Η Fitch βλέπει 'κρυφή' επίδραση από την ενίσχυση του ΑΕΠ της Ν. Αφρικής

Το σχέδιο της Νότιας Αφρικής να ανακατευθύνει δαπάνες 2,3 δισ. δολαρίων για την τόνωση της οικονομικής επέκτασης είναι απίθανο να αλλάξει σημαντικά την πορεία ανάπτυξης του έθνους, δήλωσε η Fitch Ratings Ltd.

Ο υπουργός Οικονομικών Τίτο Μούμπιενι ανακοίνωσε μέτρα για την κατανομή των κονδυλίων στα «προγράμματα ταχύτερων δαπανών», για τα κίνητρα στις βιομηχανίες ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας και τα δημόσια έργα στον ενδιάμεσο προϋπολογισμό της 24ης Οκτωβρίου. Οι κινήσεις αποτελούν μέρος του προγράμματος

τόνωσης του Προέδρου Cyril Ramaphosa που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα.

Η πιο βιομηχανοποιημένη οικονομία της Αφρικής έπεσε σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο και δεν έχει επεκταθεί σε ποσοστό άνω του 2% ετησίως από το 2013. Ο μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός του Μούμπιενι μείωσε κατά το ήμισυ την πρόβλεψη ανάπτυξης για το έτος στο 0,7% και αύξησε τις προβλέψεις για το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το χρέος.

Αν και αυτές και οι προβλέψεις για χαμηλότερα έσοδα είναι "πιο ρεαλιστικές", ο προϋπολογισμός δεν περιείχε σημαντικά αντισταθμιστικά φορολογικά μέτρα, γεγονός που καθυστερεί ακόμη περισσότερο την προοπτική σταθεροποίησης του χρέους, δήλωσε η Fitch την Πέμπτη.

Η Fitch μείωσε την πιστοληπτική της ικανότητα της Ν. Αφρικής σε βαθμό υποεπένδυσης τον Απρίλιο του 2017. Τον Ιούνιο επιβεβαίωσε την εκτίμησή της BB+ για το χρέος της χώρας με σταθερές προοπτικές.

"Η αξιολόγηση αντανακλά την επίμονη χαμηλή ανάπτυξη", δήλωσε η Fitch την Πέμπτη. "Η εξέλιξη της δημοσιονομικής πολιτικής ως απάντηση στην ύφεση και τις πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις θα παραμείνει ένα σημαντικό κομμάτι της αξιολόγησής μας".

Οι κρατικές επιχειρήσεις αποτελούν επίσης βάρος για τον προϋπολογισμό, με μεγάλες χρηματοδοτήσεις για τη λειτουργία της Eskom Holdings SOC Ltd. και της South African Airways.

"Υπάρχει υψηλός κίνδυνος οι κρατικές εταιρείες να χρειαστούν περαιτέρω μετρητά", δήλωσε η Fitch. "Ωστόσο, οι υπερβάσεις δαπανών θα εξακολουθήσουν να καλύπτονται από ανακατανομές, έτσι ώστε να τηρούνται τα ανώτατα όρια δαπανών", συμπλήρωσε ο οίκος αξιολόγησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα