Πάτρα - Πύργος: Παλεύει για μία συν δύο εργολαβίες ο όμιλος Καλογρίτσα

Της Μαριάννας Τζάννε

Έξι από τις οκτώ συνολικά εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος, αναμένεται να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα, με στόχο να διαβιβαστούν για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο τον Οκτώβριο ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν δύο κομμάτια του έργου. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, εφόσον οι διαδικασίες καθυστερήσουν να πάνε στο Ελεγκτικό σε πρώτη φάση, μόνο οι έξι εργολαβίες.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία, η κοινοπραξία “Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών” του κ. Χρίστου

Καλογρίτσα, έχει προσκομίσει εγγυητική για το τμήμα 4 του πολυσυζητημένου οδικού έργου (Κυλλήνη – Βάρδα), στο οποίο είχε μειοδοτήσει με έκπτωση 50,39%.

Όπως ανέφερε χθες σε απάντηση προς τον βουλευτή Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιωάννη Κουτσούκου, ο κ. Χρίστος Σπίρτζης εκκρεμεί το πρακτικό της Επιτροπής διαγωνισμού για το πρώτο τμήμα (Πύργος -Δουνέικα), στο οποίο είναι μειοδότης. Στόχος είναι να κλείσουν και οι άλλες δύο μέσα στο επόμενο 20ήμερο. Πρόκειται για τα τμήματα 2 και 3 του έργου (Πύργος – Δουναίικα και Δουναίικα – Αμαλιάδα), για τα οποία δεν εγκρίθηκε η αιτιολόγηση της τεχνικής εταιρείας που είναι ο πρώτος μειοδότης και η Επιτροπή έχει καλέσει τον δεύτερο κατά σειρά.

Ο όμιλος Καλογρίτσα έχει απορριφθεί στις δύο από τις τέσσερις εργολαβίες και πολλοί αναρωτιούνται με ποιο τρόπο θα καταφέρει να ολοκληρώσει, όποιο κομμάτι του έργου αναλάβει, λόγω της δεινής οικονομικής του κατάστασης. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Αττικής έχει σταματήσει να χορηγεί γραμμές πίστωσης και από αρχές Μαίου τον καλούσε με εξώδικο να προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών του ύψους άνω 110 εκ. ευρώ που σήμερα δεν εξυπηρετούνται. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα έργα, τα περισσότερα έχουν αναληφθεί από τον Άκτωρα ενώ παρελθόν αποτελεί η εταιρεία και από τις εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ.

Χθες ο κ. Σπίρτζης, παρά τα πυρά που έχει δεχτεί από την αντιπολίτευση αλλά και τον τεχνικό κόσμο για τον πολλαπλό τεμαχισμού του έργου, επανέλαβε ότι δεν θα μπορούσε να προχωρήσει ο σχεδιασμός διαφορετικά. «Εάν δεν είχαμε εκπτώσεις της τάξης του 50%, αν δεν αυξάναμε τον ανταγωνισμό, αν μέναμε σε αυτά που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, με εκπτώσεις του 0% έως 20% που έδωσαν οι μεγάλες εταιρείες στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, προφανώς, το έργο που θα εγκρινόταν δεν θα ήταν αυτοκινητόδρομος» υποστήριξε ο υπουργός Υποδομών.

Το υπουργείο έλαβε την έγκριση μεγάλου έργουγια το Πάτρα-Πύργος, τον περασμένο Μάιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως υποστηρίζει, ο στόχος του έργου να επιτευχθεί ανταγωνισμός και να μην ανατεθούν οι συμβάσεις πάλι σε μεγάλες εταιρείες, επιτεύχθηκε.

«Οι έξι διαγωνισμοί είναι ανά δύο έργα σε διαφορετικούς μειοδότες, όπως ήταν κι ο πολιτικός στόχος που είχαμε, δηλαδή να μην πάει το έργο σε έναν με χαμηλή έκπτωση, γιατί δε θα γινόταν ποτέ και δεν θα έπαιρνε ποτέ έγκριση από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο κ. Σπίρτζης.

Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές καλοκαιριού οι υπηρεσίες του υπουργείου κάλεσαν τους μειοδότες του Πάτρα-Πύργος, να αιτιολογήσουν τις προσφορές τους και να καταθέσουν τις αιτιολογήσεις τους. «Οι πέντε έχουν ολοκληρωθεί, για τη μία τρέχουν οι ημερομηνίες μήπως υπάρχει κάποια προσφυγή και τις επόμενες ημέρες η μία ολοκληρώνεται, από ό,τι μας ενημερώνει η Υπηρεσία και η Επιτροπή Διαγωνισμού. Συγκεκριμένα τα τμήματα 1, 4, 5, 6, 7 και 8, οδεύουν στην ολοκλήρωση” είναι η απάντηση του υπουργείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα