ALPHA: Παραμένει CEO για ένα έτος ο Δ. Μαντζούνης – Στέλεχος της τράπεζας ο διάδοχος του

Τις διαδικασίες της αντικατάστασης του δρομολογεί στην Alpha Bank ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Μαντζούνης, όπως ανακοίνωσε “θέλουμε έναν άνθρωπο που να γνωρίζει την Alpha Bank, να προέρχεται από αυτήν. Δεν επιτρέπονται λάθη”.

Οπως τόνισε χαρακτηρστικά η τράπεζα με 148 χρόνια παράδοσης έχει πάρα πολλά ικανά στελέχη και είναι σε θέση να βρει όχι μόνο έναν

αλλά και δύο και τρία στελέχη να συνεχίσουν την ανοδική πορεία της τράπεζας οδηγώντας την στην επόμενη ημέρα.

Ο καλύτερος που θα επιλεγεί θα πρέπει να προέρχεται μέσα από τους κόλπους της τράπεζας. Από τη νέα μου θέση θα συνεχίσω να υπηρετώ την Alpha Bank», πρόσθεσε ο κ. Μαντζούνης.

«Το ζήτημα είναι τι τράπεζα θέλουμε να έχουμε. Η απόφαση είναι δύσκολη, η διαδοχή είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύνεση», τόνισε ο Δ. Μαντζούνης.
«Να εξετάσουμε τι ζητάμε χωρίς να βιαζόμαστε και να κάνουμε κινήσεις που θα μετανιώσουμε. Στην Alpha Bank δεν επιτρέπονται λάθη. Θα δρομολογήσουμε τις διαδικασίες με πνεύμα Alpha Bank», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σαφείς αιχμές για τις δικαστικές έρευνες

Η τραπεζική είναι ανάληψη ρίσκου και εφόσον οι αναλαμβανόμενες κινήσεις είναι σύννομες με τις πρακτικές και τους κανονισμούς της Τραπέζης της Ελλάδας, και βασίζονται σε λογικές αποφάσεις, δεν μπορούν να είναι αντικείμενο ποινικών διώξεων τόνισε ο κ. Μαντζούνης σχολιάζοντας τις εν εξελίξει ποινικές διαδικασίες για αποφάσεις μελών του δ.σ. της Alpha Bank, σε τρεις περιπτώσεις.

Όπως είπε, πρόκειται για την υπόθεση της Πήγασος η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης και αφορά στον τρόπο εξυπηρέτησης χορηγήσεων δανείων και μη ρευστοποιήσεων καλυμμάτων προς εξόφληση δόσεων.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η ΤτΕ έχει αποφανθεί ότι η ανάληψη κινδύνων κατά το χρόνο που έλαβαν χώρα από την τράπεζα, ήταν συνεπής με τις πρακτικές που εφαρμόζονταν και τους ισχύοντες κανονισμούς.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά στο 2008 όταν στελέχη της τράπεζας ενημέρωσαν τη διοίκηση ότι προτίθενται να πουλήσουν μετοχές της τράπεζας για να εξοφλήσουν δανειακές τους υποχρεώσεις.

Το τότε δ.σ. εκτίμησε ότι θα υπήρχε κίνδυνος να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις στους καταθέτες της τράπεζας και έκρινε ότι το καθήκον πίστης των στελεχών προς την τράπεζα, υπερίσχυε. Κατόπιν αυτού, έκανε σύσταση προς τα στελέχη να μην προβούν σε πωλήσεις μετοχών.

Η τρίτη υπόθεση η οποία θα κριθεί στα δικαστήρια αφορά την υπόθεση του “ΔΟΛ” και συγκεκριμένα δάνεια που είχαν χορηγηθεί στον τότε ιδιοκτήτη για την απόκτηση μετοχών του ΔΟΛ και τα οποία ήταν πλήρως καλυμμένα (στο 160%).

Επίσης, για τη μη ρευστοποίηση καλυμμάτων το 2010 και για τη χρηματοδότηση αναδιάρθρωσης δανείων της επιχείρησης το 2012.

Και σε αυτή την περίπτωση η ΤτΕ δεν έχει εντοπίσει καμία παρέκκλιση από τους κανονισμούς.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Βασίλης Ράπανος δήλωσε οτι θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του κ. Μαντζούνη και μαζί θα επιλέξουν τον επόμενο CEO της τράπεζας.

Οσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση της τράπεζας, ανέφερε ότι έχουν γίνει αλλαγές σημαντικές, οι οποίες βασίζονται στις βέλτιστες πρακτικές.

Οσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Ράπανος υπογράμμισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι δυσκολίες δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί, ωστόσο όσο ομαλοποιούνται οι συνθήκες, τόσο το τραπεζικό σύστημα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη χρηματοδότηση της αγοράς.

Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε «τι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μία νέα περίοδο προκλήσεων και ευκαιριών και χρειάζεται προσοχή έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα η ανεργία, να ενισχυθεί η αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες συνεχίζουν να υπολείπονται των εισαγωγών και να επιταχυνθεί η απελευθέρωση προϊόντων και υπηρεσιών που θα συμβάλλει και στη μείωση των τιμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα