Νόμπελ Λογοτεχνίας: Σε Όλγκα Τοκάρτσουκ και Πέτερ Χάντκε το περσινό και το φετινό βραβείο

14:08 10/10/2019 - Πηγή: People

Μετά το περσινό κενό στο Νόμπελ Λογοτεχνίας, λόγω του σεξουαλικού σκανδάλου, η Ακαδημία ανακοίνωσε φέτος την απονομή για το 2018 και το 2019. Μια γυναίκα κι ένας άντρας ήταν οι νικητές, αλλά μόνο η γυναίκα παρουσιαζόταν ως φαβορί όλο αυτό το διάστημα.

Ο 81χρονος Ngũgĩ wa Thiong’o ήταν αυτός που σύμφωνα με τους περισσότερους θα κατακτούσε ένα από τα δύο βραβεία, όμως ο Κενυάτης θα πρέπει να περιμένει τη σειρά του στα επόμενα χρόνια.

Η Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ βραβεύτηκε από την Ακαδημία για «μια φαντασιακή αφήγηση που σε συνδυασμό με το πάθος

για εγκυκλοπαιδική γνώση αποτυπώνουν την υπέρβαση των ορίων ως φιλοσοφία ζωής». Η Τοκάρτσουκ γίνεται μια από τις λίγες συγγραφείς που κατακτούν την ίδια χρονιά το Νόμπελ Λογοτεχνίας και το Booker, το οποίο κατέκτησε για το βιβλίο της Πτήσεις. Παράλληλα, έχει κατακτήσει και 4 φορές το βραβείο Nike, το ανώτατο βραβείο λογοτεχνίας στην Πολωνία. Εκτός από τη συγγραφική της ιδιότητα, η Τοκάρτσουκ είναι ψυχοθεραπεύτρια και επίγονος της σχολής Γιουνγκ.

Πέρσι μεταφράστηκε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο Αρχέγονο και Άλλοι Καιροί, ενώ εντός του 2019 θα μεταφραστούν και οι Πτήσεις με τίτλο Πλανήτες στην ελληνική έκδοση. Το έτερο βιβλίο της Τοκάρτσουκ είναι «Τα Βιβλία του Ιακώβ».

Από την άλλη,  ο Αυστριακός Πέτερ Χάντκε πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2019 για «μια επιδραστική δουλειά που μαζί με την γλωσσική ιδιοφυία έχουν εξερευνήσει την περιφέρεια και την εξειδίκευση της ανθρώπινης εμπειρίας». Ο Χάντκε έχει τιμηθεί στο παρελθόν με τα βραβεία Μπύχνερ και Κάφκα. Ο Χάντκε έχει επίσης μεταφράσει στα γερμανικά αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, ενώ έχει και σκηνοθετική πορεία στο πλευρό του Βιμ Βέντερς.

Μερικοί τίτλοι βιβλίων του είναι οι εξής: Η Μεγάλη Πτώση, Κασπάρ, Η Απουσία, Σύντομο Γράμμα για Έναν Μεγάλο Αποχαιρετισμό, Η Αγωνία του Τερματοφύλακα πριν από τα Πέναλτι, Η Αριστερόχειρη Γυναίκα, Ρωτώντας με Δάκρυα στα Μάτια.

BREAKING NEWS:
The Nobel Prize in Literature for 2018 is awarded to the Polish author Olga Tokarczuk. The Nobel Prize in Literature for 2019 is awarded to the Austrian author Peter Handke.#NobelPrize pic.twitter.com/CeKNz1oTSB

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 10, 2019

Keywords
Τυχαία Θέματα