Με την παραίτησή του, ο Ντέιβιντ Ντέιβις θέτει εξαρχής τη συζήτηση για το brexit

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Theresa May βυθίστηκε σε μια μείζονα κρίση, αφού δυο βασικά μέλη της κυβέρνησής της υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδιά της πρωθυπουργού για μια «ήπια» έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός David Davis, και ο αναπληρωτής του Steve Baker, παραιτήθηκαν αργά την Κυριακή σε ένα διπλό χτύπημα στη στρατηγική διαπραγμάτευσης της πρωθυπουργού και στη διατήρησή της στην εξουσία. Ομοίως, και η γραμματέας του υπουργείου για το Brexit, η Suella

Braverman παραιτήθηκε επίσης, όπως έγραψε ο Guardian. Ο νέος υπουργός θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, δήλωσε το γραφείο της May.

"Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής (σ.σ. που ακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση ως τώρα) θα μας αφήσει στην καλύτερη περίπτωση σε μια αδύναμη διαπραγματευτική θέση και ενδεχομένως μια θέση από την οποία δεν θα μπροούσε να απαλλαγούμε", γράφει ο Davis στην επιστολή παραίτησής του προς τη May, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της. Το σχέδιο της May να υιοθετήσει κανονισμούς της ΕΕ για όλα τα αγαθά και τα αγροτικά προϊόντα αφού το Brexit «παραδίδει τον έλεγχο των μεγάλων δυνατοτήτων της οικονομίας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σίγουρα δεν επιστρέφει σε μας τον έλεγχο της νομοθεσίας, με καμία πραγματική έννοια», είπε ο παραιτηθείς υπουργός.

Οι παραιτήσεις του Davis και του Baker ήρθαν μόλις δύο ημέρες αφότου η πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου της για ένα σχέδιο που θα διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έξοδο της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ. Ο Davis και ο Baker, ανέκαθεν ευρωσκεπτικιστές, αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν την πολιτική, δήλωσε ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα.

Ως υπουργός αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ο Davis είναι μια σημαντική φωνή στη σχετική συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η διπλή παραίτηση αργά την Κυριακή έχει τη δυνατότητα να εκτροχιάσει την κυβέρνηση της May και να θέσει σε κίνηση μια αλυσίδα γεγονότων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια προσπάθεια να την οδηγήσει στην έξοδο από το πρωθυπουργικό αξίωμα. Η απόφασή τους μπορεί να ενθαρρύνει τους βουλευτές που τάσσονται υπέρ του brexit, να κάνουν μια κίνηση εναντίον της.

Keywords
Τυχαία Θέματα