Συγκρατημένες κινήσεις στις ευρωαγορές

Μεικτά πρόσημα επικρατούν στα ευρωπαϊκά ταμπλό καθώς η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Δύσης και Σαουδικής Αραβίας ενισχύει τις ανησυχίες σε γεωπολιτικό επίπεδο και περιορίζει τα κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει οριακή άνοδο 0,35% στις 360,56 μονάδες με τους κλαδικούς δείκτες σε μεικτά πρόσημα.

O βρετανικός FTSE 100 στο -0,11%, ενώ ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,32%, ο γαλλικός CAC 40 στο +0,23%, o ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 1,27% εκαι ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με άνοδο 0,92%.

Οι μετοχές του κλάδου τηλεπικοινωνιών σημειώνουν

τις καλύτερες επιδόσεις στις πρωινές συναλλαγές, με την Enel να σημειώνει άνοδο κατά 2,7% μετά την ανακοίνωση ότι αυξάνει το μερίδιό της στη θυγατρική της στη Χιλή.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές εστιάζουν την προσοχή τους και σήμερα στην πολύκροτη υπόθεση του αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι που εξαφανίστηκε στις 2 Οκτωβρίου από το προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Μια υπόθεση που έχει ξεσηκώσει τη διεθνή κατακραυγή κατά του ισχυρού μέλους του ΟΠΕΚ, δημιουργώντας αναταράξεις στις αγορές παγκοσμίως.

Δημοσίευμα του CNN αναφέρει πως η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει ανακοίνωση με την οποία θα παραδέχεται ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι είναι νεκρός και ότι ο θάνατος του ήταν αποτέλεσμα μιας ανάκρισης που είχε άσχημη εξέλιξη. Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο, η ανάκριση είχε στόχο να οδηγήσει στην απαγωγή του από την Τουρκία.
Πίσω στην Ευρώπη, οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να διαμηνύει ότι το σενάριο η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες είναι «πιο πιθανό παρά ποτέ». Να σημειωθεί ότι αύριο 17/10 και μεθαύριο 18/10 πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής για το θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα