Αμαζόνιος, η επόμενη μέρα: 4 ειδικοί εξηγούν στο People αυτό που έχουμε να περιμένουμε μετά τις σαρωτικές πυρκαγιές

11:10 31/8/2019 - Πηγή: People

 Από τη Γεωργία Χαλκιά

22 Αυγούστου 2019. Αμαζόνιος, Βραζιλία, Νότια Αμερική. Τα «πνευμόνια» της Γης τυλίγονται στις φλόγες. Το 20% του οξυγόνου της ατμόσφαιρας βρίσκεται στο έλεος της πύρινης λαίλαπας, που μετατρέπει τη δασική έκταση σε στάχτη. Ολόκληρος ο πλανήτης με θλίψη και οργή παρακολουθεί το τροπικό δάσος του Αμαζονίου να παραδίδεται στην πυρά. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία-περιγραφή του δημοσιογράφου του Reuters Thiago Parintintin,

ο οποίος πολλάκις διέσχισε με το αυτοκίνητο απόσταση 30 χιλιομέτρων του υπεραμαζονιακού αυτοκινητόδρομου από τη Χουμάιτα προς τη Λαμπρέα, παρακολουθώντας τη φονική καταστροφή της φύσης. «Δεν υπάρχουν φώτα, όμως ο νυχτερινός ουρανός είναι μισοφωτισμένος, διότι ο Αμαζόνιος φλέγεται. Μυρίζει σαν κάρβουνα που καίγονται. Στη διάρκεια της ημέρας, ο ήλιος, που είναι συνήθως τόσο δυνατός σ’ αυτά τα μέρη, σκοτεινιάζει από πυκνό γκρίζο καπνό».

Η δήλωση του Βραζιλιάνου προέδρου και οι αντιδράσεις

Περισσότερες από 9.500 εστίες φωτιάς έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής από την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στη Βραζιλία, κατακαίγοντας το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου και προμαχώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Το 2019 σημειώθηκε αριθμός-ρεκόρ πυρκαγιών του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Μέσα σε 24 ώρες αυξήθηκαν πλέον των 1.663 τα πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (ΙΝΡΕ). Οι πυρκαγιές μάλιστα δεν περιορίζονται στη Βραζιλία, καθώς τουλάχιστον 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους έχουν καεί στη Βολιβία, κοντά στα σύνορά της με την Παραγουάη και τη Βραζιλία. Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, κατηγόρησε τις ΜΚΟ ότι βάζουν φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου προκειμένου να πλήξουν την κυβέρνησή του, αφού τους έκοψε τη χρηματοδότηση. «Όλα δείχνουν ότι ΜΚΟ πηγαίνουν στον Αμαζόνιο για να βάλουν φωτιές στο δάσος» δήλωσε μέσω live συνομιλίας στο Facebook, χωρίς να παρουσιάσει το παραμικρό στοιχείο, κάτι που εξόργισε μέρος του κοινού και πυροδότησε τα σχόλια στο Διαδίκτυο. Περιβαλλοντολόγοι και ειδικοί για το κλίμα απέρριψαν τον ισχυρισμό Bolsonaro. Ισχυρισμό που χαρακτήρισαν ως «στάχτη στα μάτια», με στόχο να αποκρύψει το γεγονός ότι έχει καταργήσει πολλά μέτρα προστασίας του μεγαλύτερου τροπικού δάσους παγκοσμίως. Στα δάση του Αμαζονίου φαίνεται πως, μαζί με τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, στις στάχτες παραδίδεται και η κοινή λογική… Απόψεις απόλυτα αντικρουόμενες, αλληλοκατηγορίες και πύρινα λογύδρια που περιγράφουν τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, από πολίτες, δημοσιογράφους έως και αρχηγούς κρατών, θολώνουν την κρίση της παγκόσμιας κοινής γνώμης περισσότερο και από τους πυκνούς καπνούς της καταστροφής. Η αλήθεια για τον Αμαζόνιο σίγουρα δεν μπορεί να είναι μόνο μία και για τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν διάφορες εκδοχές, γεμάτες από σενάρια συνωμοσίας ή με ανατριχιαστικές αποκαλύψεις που άργησαν να βγουν στη δημοσιότητα. Επιστήμονες που ειδικεύονται στις φυσικές καταστροφές αλλά και αφοσιωμένοι στα θέματα της κλιματικής αλλαγής ακτιβιστές επιχειρούν μια πρώτη, ψύχραιμη αποτίμηση όλων όσων διαδραματίζονται στον επίγειο παράδεισο, που αλλάζει σε κόλαση εξαιτίας της ανθρώπινης ασυνειδησίας.

Η οργή του Emmanuel Macron και η δωρεά του Leonardo DiCaprio

Αυτή η παγκόσμια θλίψη και η οργή που έχει προκαλέσει η ανείπωτη τραγωδία στον Αμαζόνιο, έχουν κινητοποιήσει επιστήμονες, πολιτικούς, θρησκευτικούς ηγέτες, αλλά και αστέρες του Χόλιγουντ, οι οποίοι με παρεμβάσεις τους απαιτούν δράση «εδώ και τώρα». Ο Πάπας Φραγκίσκος ενώπιον χιλιάδων πιστών στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, κατά το εβδομαδιαίο κήρυγμά του ζήτησε δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για την κατάσβεση των πυρκαγιών. «Ανησυχούμε όλοι για τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στον Αμαζόνιο. Ας προσευχηθούμε όλοι ώστε με τη δέσμευση όλων μας να είναι σύντομη η κατάσβεσή τους. Αυτός ο δασικός πνεύμονας είναι απαραίτητος για τον πλανήτη μας» είπε χαρακτηριστικά. Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, εξόργισε τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, αποκαλώντας τις πυρκαγιές που κατακαίνε εδώ και ημέρες τα δάση του Αμαζονίου  «παγκόσμια κρίση», που θα έπρεπε να βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου των G7 στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας. «Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Οι ‘‘πνεύμονες’’ του πλανήτη μας, που παράγουν το 20% του οξυγόνου μας, φλέγονται. Πρόκειται για διεθνή κρίση» τόνισε μέσω Twitter. Τη βοήθεια με το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσαν οι ηγέτες του G7, έτσι ώστε να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που εξακολουθούν να μαίνονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Ωστόσο ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είπε αρχικά ότι για να δεχθεί τη βοήθεια του G7 πρέπει να του ζητήσει συγγνώμη ο Μακρόν, να «αποσύρει τις προσβολές» του, όπως το έθεσε, συνεχίζοντας την πολεμική στις διμερείς σχέσεις. Εντέλει, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, δέχθηκε, υπό τον όρο όμως ότι αυτό θα ελέγχει τα κεφάλαια. Ανάμεσά τους, ο ακτιβιστής Leonardo DiCaprio καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να δράσουν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πρωτοφανούς πυρκαγιάς και αποδίδει ευθύνες στον Βραζιλιάνο πρόεδρο Βolsonaro για την αποψίλωση της περιοχής και τη μετατροπή της σε βοσκοτόπια. Μέσω του νέου περιβαλλοντικού ιδρύματος Earth Alliance, που συστάθηκε από τον ίδιο και τους φιλάνθρωπους L.P. Jobs και B. Sheth, δεσμεύθηκε για δωρεά 5 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε να αποκατασταθεί η περιοχή.

????????????

Οι ειδικοί μιλούν για τη φωτιά στον Αμαζόνιο στο People:

Κωνσταντίνος Συνολάκης, ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνια

«Μας ανησυχεί ότι οι μεγάλες αυτές πυρκαγιές θα βάλουν πολύ διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και θα ανατρέψουν πολλές από τις προσπάθειες που κάνουμε ώστε να μειώσουμε τις εκπομπές αυτού, αποτρέποντας την υπερθέρμανση του πλανήτη. Φέτος, οι πρωτόγνωρες πυρκαγιές σε Σουηδία, Γροιλανδία και Αμαζόνιο υπερφόρτωσαν την ατμόσφαιρα. Στην Ελλάδα καίμε λιγνίτη και πετρέλαιο, που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα εξίσου με τις φωτιές στον Αμαζόνιο. Αναπνέουμε τον κακό αέρα. Οι φωτιές στον Αμαζόνιο θα μας επηρεάσουν άμεσα τα επόμενα 20 χρόνια, μια και το τροπικό δάσος χάνει τη δυνατότητα να καθαρίζει την ποσότητα άνθρακα από το περιβάλλον».

Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια

«Έρευνες δασολόγων έδειξαν πως η καταστροφή του Αμαζονίου θα είναι καταλυτική. Η αιτία της πυρκαγιάς σχετίζεται με τη δημιουργία νέων εδαφών για την καλλιέργεια σόγιας και την εκτροφή βοοειδών, έτσι αυξήθηκαν δραματικά οι πύρινες εστίες στο τροπικό δάσος. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος συνέβαλε καταλυτικά στην καταστροφή του Αμαζονίου, μην κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες για την κατάσβεση. Πρόκειται για ένα μεγάλο πείραμα της Βιομηχανικής, το οποίο έχουμε δει και στην Αργεντινή. Το πρωτόγνωρο όμως σε αυτό το φαινόμενο είναι ότι “χτύπησε” στην καρδιά του “πνεύμονα” του πλανήτη. Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σημαντικές τα επόμενα 5 χρόνια, με ακραία καιρικά φαινόμενα, ισχυρή υγρασία και πλημμύρες σε περιοχές του πλανήτη που δεν φανταζόμασταν».

Κώστας Γριμάνης, υπεύθυνος Εκστρατείας για την Κλιματική Δικαιοσύνη της Greenpeace Greece

«Αρχικά ο Bolsonaro θα πρέπει να αποδεχτεί ότι πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή και να κινηθεί ανάλογα. Το ζήτημα είναι μεγαλύτερο από την άμεση πυρόσβεση. Η μετατροπή αμιγώς δασικών εκτάσεων σε κτηνοτροφικές και αγροτικές εκτάσεις για την παραγωγή προϊόντων όπως η σόγια, το φοινικέλαιο και για τη βόσκηση βοοειδών δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο, σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας και την ξηρή περίοδο που ξεκινά στον Αμαζόνιο. Όλοι μας μπορούμε να ενεργοποιηθούμε, διότι ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει και τη χώρα μας. Μπορούμε να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα ελαττώνοντας την κατανάλωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών, δύο βιομηχανίες που είναι υπεύθυνες για την έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα».

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αμαζόνιος, People,amazonios, People