Τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης παρουσιάζει ο Τσίπρας

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης θα μιλήσει σήμερα (στις 11.30 το πρωί) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα αναλύσει την μεταρρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνησή του στη δημόσια διοίκηση.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά το γεγονός ότι συνέπεσε χρονικά με την ανάληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και ως ένα πρώτο

πεδίο σύγκρουσης με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε επικριθεί έντονα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα και τις ημέρες του όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Το κυβερνόν κόμμα θεωρεί προνομιακό πεδίο τη δημόσια διοίκηση έναντι της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, καθώς ο τελευταίος είχε ακολουθήσει μία σκληρή γραμμή έναντι των δημοσίων υπαλλήλων και γενικά πρεσβεύει, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, μία «εχθρική» για το κράτος και το ρόλο του δημοσίου αντίληψη.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν άλλωστε την εκτίμηση ότι με τον κ. Μητσοτάκη στο τιμόνι της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα διεύρυνσης και ενίσχυσης της απήχησής του στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων, όπου ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται μάλλον «κόκκινο πανί». Δεν αποκλείεται στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού να περιέχονται και αιχμές για την πολιτική αντίληψη που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση και τον περιορισμένο ρόλο της.

Το σχετικό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης» αναμένεται να προωθηθεί εντός των ημερών και μεταξύ των άλλων θα διαμορφώνει τα νέα κριτήρια για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και για την επιλογή προϊσταμένων και στελεχών σε θέσεις ευθύνης.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε τις λεπτομέρειες ενός Νομοσχεδίου-τομή στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας. Μια ριζοσπαστική προοδευτική Διοικητική Μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό είτε στη δήθεν επανίδρυση του κράτους. Βάζουμε τέλος στο πελατειακό, κομματικό κράτος. Δίνουμε ανάσα και εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, με το νομοσχέδιο ανατρέπεται ένα καθεστώς παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας, πελατειακών σχέσεων, το οποίο κυριάρχησε για δεκαετίες στον Δημόσιο Τομέα, με ευθύνη των κομμάτων του παραδοσιακού δικομματισμού.

Οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση είναι:
Α. Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
Β. Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.
Γ. Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα