Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Σαν σήμερα, το «αγγλικό ρόδο» χάνεται για πάντα στο τροχαίο που σόκαρε την παγκόσμια κοινή γνώμη

15:15 31/8/2019 - Πηγή: People

Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας (πρώην Νταϊάνα Φράνσις, γεννημένη Σπένσερ, την 1η Ιουλίου του 1961 ), μέλος της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας, πρώτη σύζυγος του Καρόλου, πρίγκιπα της Ουαλίας, γιου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και πρώτου διαδόχου του βρετανικού θρόνου.

Ήταν. Αλλά στις καρδιές των Βρετανών και της παγκόσμιας κοινής γνώμης θα μείνει για πάντα ως το κορίτσι που το Στέμμα αδίκησε, ως η σύζυγος που έφυγε πανικόβλητη από έναν κακό γάμο, ως η γυναίκα που μίλησε όπως λίγες της Βασιλικής Οικογένειας κατ’ ευθείαν στην

καρδιά των Βρετανών, των ανθρώπων όλου του κόσμου, ακόμη και των media που την κυνήγησαν μέχρι το τραγικό της τέλος.

Παρθένα κόρη, αριστοκρατικής οικογένειας: το τέλειο θύμα

Απευθείας απόγονος κάποιου παραμυθιού με τραγικό τέλος, η Νταϊάνα γεννήθηκε στην οικογένεια Σπένσερ, μια από τις εκλεκτές της βρετανικής αριστοκρατίας με βασιλική καταγωγή. Ήταν το τέταρτο παιδί και η τρίτη κόρη του Τζον Σπένσερ, Υποκόμη Όλθοπ, και της Φράνσις Σαντ Κιντ.

Ανατράφηκε με όλα τα εφόδια που χρειάζεται μία παρθένα κόρη της βρετανικής αριστοκρατίας, στο Παρκ Χάουζ, κοντά στο Σάντριγχαμ και όταν το 1975, ο πατέρας της απέκτησε τον τίτλο του Κόμη Σπένσερ, εκείνη έγινε -και έμεινε για πάντα- Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, η Λαίδη Ντι, των πολλών και του ενός που δεν την αγάπησε.

Με τη δημοσιότητα «συναντιούνται» για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1981. Τότε ανακοινώνεται ο αρραβώνας της με τον πρίγκιπα Κάρολο. Ο έρωτας της με εκείνον ανύπαρκτος, ο γάμος τους μια αυστηρή, πνιγηρή συμφωνία. Ο έρωτας των ΜΜΕ, ωστόσο, μαζί της, θα είναι κεραυνοβόλος και παντοτινός. Ο φωτογραφικός φακός την λατρεύει: είναι ψηλή, ξανθιά, με υπέροχα μελαγχολικά γαλάζια μάτια, έχει τύπο, τρόπους, φινέτσα, ξέρει να ντύνεται, όμως εδώ συμβαίνει και κάτι άλλο.

Η ντροπαλή κόρη των Σπένσερ έχει χαρακτήρα και πάθος. Είναι ζωντανή, άμεση, σπιρτόζα. Όταν θυμώνει τα μάγουλά της κοκκινίζουν και όταν γελά το κάνει με την καρδιά της. Στα επόμενα χρόνια, διασημότητες όπως ο Φρέντι Μέρκιουρι, ο Έλτον Τζον, ο Τζον Τραβόλτα θα την αγαπήσουν με όλη τους την καρδιά, θα τη θεωρήσουν φίλη και ασπίδα, θα την προστατεύσουν όταν εκείνη το χρειαστεί, θα την αντιμετωπίσουν όχι ως ακόμη μία γαλαζοαίματη, αλλά σαν ένα κορίτσι γεμάτο ζωή που κάποιος κλείδωσε στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ και το ξέχασε εκεί, φυλακισμένο σε βασιλικά πρωτόκολλα, «μη» και «όχι»΄.

Ο γάμος της με τον πρίγκιπα της Ουαλίας θα γίνει στις 29 Ιουλίου 1981, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και θα μεταδοθεί από την τηλεόραση σε 750 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η αρχή του έρωτα – με τα media 

Είναι η στιγμή που η παγκόσμια κοινή γνώμη θα μαγευτεί από την όμορφη νύφη, θα αδιαφορήσει για τον αδιάφορο γαμπρό και θα σκλαβωθεί από την αλήθεια του βλέμματός της. Κάτι δεν πάει καλά εδώ και μπροστά σε τόσα εκατομμύρια μάτια, πώς να κρυφτεί;

Καθ’ όλη την διάρκεια του γάμου της μαζί του, η Νταϊάνα θα αποκτήσει τους τίτλους της Πριγκίπισσας της Ουαλίας, της Δούκισσας της Κορνουάλης, της Δούκισσα του Ρόθσι και της Κόμισσας του Τσέστερ. Δεν θα αποκτήσει ποτέ τον τίτλο της συζύγου που ο άντρας της την αγαπά, τη θέλει και την τιμά.

Αποκαλύψεις! Ο Κάρολος παντρεύτηκε με το ζόρι την Νταϊάνα-Τι έκανε εκείνη στο γαμήλιο ταξίδι;

Θα αποκτήσει επίσης δύο γιους, τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον Πρίγκιπα Χάρι, οι οποίοι ήταν τότε στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα της γραμμής διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο.

Ως Πριγκίπισσα της Ουαλίας, η Νταϊάνα θα αναλάβει διάφορα βασιλικά καθήκοντα εξ ονόματος της βασίλισσας Ελισάβετ. Προς μεγάλη απογοήτευση του Στέμματος,  αυτό που θα της ανατεθεί ως αγγαρεία και για να την κρατά απασχολημένη και ενεργή -το να εκπροσωπεί δηλαδή τη Βασίλισσα σε διάφορες παγκόσμιες περιοδείες- θα γίνει το αιώνιο παράσημό της.

Ο κόσμος δεν την αγαπά απλώς. Τη λατρεύει. Λατρεύει την αμεσότητα, την τρυφερή της καρδιά, τη σοβαρότητά της ανά περίσταση, σοβαρότητα ανθρώπου και όχι θεσμού, το γεγονός ότι η μητρότητα θα της χαρίσει ακόμη μεγαλύτερη ενσυναίσθηση στον πόνο των απλών λαών.

Το φιλανθρωπικό της έργο και για την υποστήριξη που παρείχε στη Διεθνή Εκστρατεία Απαγόρευσης των Ναρκών Ξηράς δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Όπως και η παθιασμένη προσφορά της στο Νοσοκομείο Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος από το 1989.

Αύγουστος. Ένας κακός μήνας για μία τρυφερή γυναίκα 

Ο Αύγουστος, παραδοσιακά ήταν ένας μήνας κακός για τη Νταϊάνα. Στις 28 Αυγούστου του  1996 θα γίνει γνωστό το οριστικό διαζύγιό της με τον Κάρολο και η ίδια θα αντιμετωπίσει τα νέα, ανθρώπινα και όχι βασιλικά.

«Υπήρχε συνωστισμός σ’ αυτή τη σχέση», θα πει σε συνέντευξή της, υπονοώντας τη σχέση του πρώην συζύγου της με τον πραγματικό έρωτα της ζωής του, την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, μία γυναίκα που έγινε αντικείμενο χλεύης, κυρίως λόγω της έλλειψης χειρισμών εκ μέρους του πρίγκιπα της Ουαλίας.

Το διαζύγιο την απελευθερώνει. Πολλοί πιστεύουν ότι θα γίνει ακόμη καλύτερη μακριά από το παλάτι και έναν αδιάφορο σύζυγο. Ότι θα μείνουν πίσω της και οι προσωπικοί της δαίμονες: η βουλιμία, η κατάθλιψη, οι δυστυχισμένες μέρες. Ότι της αξίζει ένας πραγματικός έρωτας και τόνοι αληθινής αγάπης.

Και έχουν δίκιο. Μακριά από το Παλάτι, ωστόσο, η Νταϊάνα μένει απολύτως έκθετη στο κυνήγι των παπαράτσι.

Ο τελευταίος έρωτας της με τον γιο του βασιλιά των «Harodds», Ντόντι Αλ Φαγιέτ, θα ξαμολήσει στο κατόπι τους, σε κάθε τους βήμα, στίφη δημοσιογράφων που διεκδικούν ακόμη μία φωτογενή στιγμή της, με τον έρωτα της ζωής της, στο πλευρό της.

Στις 31 Αυγούστου του 1997 η Νταϊάνα, το αγγλικό ρόδο, θα χαθεί στο πιο πολυσυζητημένο τροχαίο όλων των εποχών. Πάνω από το φέρετρο της θα σταθούν, έστω και μέσα από τις καλτ πλέον εικόνες της τηλεόρασης, όχι μόνο οι Βρετανοί, αλλά και όλος ο κόσμος. Ακόμη και εκείνοι που ποτέ δεν σεβάστηκαν τη Βασιλεία, ακόμη και εκείνοι που σιχαίνονταν τον θεσμό, αλλά έβλεπαν με συμπάθεια, την πριγκίπισσα, που όχι μόνο δεν ντράπηκε, αλλά διεκδίκησε να είναι πραγματικός άνθρωπος με αισθήματα και όχι πάντα καλά υπολογισμένες αντιδράσεις.

Την κηδεία της θα παρακολουθήσουν μέσω του BBC 32,10 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και όλος ο πλανήτης θα πάρει ένα μάθημα από την τραγική κατάληξή της: η δημοσιογραφία πρέπει να έχει όρια, ειδικά όταν γίνεται σκανδάλη που απειλεί ανθρώπινες ζωές.

Δυστυχώς, ο θάνατός της μέχρι σήμερα είναι αστείρευτη πηγή θεωριών συνωμοσίας, αλλά και συμπερασμάτων για το πώς η αυστηρότητα του Βασιλικού Πρωτοκόλλου έγινε η αφορμή για τον «στραγγαλισμό» της εικόνας μιας γυναίκας που περισσότερο ωφέλησε την εικόνα του Στέμματος, παρά ωφελήθηκε.

Peoplegreece INSTAFEED

Keywords
Τυχαία Θέματα