαναμπεί στο παιχνίδι της πολιτικής, αφήνοντας αιχμές εναντίον στενών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού. Θεωρεί ότι η επιστολή του Γ. Παπανδρέου που αιτιολογούσε την απουσία του από τη συνδιάσκεψη για την «Ελιά» είχε σκοπό να μη βρεθεί ο ίδιος στη λίστα των ευρωβουλευτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα