Η κλιματική αλλαγή μέσα από εννέα καρτούν

Τον περασμένο μήνα, η Niels Bugge Cartoon Award ζήτησε από εικονογράφους και σκιτσογράφους από όλο τον κόσμο να υποβάλλουν σχέδιά τους τα οποία να είναι βασισμένα πάνω σε ένα βασικό θέμα: το κλίμα.

«Οι ωκεανοί είναι στα χέρια μας» διακήρυττε ο διαγωνισμός, προτρέποντας τους συμμετέχοντες από 75 χώρες να βάλουν τα δυνατά τους και να δώσουν τις καλύτερες, σατιρικές, δικές τους ερμηνείες για την παγκόσμια αυτή ανησυχία.

«Τα ανθρώπινα όντα, όπως όλη η ζωή πάνω στη γη, ήρθαν από τα αστέρια και προσγειώθηκαν στη γη περνώντας

μέσα στον ωκεανό» έγραφε χαρακτηριστικά το δελτίο Τύπου για τον διαγωνισμό. «Ο ωκεανός είναι η πρώτη μας ανάδοχη μητέρα, πολύ περισσότερο από ότι η ξηρά στην οποία τώρα κόβουμε τα δέντρα και φυτεύουμε διαγονιδιακό καλαμπόκι. Όμως, όπως κακομεταχειριζόμαστε τη γη, ουσιαστικά κακομεταχειριζόμαστε τη ζωή μας και τώρα οι ωκεανοί είναι σε κακή κατάσταση εξαιτίας των δραστηριοτήτων μας: λιγότερα ψάρια, αλλά περισσότερο πλαστικό, λιγότερο καθαρό νερό, αλλά περισσότερο πετρέλαιο, λιγότερα κοράλλια αλλά περισσότερα σκουπίδια. Γι’ αυτό σήμερα, και όχι αύριο, θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να σώσουμε τους ωκεανούς από τους εαυτούς μας, αν εξακολουθούμε να θέλουμε να έχουμε μέλλον σε αυτό τον πλανήτη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε απάντηση, στον διεθνή διαγωνισμό έστειλαν συμμετοχές πάνω από 1.000 άτομα από όλο τον κόσμο, το Ιράν, την Κίνα, την Συρία, τις ΗΠΑ και τη Δανία, η οποία ήταν και η διοργανώτρια χώρα. Μέσα από τα καρτούν αναπτύσσεται πλήρως το θέμα της κλιματικής αλλαγής, συνοψίζοντας ζητήματα και συναισθήματα που αφορούν την τον αντίκτυπο του ανθρώπου στον πλανήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα