Βυθίζονται οι ευρωαγορές - Προς χαμηλό 3ετίας ο Stoxx600

Ισχυρές απώλειες καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Παρασκευή, καθώς τα αμερικανικά futures δείχνουν πως και η Wall θα ανοίξει με πτώση μετά τη βουτιά που σημείωσαν οι τεχνολογικές μετοχές της Alphabet και της Αmazon λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν. Απογοητευτική η εικόνα και στα αποτελέσματα ευρωπαϊκών εταιρειών σήμερα, με τη γαλλική Valeo να κάνει βουτιά 19% νωρίτερα.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 σημειώνει πτώση 1,44% στις 349,95 μονάδες στις μεσημεριανές συναλλαγές ενώ κατευθύνεται ολοταχώς προς τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις

από τον Αύγουστο του 2015.

Ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες 1,52%, o γερμανικός DAX στο -1,76%, στο Παρίσι ο CAC 40 -2,23%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 χάνει 1,38%.

Ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει απώλειες 1,62%, με τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών να δέχονται πιέσεις στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων Ντράγκι και των επαφών ΕΕ- Ιταλίας για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Πιο αναλυτικά, η μετοχή της Intesa Sanpaolo υποχωρεί κατά 1,2%, της Banco Bpm σημειώνει απώλειες 3%, της Unicredit διαπραγματεύεται στο -1,5%, της Mediobanca στο -2,9% και της UBI Banca καταγράφει βουτιά 3,6%.

Το μέλλον των ιταλικών τραπεζών και κυρίως εκείνο της Monte Dei Paschi βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης αξιωματούχων της ΕΕ και ιταλικών αρχών που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι ιταλικές Αρχές παρακολουθούν στενά την επίδραση που έχει στις ιταλικές τράπεζες η ενίσχυση του spread των ιταλικών ομολόγων. Μάλιστα, εντός των ημερών η Τράπεζα της Ιταλίας θα δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις της για την επίδραση της ενίσχυση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων στις ιταλικές τράπεζες.

Κατά τα λοιπά, η περίοδος της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ' τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από αλλεπάλληλα sell off στις διεθνείς χρηματαγορές και από μεγάλες υποβαθμίσεις στις εκτιμήσεις κερδοφορίας.

Οι επιδόσεις της Amazon και της Alphabet, μητρικής της Google, οπυροδότησαν εκ νέου τις ανησυχίες των επενδυτών για τις τεχνολογικές μετοχές.

Μεγάλες είναι οι απώλειες για τη γαλλική κατασκευάστρια ανταλλακτικών αυτοκινήτων Valeo που είχε πτώση 19% μετά την υποβάθμιση των στόχων της για πωλήσεις και κέρδη επικαλούμενη διακοπές στη βιομηχανία, αλλά και λόγω μεγάλης πτώσης στις πωλήσεις της στην Κίνα.

Πτώση 9,2% σημείωσε η Faurecia μετά την ανακοίνωση συμφωνίας να εξαγοράσει την ιαπωνική Clarion από τη Hitachi.

Η μετοχή της Altran σημείωσαν άνοδο 16% μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων γ' τριμήνου.

Η σουηδική Electrolux υποχώρησε κατά 13,5% μετά την υποβάθμιση των προσδοκιών για τη ζήτηση και την πρόβλεψη για υψηλότερα κόστη λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών αλλά και των δασμών.

Πτώση 15,3% σημείωσε και η μετοχή της γαλλικής εταιρείας οικιακών ειδών SEB μετά τις πωλήσεις γ' τριμήνου.

Τα αποτελέσματα των τραπεζών εκτός Ιταλίας είναι ανάμεικτα. Ενθαρρυντική είναι η εικόνα από την UBS, ενώ κέρδη 5,5% σημείωσαν οι μετοχές της Ισπανικής Banco Sabadell μετά τα απροσδόκητα κέρδη γ' τριμήνου.

Η βρετανική RBS είχε πτώση 4% μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε για τις οικονομικές αβεβαιότητες, ενώ την ίδια ώρα ανακοίνωσε και κέρδη χαμηλότερα των προβλέψεων. Η τράπεζα γνωστοποίησε ότι έχει λάβει προβλέψεις 100 εκατ. στερλινών λόγω αυξημένης αβεβαιότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα