Η Fed έφερε «τούμπα» τη Wall Street

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Μπορεί η αύξηση των επιτοκίων από Fed να ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, ωστόσο η ρητορική της ήταν αυτή που προβλημάτισε τους επενδυτές.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης με εύρος διακύμανσης από 2% έως 2,25%. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η τρίτη αύξηση από τις τέσσερις που «βλέπει» η Κεντρική Τράπεζα

εντός του 2018.

Ταυτόχρονα η Fed έδωσε σήμα πως έρχονται αρκετές ακόμη σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2019, γεγονός που αναμένεται να... τσαντίσει τον Τραμπ, ο οποίος επανειλημμένως έχει ζητήσει από την Τράπεζα χαλαρή, και όχι σφιχτή, νομισματική πολιτική. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ουσιαστικά επιθυμεί η Fed να αφήσει την οικονομία των ΗΠΑ να «τρέξει» (να καλπάσει για την ακρίβεια), χωρίς να τραβάει σφιχτά τα «χαλινάρια».

Ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποιο σχόλιο-tweet από τον Τραμπ, ωστόσο οι επενδυτές και κατ' επέκταση η αγορά φαίνεται πως ήδη προεξοφλεί μια «οργισμένη» αντίδραση, η οποία δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τη στάση του... ευέξαπτου Προέδρου στο θέμα του εμπορίου, το οποίο δε διανύει και τις καλύτερες του ημέρες... Προκειμένου να δώσει ακόμα περισσότερα καύσιμα στην αμερικανική οικονομία, ο Αμερικανός Πρόεδρος ενδέχεται να πιέσει για ακόμα καλύτερες (για τις ΗΠΑ) συμφωνίες στο εμπόριο.

Έτσι, μέσα σε αυτό το κλίμα, και παρότι οι αμερικανικοί δείκτες πριν την απόφαση της Fed κατέγραφαν κέρδη της τάξεως του 0,45%, ο Dow Jones έκλεισε τελικά με πτώση 0,40% ή 105 μονάδων στις 26.387. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,32% στις 2.906 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,21% στις 7.990 μονάδες.

Αντιθέτως το δολάριο απολαμβάνει τη σφιχτή νομισματική πολιτική της Fed (η οποία όπως φαίνεται θα παραμείνει σφιχτή), ήτοι τις αυξήσεις επιτοκίων οι οποίες ενισχύουν φυσικά το αμερικανικό νόμισμα.

Ο δείκτης δολαρίου DXY που μετρά την ισχύ του έναντι των κύριων ανταγωνιστών του σκαρφάλωσε στις 94,30 μονάδες, ενώ η ισοτιμία με ευρώ βρίσκεται στο 1,1741 (από 1,1767). Έχουμε αναφέρει πολλέςφορές σε αυτή τη στήλη πως επί Τραμπ το δολάριο θα συνεχίσει να ισχυροποιείται κόντρα στις εκτιμήσεις των αναλυτών...

Η εικόνα στο εμπόριο

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε στην ομιλία του στον ΟΗΕ τις εμπορικές πολιτικές της Κίνας, υπογραμμίζοντας πως κύριο μέλημα του είναι να προστατεύσει τα συμφέροντα των Αμερικανών. «H ανισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα είναι απαράδεκτη», τόνισε. Επιπλέον, νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι προσπαθεί να αναμιχθεί στις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.

Πέρα όμως από την Κίνα, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο και με τον Καναδά. Ο εμπορικός αντιπρόσωπος, Robert Lighthizer δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προχωρήσουν με την αναθεωρημένη NAFTA και χωρίς τον Καναδά άμα χρειαστεί.

Επιπλέον ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων και με την Ιαπωνία.

Τι έβγαλε η Fed

Τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, προέβλεψαν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν προηγούμενος, στο 3,1%, ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό για τρία ακόμα χρόνια.

Επιπλέον, μια θετική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας περιέγραψε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC) .

Όπως τόνισε, οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν ισχυρές, λαμβάνοντας ώθηση και από την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Όσον αφορά την απόσυρση της φράσης για την «διευκολυντική» κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, ο κ. Πάουελ τόνισε πως αποτελεί ένδειξη ότι η νομισματική πολιτική εξελίσσεται με βάση τις προσδοκίες.

Ωστόσο, ο κ. Πάουελ έσπευσε να προειδοποιήσει για τους κινδύνους της εμπορικής πολιτικής που ακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση, λέγοντας πως ο προστατευτισμός μπορεί να βλάψει τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο επιχειρηματικός κόσμος των ΗΠΑ έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες στη Fed για τους δασμούς που έχει επιβάλλει ο Τραμπ.

Τιμές

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των ΙΒΜ (+1,8%), Walt Disney (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι της American Express (-1,8%) και Goldman Sachs (-1,7%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1% στα 71,57 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,5% στα 1.199 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1753 δολ. από 1,1766 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,06%.

Keywords
Τυχαία Θέματα