Το παιχνίδι του ΔΝΤ με τις ελληνικές τράπεζες και τα σενάρια αποχώρησής του

Μέτωπο για έξωση του ΔΝΤ

Φαίνεται ξεκάθαρα το τελευταίο διάστημα ότι αρχίζει να διαμορφώνεται ένα μέτωπο για την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα μεταξύ των υπολοίπων δανειστών αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.

Η δήλωση της εκπροσώπου Ανίκας Μπράιτχαρτ ότι οι «ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες» έδειξε ξεκάθαρα ότι ούτε η Κομισιόν συμφωνεί με το ΔΝΤ

το οποίο εκτιμά ότι o κλάδος πιθανώς να χρειαστεί νέα κεφάλαια 10 δισ. ευρώ και ζητεί να γίνει Ποιοτικός Έλεγχος Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Quality Review).

Του ελέγχους AQR ουδείς πλην ΔΝΤ του θέλει καθώς ενδέχεται να ανοίξουν νέες πληγές σε μια περίοδο που οι τράπεζες σταθεροποιούνται και επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο τα κόκκινα δάνεια ενώ διακυβεύεται και ο ευρύτερος στόχος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι απαιτήσεις του ΔΝΤ προκαλούν αρκετή ένταση στο παρασκήνιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε προ ημερών στο «Βήμα της Κυριακής» ότι: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν θέλει να φύγει, ας φύγει. Δεν τους χρειαζόμαστε».

Είναι σαφές ότι ο κ. Στουρνάρας εκφράζει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία από την αρχή ήταν αντίθετη με τις θέσεις του ΔΝΤ.

Δεν αποκλείεται, πάντως, το ίδιο το ΔΝΤ να διατύπωσε τη θέση υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ακριβώς προκειμένου να αναδείξει νέες διαφωνίες, να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα και να τορπιλίσει εκ νέου την πορεία του ελληνικού προγράμματος, με απώτερο στόχο να καταστήσει την αποχώρησή του μονόδρομο. Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η απόφαση του ΔΝΤ προ μηνών να παραμείνει στο πρόγραμμα ήταν απλώς μια πολιτική εξυπηρέτηση στην γερμανική κυβέρνηση η οποία δεν ήθελε να εκτεθεί εν όψει των εθνικών εκλογών. Με το δεδομένο αυτό, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές είναι πιο εύκολο να αποδεσμευτεί το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, το σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ συμβαδίζει και με τις ευρύτερες επιδιώξεις της γερμανικής πλευράς για δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, τις οποίες είχε αναγγείλει προ καιρού ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υιοθέτησε προ ημερών και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η επιμονή του ΔΝΤ στο θέμα των νέων ελέγχων στις ελληνικές ελληνικών τραπεζών συνδέεται με τις ευρύτερες επιδιώξεις του και τη σχέση του με την ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα