Μετά το «πικρό ποτήρι» του brexit, η Μέι προειδοποιεί τις Βρυξέλλες για την κοινή πολιτική ασφάλειας

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των 500 εκατομμυρίων πολιτών της, παρεμποδίζοντας μια ευρεία συμφωνία για την ασφάλεια στο πλαίσιο του brexit, καθώς η ατμόσφαιρα που περιβάλλει τις διαπραγματεύσεις δείχνει ότι αυτή θα είναι η εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου εργασίας στη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, η May είπε στους συναδέλφους της, Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Βρετανία θέλει να διαδραματίσει

σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, ακόμα και μετά την αποχώρησή της από το μπλοκ των κρατών- μελών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "η ικανότητά μας να το κάνουμε αυτό τίθεται σε κίνδυνο".

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας επεσήμανε τις άκαμπτες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμποδίζουν τις τρίτες χώρες -όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο- να συμμετάσχουν στα προγράμματα κοινής χρήσης πληροφοριών της ΕΕ. Στη συνέχεια περιέγραψε τις συνέπειες του αποκλεισμού της Βρετανίας από όλη αυτή την προσπάθεια.

"Δεν θα μπορούσαμε πλέον να μοιραζόμαστε ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για άτομα που αναζητούνται, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών εγκληματιών", ανέφερε. «Η συλλογική μας ικανότητα να χαρτογραφήσουμε τρομοκρατικά δίκτυα σε όλη την Ευρώπη και να κάνουμε να προσαχθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης, θα μειωθεί. Αυτό δεν είναι κάτι που θέλω και δεν πιστεύω ότι είναι αυτό που κι εσείς θέλετε."

Τα σχόλια της May, έρχονται σε μια ευαίσθητη στιγμή των διαπραγματεύσεων. Οι συζητήσεις για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία δεν έχουν ακόμη αρχίσει, καθώς το υπουργικό συμβούλιο της May εξακολουθεί να υποστηρίζει το είδος των τελωνειακών ρυθμίσεων που προτάσσουν τα μέλη του, με την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μετά, Μέι, Βρυξέλλες,meta, mei, vryxelles