Το Hub και πώς να το αποφύγετε…

Μια παλιά αγγλική ταινία – ασπρόμαυρη του 1965, την εποχή των Beatles- έχει το παράξενο τίτλο «The Knack and How to Get It» ( στην Ελλάδα κυκλοφόρησε στις αίθουσες με το τίτλο «Το Νακ και Πώς να το Αποκτήσετε»).

Το τι σημαίνει …Νακ είναι λιγάκι στη σφαίρα του απροσδιόριστου. Κάτι σαν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως πιονέρος της κοινωνικής

οικονομίας και πιο συγκεκριμένα, της κοινωνικής επιχιερηματικότητας. Μόνο που στη περίπτωση του το …νακ ήταν Hub και μάλιστα Impact Hub – απολύτως προσδιορισμένο ως προς τους ιδρυτικούς στρατηγικούς του στόχους. Και αυτό γιατί η κοινωνική επιχειρηματικότητα – που βρήκε πρόσφορο έδαφος στη Μεγάλη Βρετανία τα χρόνια του Μπλέρ αλλά και του Κάμερον- πέρα από τους όποιους επιθετικούς χαρακτηρισμούς είναι καθαρή επιχειρηματικότητα.

Τα περί Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ στην συριζαϊκή διάλεκτο) είναι λατινοαμερικάνικες κακοχωνεμένες εκδοχές του βρετανικού προτύπου. Με δύο λόγια, είναι ο «Τρίτος Τομέας» - όπως έλεγε ο Μπλερ και συμφωνούσε και ο Κάμερον στη συνέχεια. Και ο «Τρίτος Τομέας» δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα χώρο δραστηριοτήτων με κοινωνικό πρόσημο ή και αποτύπωμα ανάμεσα στον Ιδιωτικό και το Δημόσιο Τομέα. Κατά κύριο λόγο, πρόκειται για συλλογικές επιχειρηματικές προσπάθειες σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο όπου η πρώτη και βασική προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών. Και όλα αυτά με μία προϋπόθεση: Η κοινωνική επιχειρηματικότητα δρα συμπληρωματικά και πάντα στο έδαφος μιας ανοικτής, ελεύθερης και ανταγωνιστικής αγοράς.

Αλλά, ο «Όμιλος Φίλων Αλέξη Τσίπρα», ο νέος κομματικός οργανισμός στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ της Πλ. Κουμουνδούρου δεν έχει κανένα πρόβλημα να είναι και με τον Μπλερ και με τον Κάμερον αλλά και με τους λατινοαμερικανούς συντρόφους της ποπουλίστικης αριστεράς. Αρκεί να βγαίνει το μεροκάματο της επικοινωνίας και το αλισβερίσι με τα media. Όλα τα άλλα, δεν τους αφορούν… Τρανή απόδειξη το παράδειγμα του Impact Hub που εξασφάλισε μέσα από ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία την ευθύνη διαχείρισης του πολυχώρου της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης (με την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου και την ένθερμη υποστήριξη του δημάρχου Γιώργου Καμίνη) αλλά η προοπτική λειτουργίας σκόνταψε στους μηχανισμούς του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ που η πολεμική τους έκανε λόγο για την επιδρομή των ΜΚΟ…

Με αυτά και με εκείνα ο πρωθυπουργός ας κρατήσει το νακ και να αποφεύγει το Hub ( και μαζί με αυτό και άλλες άγνωστες για εκείνον λέξεις και έννοιες).

Keywords
Τυχαία Θέματα