Το ελληνικό οικοσύστημα της αγροδιατροφής

του Κώστα Τσαούση

H πρόσφατη ημερίδα "Growth in agri-food" που οργάνωσε η Εθνική Τράπεζα στην Αθήνα – πέραν του γεγονότος ότι σηματοδότησε την έναρξη μιας σειράς ενεργειών ενταγμένων στην στρατηγική προσπάθεια της για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος στον χώρο της αγροδιατροφής - λειτούργησε και ως μια μεγάλη, ανοικτή και δημόσια διαβούλευση ενός think tank

– μιας δεξαμενής σκέψης αν προτιμάτε.

Με άλλα λόγια, η ημερίδα, οι οργανωτές της αλλά και οι συμμετέχοντες σε αυτήν ( ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, managers, δημοσιογράφοι κ.α) από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα πλέγμα προτάσεων πολιτικών (policies) για να κερδηθεί το στοίχημα της καινοτομίας και της εξωστρέφειας από τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους αλλά και για να μπορέσει στο σύνολο του ο αγροδιατροφικός τομέας – από το χωράφι έως το ράφι- να έχει μια καθοριστική αναπτυξιακή συμβολή.

Ο Γιώργος Καμέτας, εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας - είναι επικεφαλής του Τομέα Business Banking στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής στην Εθνική Τράπεζα και υπεύθυνος του προγράμματος προγράμματος στήριξης νέας επιχειρηματικότητας NBG Business Seeds- στο τέλος της ημερίδας συνόψισε τα δεδομένα και τα βασικά συμπεράσματα της.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Μια προς μία τις σχετικές ενότητες της ημερίδας.

Η δυναμική της ελληνικής αγοράς τροφίμων

Ένας κλάδος που αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός κατά την διάρκεια της κρίσης και που διαθέτει αξιόλογα περιθώρια βελτίωσης και συνεισφοράς του στο ΑΕΠ αλλά και στο ισοζύγιο πληρωμών λόγω της δυναμικά αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων σε διεθνές επίπεδο και της μοναδικότητας του ελληνικού αγροτικού προϊόντος.

Συγκριτικό πλεονέκτημα η βιοποικιλότητα, οι κλιματικές συνθήκες, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του ίδιου του τόπου μας, που θα πρέπει να προβληθούν πρωτίστως στην εσωτερική αγορά στο πλαίσιο και της διασύνδεσης του τουρισμού με την αγροτοδιατροφή.

Ανάγκη συγκρότησης μιας ολιστικής στρατηγικής προσέγγισης του γαστρονομικού τουρισμού που μπορεί να μεταμορφώσει τις ποιοτικές τοπικές γεύσεις και τα προϊόντα σε νέα πολυτέλεια.

Τα ελληνικά τρόφιμα στις αγορές του εξωτερικού

Στην ενότητα αυτή παρουσιάστηκε ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς αγορές το ελληνικό τρόφιμο και πως αντίστοιχα ο Έλληνας επιχειρηματίας την έξοδο του στο εξωτερικό. Εκπρόσωποι από το Selfridges, Guild of fine taste distribution, αλλά και εξαγωγείς που δραστηριοποιούνται στις αγορές της ΗΠΑ και της ΕΕ ανέλυσαν διεξοδικά τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις με σημαντικότερες προτεραιότητες του κλάδου το branding, την τεχνολογική αναβάθμιση, την ανάγκη δημιουργίας οικονομιών κλίμακας και συγκέντρωσης, συστηματικής επέκτασης δικτύων διανομής κα. Με απλά λόγια τι θέλει ο αγοραστής, τι ο παραγωγός, τι ο εξαγωγέας, ενώ εκπρόσωπος του Enterprise Greece συνοψίζοντας πρότεινε νέα εργαλεία και τρόπους διείσδυσης στις ελληνικές αγορές.

Στο πλαίσιο της ίδιας ενότητας, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Βρετανικού φορέα Guild of Fine Food και ιδιοκτήτη του θεσμού των GREAT TASTE AWARDS, η συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για μία στρατηγική σύμπραξη που αποσκοπεί στη δικτύωση ελληνικών προϊόντων με διεθνείς αγοραστές, στην εξασφάλιση σημείων πώλησης λιανικής σε αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, τη συμμετοχή των ελληνικών προϊόντων σε εκθέσεις και την ανταλλαγή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και διάθεσης προϊόντων.

Επιχειρηματικότητα και καινοτομία αγροτοδιατροφικού τομέα

Ολοκληρώνοντας την ημερίδα δεν μπορούσε παρά να αφιερωθεί η τελευταία ενότητα τόσο στην ανάγκη εκπαίδευσης του ελληνικού αγροτικού πληθυσμού όσο και στις ευκαιρίες βελτίωσης των στρεμματικών αποδόσεων που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Γεωργικής και της ισραηλινής επιχειρηματικής κοινότητας ανέλυσαν εις βάθος τα οφέλη που δίνει η σύγχρονη εκπαιδευτική και τεχνολογική προσέγγιση στον τομέα της αγροτοδιατροφής μέσω των επιστημονικών πρακτικών στην παραγωγή, στην μεταποίηση καθώς και στη διάθεση του προϊόντος.

Τέλος, παρουσιάστηκε η διαδικασία για την κατοχύρωση της θεσμικής κρατικής προστασίας και η σημαντική συνεισφορά τους στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων με 76 ΠΟΠ κατοχυρωμένα σήματα από 30 διαφορετικούς τόπους γεωγραφικής προέλευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα