Αυξήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία - Αμετάβλητο το κλίμα στη Γερμανία

Οριακή άνοδο παρουσίασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία για τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Insee διαμορφώθηκε στις 95 μονάδες, έναντι 94 μονάδων τον Σεπτέμβριο, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι ο δείκτης απομακρύνθηκε από τα χαμηλά δύο ετών στα οποία βρέθηκε τον Σεπτέμβριο.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των καταναλωτών για την αναμενόμενη δυνατότητα εξοικονόμησης,

ο υποδείκτης ενισχύθηκε κατά 2 μονάδες, στις -7 μονάδες συνολικά, ενώ η αξιολόγηση για το μελλοντικό βιοτικό επίπεδο στη χώρα βελτιώθηκε επίσης σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, αμετάβλητο ενδέχεται να παραμείνει το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης για τον Νοέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (26/10) στοιχεία του ινστιτούτου GfK, τα οποία ωστόσο αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του GfK αναμένεται να παραμείνει σταθερός στις 10,6 μονάδες, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν οριακή πτώση στις 10,5 μονάδες.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, το γεγονός ότι δείκτης διατηρεί ένα «συνολικά καλό επίπεδο» και επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση παραμένει σημαντικός πυλώνας της γερμανικής οικονομίας «είναι ακόμα πιο σημαντικό απέναντι σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, καθώς οι γερμανικές εξαγωγές αντιμετωπίζουν ορισμένους κινδύνους σχετικά με τους δασμούς από τις ΗΠΑ».

Παράλληλα, η τάση προς αγορές, η οποία αποτελεί μέτρο πρόθεσης των καταναλωτών να προχωρήσουν σε μεγάλες δαπάνες, αυξήθηκε στις 55,9 μονάδες τον Οκτώβριο, έναντι 52,9 μονάδων τον Σεπτέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα