Λαγουδάκια στην παγωνιά του Μαρτίου

18:20 22/3/2022 - Πηγή: iHunt

O Mάρτιος του 2022 εξελίσσεται σε έναν από τους ψυχρότερους, μετά από αυτόν του 1987 όπου σκεπάστηκε μεγάλο μέρος της χώρας με χιόνια. Φέτος για πάνω από δέκα ημέρες εκδηλώνεται παγωνιά σε πολλές περιοχές και η θερμοκρασία έπεσε από -3 έως και -11oC.

Του Δρος Χρήστου Κ. Σώκου

Ο Μάρτιος είναι ένας σημαντικός μήνας για την αναπαραγωγή του λαγού. Η νεογνική θνησιμότητα, σύμφωνα με έρευνες στην Ευρώπη, αναδεικνύεται ως ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει σοβαρά τους πόσους τελικά λαγούς θα συναντήσουμε

στον κυνηγότοπο. Για τα νεογνά του κουνελιού, ως γνωστό, το λαγούμι προσφέρει προστασία – το νεογνό του λαγού όμως είναι από την πρώτη ημέρα εκτεθειμένο…

Μια σπουδαία έρευνα διεξήχθη σε πεδινές περιοχές της Ελβετίας και δημοσιεύτηκε το 2020. Τοποθετήθηκαν ραδιοπομποί σε 63 νεογνά (ηλικίας μιας έως 22 ημερών κατά τη σύλληψη) και παρακολουθούνταν καθημερινά. Η πιθανότητα επιβίωσης για τον πρώτο μήνα ζωής εκτιμήθηκε σε μόλις 18%. Δηλαδή από τα 100 λαγουδάκια μόνο 18 επιβιώνουν στην ηλικία του ενός μήνα, κάτι που οδηγεί σε μείωση του πληθυσμού στην περιοχή έρευνας.

Άρπαγες, γεωργικές εργασίες και καιρός αποτελούν τους κύριους παράγοντες θνησιμότητας.

Οι ερευνητές εντόπισαν αρνητική επίδραση της βροχόπτωσης στην επιβίωση των νεογνών, ενώ η ελάχιστη θερμοκρασία αέρα φαίνεται να παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Αυτό επαληθεύεται και από άλλες έρευνες που δείχνουν πως η υγρασία και οι βροχοπτώσεις έχουν αρνητική επίδραση στα νεογνά του λαγού. Το βρεγμένο τρίχωμα δε θερμομονώνει ικανοποιητικά, σε αντίθεση με το στεγνό τρίχωμα που μπορεί να βοηθήσει τα νεογνά να αντιπαρέρχονται και να επιβιώνουν σε θερμοκρασίες έως -8°C.

Από την έρευνα εντοπισμού και σύλληψης νεογνών λαγού στην Ελβετία.

Όταν όμως τα νεογνά δέχονται βροχή και είναι σε θέση με πολλή υγρασία είναι πιθανό να οδηγηθούν στο θάνατο ακόμα και σε θερμοκρασίες πάνω από 0°C λόγω των αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων για θερμορύθμιση.

Επιπλέον, η εξάπλωση των ενδοπαρασίτων όπως τα κοκκίδια ή τα νηματώδη ευνοείται από τον υγρό καιρό.

Σε έρευνα στην Αυστρία βρέθηκε επίσης πως λαγουδάκια

Keywords
Τυχαία Θέματα