Αμφίπολη - Συνείδηση, σημειώσατε διπλό

Μετά τις αποκαλύψεις και τις ανακοινώσεις της Αμφίπολης, ένα είναι σίγουρο. Οτι η Ελλαδα θέλει να μάθει. Θέλει να μάθει την ιστορία της. Και αν κάπου οι ευθύνες μετατίθενται στο Κράτος, η συνείδηση του καθενός ξυπνάει. Αυτό είναι Η είδηση!

Το περασμένο Σάββατο, σε ένα καφέ ήρθε το θέμα στη συζήτηση... Ποιος είναι στον τάφο και αν δεν είναι ο Αλέξανδρος ποιους ήξερε, ποιους αγαπούσε, ποιοι θα μπορούσαν να έχουν τέτοια ταφή με Καρυάτιδες και Σφίγγες και ότι άλλο κρύβεται; Κάναμε δημοσκόπηση,

όχι από αυτές τις βαρετές, τις πολιτικές, για τον Σαμαρά ή τον Τσίπρα και τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ. (Τις λέμε εν προκειμένω βαρετές επειδή έτσι τις αντιλαμβάνεται ο κόσμος). Φυσικά όχι. Κάναμε γκάλοπ στους παρευρισκόμενους ποιος ήταν ο δάσκαλος του Μέγα Αλέξανδρου. Η πλειοψηφία - κάτω των 38 - δεν γνώριζε ότι είναι ο Αριστοτέλης. Ο σπουδαίος φιλόσοφος, ο θεμελιωτής της ορθολογικής σκέψης που αξίζει να σημειώσουμε, δέχθηκε "πόλεμο" μετά το θάνατό του για τα κείμενα και τις ιδέες του από όλη την Ευρώπη - την Ευρώπη αυτή που στα πρώτα της πανεπιστήμια διχάζονταν αν πρέπει ή όχι να διδάσκει Αριστοτέλη αναλόγως με το τι συνέφερε τους θρησκευτικούς άρχοντες και τους διαννοούμενους της εποχής.

Οι νέοι λοιπόν του καφέ που δεν γνώριζαν ποιός ήταν ο δάσκαλος του Μ. Αλέξανδρου και αν ο Αριστοτέλης προϋπήρχε του Σωκράτη και του Πλάτωνα - γιατί είθισται να μπερδεύεται πολύς κόσμος και με αυτό - έκαναν λόγο για την ασχήμια των σχολείων και την ανυπαρξία της έννοιας "πολιτισμός", της έννοιας "σωστή εκπαίδευση" - δεν είχαν και άδικο μεταξύ μας, είναι αυτά τα γνωστά προβλήματα που καμμία κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με σοβαρότητα και που ενίοτε έχει μαλλιάσει η γλώσσα κάποιων να γίνει κάτι ουσιώδες.

Ας κρατήσουμε λοιπόν την Αμφίπολη ως κινητήρια δύναμη για να πάμε παρακάτω. Και αν τα ΜΜΕ το έχουν παρακάνει με τις συνεχείς αναρτήσεις και ανακοινώσεις της κας Περιστέρη αλλά και όλων των άλλων αρχαιολόγων που ξεφύτρωσαν από τη διπλανή πόρτα και το μανάβικο, ουδόλως πειράζει. Τόσα χρόνια με τα reality ας δούμε και ένα reality που θα μας πάει πιο πέρα...

Οι Ελληνες ξυπνούν τη συνείδησή τους. Αν το σχολείο δεν μπορεί - που δεν μπορεί (κατά κοινή ομολογία) έτσι όπως είναι - καλλιεργείται το προσωπικό ενδιαφέρον και τα αποτελέσματα μόνο θετικά μπορεί να είναι, γιατί η εκμάθηση της ιστορίας δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

ΚΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα