Τσάκος: «Να αποφευχθεί το σπάσιμο του κρίκου της Ναυτιλίας και των Ελλήνων»

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Στα Ποσειδώνια, διάδοχος κορυφαίας σε παγκόσμιο επίπεδο επιχειρηματικής και εφοπλιστικής οικογένειας είχε εκμυστηρευτεί ότι «πρώτα εμείς οι Έλληνες πρέπει να επενδύουμε στην Ελλάδα».

Η «επένδυση» στην εκπαίδευση, στη μόρφωση της ελληνικής νεολαίας, είναι εξίσου σημαντική με κάθε επενδυτικό πρόγραμμα. Πόσο μάλλον όταν αφορά την ναυτιλία, μία βιομηχανία στην οποία οι Έλληνες κυριαρχούν για 10ετίες και η οποία αποτελεί έναν από τους δύο πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ανήμερα του Σταυρού,

ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, έκανε τα λόγια πράξη και εγκαινίασε το πρώτο ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Επαγγελματικό Λύκειο Ναυτικής κατεύθυνσης στην Ελλάδα, με την επωνυμία «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» , το TEENS-Tsakos Enhanced Education Nautical School αφού πρωταρχικός στόχος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας παραμένει «η αναζωπύρωση της ναυτοσύνης των Ελλήνων». Και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε, άμεσα, ο καπετάν Παναγιώτης προσφέροντας στους νέους και στις νέες όχι μόνο διέξοδο προς τη θάλασσα μέσω σπουδών αλλά και εξασφάλιση θέσης εργασίας στα πλοία του Ομίλου τα οποία πλησιάζουν τα 100 στον αριθμό.

Επιπροσθέτως, με την λειτουργία του πρώτου ιδιωτικού Ναυτικού Λυκείου η ναυτομάνα Χίος καθίσταται, δικαίως, το ισχυρότερο κέντρο ναυτικής γνώσης, εκπαίδευσης , κατάρτισης , έρευνας και δημιουργίας αφού εκεί υπάρχουν Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, Τμήμα Πανεπιστημίου Ναυτιλιακής Εκπαίδευσης, δημόσια Ναυτικά Λύκεια και Ιδρύματα προαγωγής των ναυτιλιακών θεμάτων και της ναυτιλιακής έρευνας.

«Οραματιζόμαστε τη σχολική αυτή μονάδα ως μία κυψέλη μάθησης γνώσης και αριστείας που θα προετοιμάζει και θα γαλουχεί από τρυφερή ηλικία νέους και νέες, για να γίνουν μία μέρα οι ηγέτες που τόσο έχει ανάγκη η Ελληνική Ναυτιλία» επεσήμανε ο Xιώτης πλοιοκτήτης –Ιδρυτής του Ναυτικού Λυκείου και συνέχισε αναφερόμενος στη συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού:

«Αν δεν ενεργήσουμε, όσο υπάρχει ακόμα χρόνος, ώστε να αποφευχθεί το σπάσιμο του κρίκου της Ναυτιλίας και Ελλήνων, Ελλήνων και Ναυτιλίας, τότε θα στερηθεί η Ναυτιλία μας από το βασικό ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα που είναι το ανθρώπινο δυναμικό και η ναυτοσύνη μας –γεγονός που θα σπεύσουν να επωφεληθούν εις βάρος μας οι καραδοκούντες ανταγωνιστές μας.

Η Ναυτιλία μας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πλουσιοπάροχες ευκαιρίες απασχόλησης σε δεκάδες χιλιάδες ελληνόπουλα. Η Ιστορία δεν θα συγχωρέσει ποτέ τη γενιά μας εάν είτε από αμέλεια είτε από ολιγωρία ή με κοντόφθαλμη ιδιοτέλεια, επιτρέψουμε μα συμβεί μία τέτοια καταστροφή εθνικών διαστάσεων.

Η ίδρυση ενός ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού , Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικής Κατεύθυνσης ήταν επιθυμία μου η οποία έγινε πραγματικότητα» και προσέθεσε:

«Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε ένα πρότυπο Ναυτικό Λύκειο με εποπτικά μέσα εξελιγμένης και πρωτοποριακής τεχνολογίας, ένα Λύκειο που ευχόμαστε να βρει μιμητές ανά το πανελλήνιο επ’ ωφελεία της Ναυτιλίας και της ναυσίβιας φυλής μας».

Ο Πλοίαρχος Ε.Ν. Αθανάσιος Καραπούλιος, διευθυντής του Ναυτικού Λυκείου επεσήμανε στο «business stories»: «Είναι μία προσπάθεια να διαμορφώσουμε την επαγγελματική εκπαίδευση και τη ναυτική εκπαίδευση στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας. Όνειρο και στόχος είναι να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα πρότυπο σχολείο που να μπορεί να συνδυάζει την υψηλού επιπέδου γενική εκπαίδευση με την επαγγελματική εκπαίδευση ώστε να διαμορφώσει και να ετοιμάσει καταρτισμένους ναυτικούς που χρειάζεται η ελληνική ναυτιλία αλλά και η σύγχρονη ναυτιλία γενικότερα. Οι μαθητές-μαθήτριες που θα αποφοιτούν από το Ναυτικό Λύκειο έχουν δύο δυνατότητες. Η εισαγωγή στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και η πρόσβαση σε δέσμη σχολών όπως οι πολυτεχνικές , ναυτιλιακά τμήματα ή ΤΕΙ. Υπάρχει και ένα τρίτο μονοπάτι για να βρεθείς στη θάλασσα μέσω του απολυτηρίου από το Λύκειο κάνοντας θαλάσσια υπηρεσία για δύο χρόνια.

Ο Ευθύμης Μητρόπουλος, τέως γενικός γραμματέας του ΙΜΟ, τόνισε στο «business stories»: «Είμαι εντυπωσιασμένος. Για τη νεολαία και τη ναυτιλίας μας σημαίνει περισσότερα παιδιά στη θάλασσα που τα έχουμε τόσο πολύ ανάγκη. Να δώσουμε μία λύσει η επιτέλους στο πρόβλημα λειψανδρίας στα ελληνόκτητα πλοία. Γιατί ελληνόκτητα πλοία θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αν πάψουν πάψουν να επανδρώνονται από Έλληνες θα χάσουν τα ην ψυχή τους. Η ολοκλήρωση μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο των έργων για τη δημιουργία του Ναυτικού Λυκείου ώστε το όραμα του καπετάν Παναγιώτη να γίνει πράξη, είναι ένας ηράκλειος άθλος. Και για να παραφράσω τον Τσόρτσιλ, ποτέ στην ιστορία δεν επετεύχθησαν τόσα πολλά σε ένα τόσο σύντομα χρονικό διάστημα από τόσο λίγους».

Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» με πρωτεργάτες για το συγκεκριμένο project την Βενετία Καλλιπολίτου και τον Μιχάλη Μπελεγρή βρήκε το κατάλληλο κτήριο για τη στέγαση του Λυκείου, πήρε αδειοδοτήσεις από Υπουργεία, τοπικές εκπαιδευτικές και πολεοδομικές αρχές, εξασφάλισε το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό και τον αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό.

Η έναρξη της λειτουργίας του Ναυτικού Λυκείου θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο με φοίτηση 20 μαθητών-μαθητριών της Α’ Λυκείου ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και η Β’ Λυκείου και τον Σεπτέμβριο του 2020 το Λύκειο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία και με τις τρεις τάξεις καις τις ειδικότητες Πλοιάρχου και μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού.

Το Λύκειο αναλαμβάνει τη μόρφωση των μαθητών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αλλά και ένα πρότυπο πρόγραμμα συμπληρωματικής σύγχρονης ναυτικής παιδείας που θα εξασφαλίζει τη σύνδεση της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τις ανάγκες του σύγχρονου ναυτικού , έτσι όπως οριοθετείται από τους διεθνείς ναυτικούς κανονισμούς , τα διεθνή πρότυπα και τις σύγχρονες προκλήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα