Απογοητευτικό το ντεμπούτο της Xiaomi στο Χονγκ Κονγκ

Εως και 6% βρέθηκε να υποχωρεί κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης η μετοχή της τέταρτης μεγαλύτερης κατασκευάστριας κινητών τηλεφώνων στον κόσμο.

Το απογοητευτικό ντεμπούτο της κινεζικής Xiaomi στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ήρθε ύστερα από μία αποτυχημένη αρχική δημόσια εγγραφή.

Η μετοχή άνοιξε με πτώση στα 16,6 δοάρια Χονγκ Κονγκ

($2,12), σύμφωνα με το Dow Jones, κάτω από την τιμή IPO στα 17 δολάρια Χονγκ Κονγκ (ή $2,17).

Η εταιρεία άντλησε μόλις 4,7 δισ. δολάρια- λίγο περισσότερο από το 50% του ποσού, στο οποίο στόχευε- με την εισαγωγή να της προσδίδει αξία 54 δισ. δολαρίων έναντι προσδοκιών για κεφαλαιοποίηση έως και 100 δισ. δολαρίων.

Η απογοητευτική επίδοση της Xiaomi θεωρούνται εν πολλοίς αποτέλεσμα της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, που έχουν βάλει τις κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες στο στόχαστρο. Ακόμη και έτσι πάντως ήταν η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή τεχνολογικής εταιρείας από εκείνη της επίσης κινεζικής Alibaba το 2014. Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου είχε αντλήσει 25 δισ. δολάρια τότε.

Οι ειδικοί έβλεπαν το χρηματιστηριακό ντεμπούτο της Xiaomi ως ένα κρίσιμο τεστ για άλλες κινεζικές εταιρείες του ευρύτερου τεχνολογικού τομέα, που σχεδιάζουν να περάσουν φέτος το κατώφλι του χρηματιστηρίου. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται να δούμε αρκετές εταιρείες να αναβάλλουν τελικά τα σχέδια, τουλάχιστον έως ότου αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Xiaomi, Lin Bin μιλώντας στο CNBC, «νομίζω ότι η βραχυπρόθεσμη τιμή της μετοχής κατευθύνεται από τις συνθήκες της αγοράς. Αυτό που θα κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της επιχείρησής μας».

Οι αναλυτές πάντως αναφέρουν πως το μέλλον της Xiaomi βρίσκεται στην επιλογή της διαφοροποίησης. Ο ιδρυτής, πρόεδρος και CEO Lei Jun, έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι το περιθώριο καθαρού κέρδους στη βασική της δραστηριότητα δεν θα ξεπεράσει ποτέ το 5%, γεγονός που σημαίνει ότι είναι απαραίτητες οι νέες πηγές εσόδων ώστε να αναπτυχθεί η επιχείρηση.

Αν και οι αναλυτές εξακολουθούν να περιμένουν ότι η Xiaomi θα προσφέρει CDRs,ωστόσο είναι διχασμένοι για το πότε θα συμβεί αυτό. Ορισμένοι κάνουν λόγο για τους επόμενους μήνες, ενώ άλλοι προβλέπουν ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν το 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα