Η ατζέντα της εβδομάδας (7-9/02): Από τον Μακμπέθ στο Εθνικό για punk μελωδίες στο An κι από κει για φαγητό στο Γαλάτσι

10:05 7/2/2020 - Πηγή: People

Ετούτη η ατζέντα δεν είναι σαν τις άλλες. Θα είναι πιο low profile, γιατί δεν θέλω να σας οδηγήσω σε ξόδεμα δυνάμεων. Λίγα και καλά να κάνετε, γιατί τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα έχουμε live εδώ στο Peoplegreece για την απονομή των Όσκαρ.

ΘΕΑΤΡΟ: Μακμπέθ @Εθνικό Θέατρο

Το περίφημο «καταραμένο» έργο του Σαίξπηρ, ένα

«παραμύθι» για τη βία, για την ηδονή, για την εξουσία, για την τρέλα και κυρίως για τη μήτρα που τα γεννά, έρχεται στο Εθνικό Θέατρο σε μία μεγάλη συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Γραμμένο σε μια περίοδο πολιτικής και ηθικής κρίσης αποτυπώνει τη μεγάλη τραγωδία του ανθρώπου να διακρίνει το καλό από το κακό, την επιθυμία από τον φόβο, το φως από το σκοτάδι. Το κυνήγι της εξουσίας, η ανασφάλεια και ο φόβος, μήπως αυτή χαθεί, οδηγούν στα μεγαλύτερα εγκλήματα.

Ο Μακμπέθ είναι στρατηγός στον στρατό του Σκώτου βασιλιά Ντάνκαν. Επιστρέφει νικητής και διψασμένος για εξουσία. Υποκινείται από τη σύζυγό του αλλά και από το Πεπρωμένο του. Τρεις μάγισσες του έχουν δώσει το στίγμα της μοίρας του: είναι γραπτό του να γίνει βασιλιάς. Η δίχως όριο φιλοδοξία του τον οδηγεί στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Ο ένας φόνος οδηγεί σε έναν επόμενο. Η πτώση θα είναι το ίδιο ηχηρή.


Συντελεστές παράστασης

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Σκηνικά, Kοστούμια: Εύα Νάθενα
Μουσική και σχεδιασμός ήχου: Μίνως Μάτσας
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Κίνηση: Θανάσης Ακοκκαλίδης
Συνεργάτις σκηνοθέτης: Αναστασία Διαμαντοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Ψαρουδάκη

Με τους: Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λιγνάδης, Βασίλης Καραμπούλας, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Αναστάσης Λαουλάκoς, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιώργος Μπένος, Γιώργος Μπινιάρης, Ράνια Οικονομίδου, Τζέο Πακίτσας, Ορέστης Τζιόβας, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος

Για πληροφορίες εδώ.

Hotel Éternité @Εθνικό (Σκηνή Νίκος Κούρκουλος)

Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού ανεβαίνει στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» ύστερα από ανάθεση του Εθνικού Θεάτρου.

Βασικοί ήρωές του είναι οκτώ εργαζόμενοι σε ένα ξενοδοχείο, όπου τίποτε δεν επιτρέπεται να παλιώσει. Η γενική διευθύντρια προσπαθεί να παγώνει τον χρόνο πιστεύοντας πως αυτό θα βοηθήσει τους πελάτες που καταλύουν εκεί να διαχειριστούν τη ζωή τους που περνά. Ή που δεν περνά.

Στην παράσταση Hotel Éternité γίνεται χρήση καπνού & ακούγεται πυροβολισμός.


Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Επιμέλεια κίνησης: Χρήστος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Νάκου
Συνεργάτης στη δραματουργία: Βάνια Παπανικολάου
Βοηθός σκηνογράφου: Σταύρος Μπαλής
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρίνα Μουρτζή
Φωτογράφος παράστασης: Κωστής Σωχωρίτης

Με τους: Δέσποινα Γιαννοπούλου, Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Κατσιαδάκη, Χρήστος Κραγιόπουλος, Νίκος Λεκάκης, Χριστίνα Μαξούρη, Αλεξία Μπεζίκη, Αργύρης Ξάφης

Για πληροφορίες δες εδώ.

Μεγάλες Προσδοκίες @Σύγχρονο Θέατρο

Το αριστούργημα του Κάρολου Ντίκενς «Μεγάλες Προσδοκίες», η πιο σκοτεινή ερωτική ιστορία όλων των εποχών, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τις 31 Ιανουαρίου, στο Σύγχρονο Θέατρο, σε μια φιλόδοξη παραγωγή σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ και διασκευή Μαριλένας Παναγιωτοπούλου.

Ο Πιπ, ένα ορφανό καλόψυχο παιδί, προερχόμενο απ’ την εργατική τάξη, ερωτεύεται την όμορφη αριστοκράτισσα Εστέλλα σε ηλικία οκτώ χρόνων. Η Εστέλλα, όμως, έχει μεγαλώσει με τη Δεσποινίδα Χάβισαμ, η οποία έχει σπασμένη καρδιά, επειδή ο αρραβωνιαστικός της την εγκατέλειψε την ημέρα του γάμου τους.

Η Δεσποινίδα Χάβισαμ, προκειμένου να εκδικηθεί γι’ αυτή την απώλεια, έχει διδάξει στην Εστέλλα να είναι ψυχρή και απόμακρη με τους άντρες, να μην επιτρέπει στον εαυτό της να νιώθει κανένα συναίσθημα. Όσο ο Πιπ παραμένει πιο χαμηλά από εκείνη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ο ρόλος αυτός είναι σχετικά εύκολος για την Εστέλλα. Τι θα συμβεί, όμως, όταν ο Πιπ αποκτήσει χρήματα και ανέλθει κοινωνικά, χάρη στον μυστηριώδη πατρόνο του και πρώην κατάδικο, κύριο Μάγκουιτς;

Οι «Μεγάλες Προσδοκίες» έχουν διασκευαστεί για το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ τους εμβληματικούς ρόλους έχουν ενσαρκώσει κορυφαίοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ όπως οι Ήθαν Χωκ/Ραλφ Φάινς (Πιπ), Γκουίνεθ Πάλτροου (Εστέλλα), Τζιν Σίμονς/Σαρλότ Ρά-μπλιγκ/Έλενα Μπόναμ Κάρτερ/Αν Μπάνκροφτ (Δεσποινίς Χάβισαμ), Άντονι Χόπκινς/Ρόμπερτ Ντε Νίρο (Μάγκουιτς).

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Ντίκενς είναι μια περιπετειώδης και σκοτεινή ιστορία ενηλικίωσης με κινητήριο μοχλό τον έρωτα. Έναν έρωτα απόλυτο, ανεξάντλητο, παράφορο που διαπερνά το φράγμα του χρόνου, δυναμώνει απ’ τα εμπόδια, καταλύει όλες τις αντιστάσεις και αποκαλύπτει, μέσα από μια οδυνηρή διαδρομή, τον πυρήνα του πραγματικού εαυτού.

Οι άνθρωποι του Ντίκενς, αλυσοδεμένοι στο παρελθόν και καταδικασμένοι στο μαρτύριο της ανελέητης μνήμης, αναζητούν ανακούφιση και παρηγοριά, ελπίδα και σωτηρία. Αναζητούν το μέλλον που θα τους λυτρώσει απ’ τους εφιάλτες. Εγκλωβισμένοι σ’ ένα ζοφερό παρόν, είναι μοναχικές ψυχές που λαχταρούν με λύσσα να συναντηθούν, να ερωτευτούν, να αποδράσουν από τις τυφλές εμμονές τους, να απογειωθούν απ’ τη θλιβερή τους πραγματικότητα.

Παγιδευμένοι σ’ έναν αδιάκοπο κυκλικό “χορό”, έναν παθιασμένο στροβιλισμό, αναζητούν παρηγοριά στη ραγισμένη τους καρδιά, δημιουργώντας άθελά τους οι ίδιοι τις παγίδες για τον εαυτό τους, σε μια ανώφελη προσπάθεια να ελέγξουν και να τιθασεύσουν την ίδια τη δύναμη της ζωής.

Όμως, η ζωή είναι εξ ορισμού απρόβλεπτη και απροσδόκητη. Κι ο αληθινός έρωτας είναι το μοναδικό αντίδοτο στο δηλητήριο της μνήμης. Η σαρωτική του ορμή, όμοια με τη δύναμη ενός πραγματικού φυσικού φαινομένου, κλυδωνίζει τα θεμέλια του κατασκευασμένου «παράδεισου», διαλύει τις ψευδαισθήσεις ασφάλειας και αποκαλύπτει μια μικρή χαραμάδα ελευθερίας, φέρνοντας τους ανθρώπους αντιμέτωπους με την αλήθεια.

Μια αλήθεια επώδυνη αλλά ταυτόχρονα λυτρωτική. Οι ήρωες του Ντίκενς δεν καμουφλάρουν πια τις πληγές. Τις αγαπούν και τις αποδέχονται. Είναι τα παράσημά τους. Συμφιλιώνονται με το βαθύ σκοτάδι της ψυχής και στρέφουν με γενναιότητα το βλέμμα στο φως. Οι προσδοκίες έγιναν στάχτη. Το πρώτο βήμα έγινε.


Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Διασκευή-Δραματουργική συνεργασία: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Επιμέλεια κίνησης: Μόνικα Έλενα Κολοκοτρώνη
Βοηθός σκηνοθέτιδος: Μαριτίνα Αστρά
Βοηθός συνθέτη: Γιώργος Μιζήθρας
Βοηθοί ενδυματολόγου- Ειδικές κατασκευές: Κιράννα Γκιόκα, Αφροδίτη Αναστασοπούλου
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Υπεύθυνη Επικοινωνίας παράστασης: Ελεάννα Γεωργίου
Παραγωγή: Ομάδα Νάμα – Λυκόφως Ι.Κ.Ε.
Styling φωτογράφισης: Βασιλική Σύρμα | Mακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος
Κοστούμια: Βεστιάριο Κώνστα | Περούκα Φ.Κομνηνού: Στέφανος Βασιλάκης

Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλέκος Συσσοβίτης, Γιώργος Χριστοδούλου, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Λήδα Κουτσοδασκάλου

Για πληροφορίες δες εδώ.

EVENT: Vinyl Market @Τεχνόπολη

Το μεγάλο event της πόλης έρχεται για τη νέα χρονιά με ένα μεγάλο φεστιβάλ, μία γιορτή για το βινύλιο στις 7 – 8 – 9 Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Το Vinyl Market επιστρέφει ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με νέες συλλογές και καινούριες κυκλοφορίες βινυλίου, αλλά και πολλά άλλα μουσικά εκθέματα. Δίσκοι από όλη τη γκάμα της μουσικής, θα βρίσκονται εκεί για να τους ανακαλύψετε. Rock, Soul, Funk, Jazz, Latin, Blues, Ethnic, Electronica και πολλά άλλα.

Όπως πάντα, ευχάριστες μουσικές θα σας συναρπάσουν σε όλη την διάρκεια του event. Στα decks του Vinyl Market θα βρίσκονται γνωστοί DJ’s, αλλά και πολλοί άλλοι από την ομάδα του event. Μια μοναδική ανοιχτή παρουσίαση βινυλίου στον όμορφο εναλλακτικό χώρο της Τεχνόπολης.

Παρασκευή 7 και Σάββατοκύριακο 8 & 9 Φεβρουαρίου η καρδιά της πόλης χτυπά στο Vinyl Market

Παρασκευή απόγευμα από τις 17.00 μέχρι τις 22.00 το βράδυ και

Σαββατοκύριακο από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ θα είμαστε όλοι εκεί!

Αίθουσα ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες εδώ.

LIVE: Vive Le Punk Rock ! 2020 Festival in Athens @An Club

H 77- 82 team επιστρέφει για 7η συνεχόμενη χρονιά με το Vive le Punk Rock festival σε ένα διήμερο φωτιά! To punk rock φεστιβάλ των Βαλκανίων και όχι μόνο, που έγινε θεσμός προσελκύει ολοένα και περισσότερο κόσμο από την όλη την Ευρώπη, με punk rock μπαντάρες και πάλι!

Αποτελεί πλέον ’’σημείο συνάντησης’’ κάθε Φεβρουάριο για πολλούς Punk Rockers όπου πλέον το χαρακτηρίζουν κάτι σαν ιεροτελεστία μιας και επισκέπτονται την Άθηνα για αυτόν τον λόγο ξάνα και ξάνα.

Μετά τις αξέχαστες παρουσίες των τελευταἰων ετών των Exploited, GBH, Subhumans, Infa Riot, Partisans, Oppressed, Angelic Upstarts, Peter & the Test Tube babies, Conflict, Chaos UK, Mau Maus, το 2020 έχουν σειρά οι θρύλοι του Punk Rock, ‘‘The Kids‘‘ (est.1976) από Βέλγιο & οι ‘‘the Members‘‘ από το Ην.Βασίλειο (est. 1976) που θα είναι οι headliners για την πρώτη και για την δεύτερη μέρα του φεστιβάλ αντίστοιχα. Μαζί τους οι Παριζιάνοι ‘‘Rixe‘‘ με Classic Oi! καταβολές, οι Τσέχοι motorhead punks ‘‘Just War‘‘ και οι Δανοί ’’Trouble ?’’ την 1η μέρα του φεστιβάλ.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα oι Ολλανδοί street punks ‘‘Antidote‘‘ και οι Γερμανοί Oi! Punk αντιφασίστες ‘’Stage Bottles’’ να συμπληρώνουν το line up της 2ης μέρας όσον αφόρα τις μπἀντες που θα επισκέφθουν τη χώρα μας ! 7 μπάντες από όλη την Ευρώπη και 4 ελλήνικες έχει φέτος το μένου λοιπόν !

Δείτε αναλυτικά το line-up κάθε ημέρας εδώ.

Milo Z @Half Note 7-10/2

20 χρόνια γιορτάζει ο Milo Z και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα του Half Note Jazz Club. Πρωτοσυστήθηκε στο Αθηναϊκό κοινό μέσα από τις τακτικές εμφανίσεις του στο Half Note και έκτοτε δημιούργησε μια εκρηκτική κατάσταση γύρω από το όνομά του, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Νέα Υόρκη από την οποία έρχεται.

Με το δικό του πλέον cult ρεύμα και φανατικό κοινό να τον ακολουθεί πιστά και με την εκρηκτική μπάντα του να παίζει «στα κόκκινα», ο Milo Z βάζει φωτιά σε κάθε του live!

Τζαζ φανκ, χιπ χοπ, groovy και σόουλ ρυθμοί σε ένα χορευτικό πρόγραμμα που δεν τελειώνει ποτέ.

Ο Milo Z δημιουργεί μουσική για νέους – και πάντα νέους – συνδυάζοντας την παλιά καλή σόουλ και το φανκ των Sly & The Family Stone, των War, των Kool & The Gang και των Parliament-Funkadelic με καθαρές αβάν ροκ επιδράσεις και σχέσεις, μέσα σε απόλυτα σύγχρονο πλαίσιο που ανταποκρίνεται πλήρως στο dance κάλεσμα των καιρών. Επηρεασμένος από τους ήχους του Prince και των Red Hot Chili Pepper, με κιθαριστικές και ψυχεδελικές μίξεις, με δυναμική α λα Zappa συμπληρώνει μια καυτή ατμόσφαιρα που αποτελείται από φρενήρες φανκ, αισθησιακή τζαζ και δυναμικό ροκ. O Milo Z έχει πιάσει κορυφή στο σύγχρονο τζαζ-φανκ-ραπ σόου και αυτό το αποδεικνύει στον φυσικό του χώρο: τη σκηνή…

Για όλα τα infos τσέκαρε εδώ.

Μαρία Παπαγεωργίου @Σταυρός του Νότου Club 7/2

Αν ήταν να ορίσει την καλλιτεχνική της γέννηση θα έλεγε ότι έγινε το 2013, στο club του Σταυρού του Νότου. Μπουσούλησε με τα πρώτα της τραγούδια και τους λίγους ακροατές. Περπάτησε με την ομάδα της που μεγάλωνε επί σκηνής, με περισσότερους ακροατές να αφουγκράζονται τις ανησυχίες, τα λάθη της και τα νέα της τραγούδια.

Ήρθε ένα συλλεκτικό βινύλιο, ένωσε τη φωνή μου με τους Usurum, παρουσίασαν τη «Μνήμη» τους, έκανε άπειρες δοκιμές στα encore, που γεννήσανε καινούριες ερμηνείες. Κατέγραψε αυτές τις φωνές όλων στα «4 χρόνια Δευτέρα». Έτσι άρχισε να ενηλικιώνεται.

Μοιράστηκε τη σκηνή με τον Χρήστο Θηβαίο για μια ολόκληρη χρονιά, όσο παράλληλα έφτιαχναν με τους συνεργάτες της την αλληλογραφία με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και ονειρεύονταν και οι 7 να χωρέσουν στη σκηνή και να παίξουν. Και χώρεσαν. Και έπαιξαν ως ενήλικα παιδιά πλέον.

Η Μαρία Παπαγεωργίου και η μπάντα της έρχονται τις Παρασκευές του Φεβρουαρίου στο Club του Σταυρού.

Για πληροφορίες δες εδώ.

ΦΑΓΗΤΟ/ΠΟΤΟ:  Lefkes on the Side

Ο Τάσος Ντούμας και η ομάδα του δημιουργήσαν ένα «αδερφάκι» για της Λεύξες, όπου ο ξυλόφουρνος έχει την τιμητική του. Σε αυτόν τον all day χώρο μπορείς να γεύσεις πεϊνιρλί και πίτσες το μεσημέρι, να πιεις smoothies και χυμούς το πρωί, αλλά κυρίως να δοκιμάσεις πιάτα με επίκεντρο το κρέας. Οι κοπές είναι άρτιες, τα κρέατα είναι είτε ελληνικά είτε από Γαλλία, Ουγγαρία και άλλες χώρες, ενώ η συνοδεία τους με πατάτες, σάλτσες και μεζέδες, απογειώνουν τη γευστική ποικιλία.

Για πληροφορίες δες εδώ.

Keywords
punk, ατζεντα, φαγητο, εθνικο, punk, το φως, ορέστης τζιόβας, punk rock, half note, χιπ χοπ, low, live, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, θεατρο, πειραιας, φως, hotel, ελλαδα, τζιν, market, νέα, βινύλιο, rock, jazz, latin, blues, festival, athens, team, riot, test, est, classic, note, club, αθηνα, cult, χοπ, sly, ροκ, dance, red, pepper, σταυροι, μνήμη, smoothies, γαλλια, ουγγαρια, κινηση στους δρομους, καθαρα δευτερα, μονικα βασιλειου, στρατος, Καλή Χρονιά, κινημα πατατας, Τσάρλς Ντίκενς, φωτια, τελη κυκλοφοριας 2013, αλλαγη ωρας 2013, pepper, η ζωη, ξανα, χωρες, αφροδιτη, βελγιο, βημα, εθνικο θεατρο, ηδονη, ηθοποιοι, λυκοφως, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, σωτηρια, τα νεα, τηλεοραση, τραγουδια, φως, cult, test, αλεξια, απωλεια, ατμοσφαιρα, βινύλιο, βλεμμα, βραδυ, γινει, γινεται, δεσποινα, δυναμη, δηλητηριο, δωσει, διημερο, δυναμικο, εγινε, εγκληματα, ελενα, ευα, ελισαβετ, ελπιδα, εμμονες, επιθυμια, ερχεται, ερχονται, ετων, ευρωπη, εφιαλτες, ζωη, ζωης, ζοφερο, ιδια, ιδιο, ηλικια, ηρωες, θρυλοι, κατασκευες, κυνηγι, χτυπα, λαθη, ληδα, λειπει, λιγα και καλα, λυσσα, λογο, μεζεδες, μητρα, μπορεις, μαρια, μυθιστορημα, ναμα, νεα υορκη, τζιν, ξενοδοχειο, ομαδα, παντα, οκτω, ομορφη, ονομα, ορεστης, ορμη, παιδι, παιδια, παρουσιαση, πεπρωμενο, πιατα, πρωι, ραπ, ρευμα, ρυθμοι, ροκ, σαιξπηρ, συζυγο, σειρα, σκηνοθεσια, σοου, σοουλ, στιγμα, συγχρονο, τασος, το φως, τρελα, φεστιβαλ, φυσικα, φυσικο, φοβος, φούρνοι, φωνη, φορα, χιπ χοπ, χρηστος, χριστινα, χοπ, ψευδαισθησεις, κωνσταντινος, athens, αντρες, dance, blues, classic, club, δημητρης, ελληνικα, εμφανισεις, festival, γευσεις, γιορτη, half note, hotel, χωρα, jazz, καρδια, κρεας, latin, low, market, note, ορέστης τζιόβας, πληροφοριες, πληγες, parliament, punk rock, rock, red, riot, σκηνη, sly, smoothies, team, θανασης, θελω να, ψυχες
Τυχαία Θέματα
7-902, Μακμπέθ, Εθνικό, Γαλάτσι,7-902, makbeth, ethniko, galatsi