Berenberg: Έξι λόγοι για ελπίδα στην Ελλάδα και εκλογές ενόψει


Του Δημήτρη Παφίλα

Έξι λόγους για τους οποίους πρέπει να ελπίζουμε στην Ελλάδα, διαπιστώνει σε έκθεση του ο γνωστός οικονομολόγος κ. Carsten Hesse του οίκου Berenberg. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στις δύο έδρες που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ και στην πιθανότητα διεξαγωγής σύντομα εκλογών και επικράτησης της πιο μεταρρυθμιστικής Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Hesse η Ελλάδα

αφού εξέλθει απο το τρίτο πρόγραμμα στις 21 Αυγούστου 2018 θα πρέπει να τα καταφέρει δίχως νέα δάνεια από τους επίσημους δανειστές της ( ΙMF, ESM, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ) και να προσελκύσει Κεφάλαια αποκλειστικά από ιδιωτικές πηγές. «Θα είμαστε έτοιμοι να δούμε μια επανάληψη ενός success stories όπως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης; Διακρίνουμε έξι λόγους ελπίδας:

1 Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις προ- ανάπτυξης
2. Έχει εξισορροπήσει τα μεγάλα δημοσιονομικά έλλειμματα και τους τωρινούς λογαριασμούς
3. Βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα της.
4 γύρισε την αγορά εργασίας της.
5 μείωσε τα επιτόκια ομολόγων της
6. Εξασφάλισε περισσότερα ευρωπαϊκά κεφάλαια για να υποστηρίξει επενδύσεις».

Παρά το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι υψηλοί φόροι, η αδύναμη εκπαιδευτική παρουσία και η μετανάστευση είναι οι μακρο-πρόθεσμες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με τον Γερμανό Οικονομολόγο, το αξιοπρεπές ποσοστό ανάπτυξης θα παραμείνει: «Αν η Ελλάδα συνεχίσει τις προσπάθειες για να αυξήσει την προσφορά της και οι φόροι γίνουν πιο ανταγωνιστικοί τότε η ανάπτυξη θα αυξηθεί σε 2% το 2018, 2,2% το 2019 και 2,4% το 2020.»

Πάντως, το περιθώριο λάθους είναι μικρό, συμπεραίνει η Berenberg. H Ελλάδα βρισκόταν στο δρόμο για ανάκαμψη απο το 2014. Όμως, η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη καθυστέρησε την επαναφορά για τρία χρόνια. Για να αποφύγει να επαναληφθεί μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων.

Για την συμφωνία χρέους ο κ. Hesse τονίζει ότι η ελάφρυνση χρέους εκτιμάται ότι ο δείκτης χρέους/ ανάπτυξης θα πέσει από το 127% στο 97% το 2060 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την δεκαετή επιμήκυνση. Επίσης, η ανάλυση θα παραμείνει κάτω από σφικτή εποπτεία με μεγάλα κεφαλαιακά αποθέματα.

Ο κ. Hesse σημειώνει ότι στην περίοδο μετά την κρίση της Lehman Brothers (πρώτο τρίμηνο 2013) το ΑΕΠ της Ελλάδος έχει αυξηθεί 3%. Αυτό είναι το χειρότερο ποσοστό από όλες τις χώρες που δέχθηκαν προγράμματα διάσωσης (Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Κύπρος)

Εκλογές: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε δυο έδρες πλειοψηφία, όχι απαραίτητα κακό αφού έρχεται η Ν.Δ

«Μετά από μια δεκαετία πόνου η Ελλάδα είναι έτοιμη να κινηθεί ξανά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει την Ελλάδα ως success story. H Eλλάδα έχει μια καλή ευκαιρία να ακολουθήσει τα βήματα των άλλων χωρών που βγήκαν από το πρόγραμμα. Επιπρόσθετες προσπάθειες για να αυξηθεί η χαμηλή παραγωγικότητα, να αντιμετωπιστεί το ακριβό σύστημα συντάξεων, ο μεγάλος δημόσιος τομέας και ο αδύνατος τραπεζικός τομέας θα προσθέσουν ευκαιρίες για επιτυχία.

Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μεταρρυθμιστικό δρόμο, αλλά οι εκλογές μπορεί να έλθουν νωρίτερα καθώς η κυβέρνηση έχασε δύο έδρες από την πλειοψηφία της. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό: Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η πιο μεταρρυθμιστική κεντρο-δεξιά Νέα Δημοκρατία θα νικήσει σε αυτό το σενάριο.»

Keywords
Τυχαία Θέματα