Το μεγάλο στοίχημα των εκπτώσεων

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Η αγορά ή θα επιτύχει αναιμική αύξηση πωλήσεων, ή θα παρουσιάσει για μια ακόμη φορά μείωση σε ό,τι αφορά τις θερινές εκπτώσεις. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από όσους γνωρίζουν τα μεγέθη και κατεβάζουν τις προσδοκίες που η κυβέρνηση καλλιεργεί.

Συγκεκριμένα, μεταξύ 0,6% και 0,7% εκτιμάται ότι θα κυμανθεί η αύξηση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων το δίμηνο Ιούλιος - Αύγουστος, την περίοδο δηλαδή των θερινών
εκπτώσεων, οι οποίες ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 9 Ιουλίου

και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του λιανικού εμπορίου, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 6,06 δισ. ευρώ, πρόβλεψη, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, εδράζεται στη μέχρι στιγμής πορεία του μέσου κύκλου εργασιών του πρώτου τετραμήνου του έτους, που σε σύγκριση με το 2017, παρουσιάζει οριακή αύξηση +0,65%.

Παρά ταύτα, τρία χρόνια μετά τα capital controls και σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει πως η χώρα περνάει σε νέα μεταμνημονιακ΄ξη εποχή, τόσο χαμηλές εκτιμήσεις δημιουργούν μια εικόνα εντελώς διαφορετική. Από την πλευρά του ο ΣΕΛΠΕ που εκπροσωπεί τις μεγάλες αλυσίδες είναι περισσότερο επιφυλακτικός αναγνωρίζοντας τα όσα θετικά έχουν συμβεί, μη περιμένοντας όμως κάποιο μεγάλο άλμα της αγοράς.

Κι αυτό διότι ο μέσος καταναλωτής έχει κουραστεί και αρνείται να καταναλώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα