Το Foodtech στην Ελλάδα και το Ισραήλ

του Κώστα Τσαούση

Μέσα σε λίγα χρόνια ο χάρτης της καινοτομίας στο Ισραήλ γέμισε με εκατοντάδες νέα σημεία που εξέφραζαν μια καινούργια πραγματικότητα του οικοσυστήματος και καλωσόριζαν τον κλάδο του foodtech. Σήμερα, ο κλάδος του foodtech απαριθμεί 250 τέτοιου είδους εταιρείες- τυπικές startups αλλά και καθιερωμένες εταιρείες της αγοράς που ενσωμάτωσαν με εκπληκτικά αποτελέσματα προηγμένες τεχνολογικές εφαρμογές και συστήματα που ξεκίνησαν μια δεύτερη επιχειρηματική

διαδρομή.

Πρόκειται για εταιρείες που δουλεύουν εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στην εξεύρεση λύσεων για άριστης ποιότητας τρόφιμα που να βοηθούν και την υγεία των καταναλωτών αλλά και την υπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και για εταιρείες που εισάγουν και προωθούν καινοτομικές λύσεις σε όλο την αλυσίδα της εστίασης.

Μεταξύ των 250 εταιρειών θα βρει κανείς εταιρείες που ασχολούνται με την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, τις καινοτομικές συσκευασίες, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις εναλλακτικές πρωτεΐνες, την τεχνολογία για τους χώρους εστίασης, τις «έξυπνες κουζίνες» και τα αξεσουάρ τους, το food e-commerce, το food marketing κ.α

Δραστηριότητες και υπηρεσίες εν πολλοίς άγνωστες στο ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας, με τα καλά παραδείγματα του τελευταίου να είναι διάσπαρτα και να μην μπορούν να συγκροτήσουν μια δύναμη που να επιφέρει καταλυτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα τόσο της επιχειρηματικής όσο και της ακαδημαϊκής- ερευνητικής κοινότητας. Γιατί αυτοί οι δύο πυλώνες ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας πηγαίνει μαζί με τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα σε χώρες με κατακτημένη την κανονικότητα και την υπεράσπιση των μακροπρόθεσμων συμφερόντων των πολιτών τους.

Πολλά από τα παραπάνω μας τα θύμισε χτες το μεσημέρι η κα Michal Neeman, προβεβλημένη εκπρόσωπος του ισραηλινού Food Tech Industry στην ημερίδα Growth in Agri-food που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών. Βασικός στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη των ευκαιριών που υπάρχουν για τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής, αλλά η συνεργασία και η δικτύωση των Ελλήνων παραγωγών με διακεκριμένους αγοραστές και φορείς του εμπορίου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το εύκολο θα ήταν να ισχυρισθεί κανείς ότι η λύση ή η μαγική συνταγή θα ήταν να ακολουθήσουμε το επιτυχημένο παράδειγμα των Ισραηλινών. Εν ολίγοις, «κάντο όπως το Ισραήλ». Και όμως, αντί κανείς να ταξιδεύσει μέχρι το Ισραήλ ας κάνει τον κόπο να επισκεφθεί το campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής όπου εκεί βρίσκεται εγκατεστημένο και το Perrotis College με τα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά του προγράμματα, την έρευνα και τις γεωργικές εφαρμογές, την εκπαίδευση επαγγελματιών και αγροτών αλλά και το Κέντρο Αγροδιατροφικής Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας. Το συγκρότημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι από μόνο του ένα ολοκληρωμένο υπόδειγμα οργάνωσης και λειτουργίας ενός οικοσυστήματος καινοτομίας στον τόπο μας. Αλλά, κανείς ή για την ακρίβεια, ελάχιστοι σε αυτόν τον τόπο συζητούν για τα ουσιαστικά ζητήματα της εκπαίδευσης που πάει μαζί με την επιχειρηματικότητα στον σημερινό κόσμο που ζει και δουλεύει στους ρυθμούς των καινοτομικών εφαρμογών.

Η διαφορά μας με το Ισραήλ είναι ότι στην Ελλάδα μέχρι τώρα καμία Κυβέρνηση δεν έχει προωθήσει με δυναμισμό και επιμονή (και με χρηματική υποστήριξη) ένα σχέδιο για να γίνει και να λειτουργήσει για παράδειγμα ως hub καινοτομίας το συγκρότημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και σε ορισμένα Πανεπιστήμια που διαθέτουν συγκροτημένη ερευνητική βάση προσανατολισμένη στην παραγωγή και προώθηση στην αγορά έτοιμων επιχειρηματικών ιδεών για προϊόντα, συστήματα και εφαρμογές. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης θα ήταν ορισμένα από αυτά.

Εν τέλει, το βασικό ζήτημα για όλα αυτά είναι η πολιτική βούληση...

Keywords
Τυχαία Θέματα