Τέλος στην απαξίωση του ιπποδρόμου

Όλοι όσοι ασχολούνται με τον ελληνικό ιππόδρομο αναμένουν να κατατεθεί στη Βουλή το αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο εισάγει σημαντικές «τομές» που αφορούν τη Φίλιππο Ένωση (ΦΕΕ). Όπως τονιζόταν στη σχετική διαβούλευση, στόχος του Υπουργείο Αθλητισμού είναι να τεθούν νέες βάσεις νομιμότητας και εκδημοκρατισμού της ΦΕΕ.

Σχεδόν σύσσωμη η ιπποδρομιακή κοινότητα «φώναζε» επί χρόνια για την ανάγκη αλλαγών στη ΦΕΕ, με πολλά μέλη της να έχουν καταγγείλει περιπτώσεις

σύγκρουσης συμφερόντων, αυθαίρετες πρακτικές, ακόμη και «κυνήγι μαγισσών» εναντίον συγκεκριμένων προσώπων. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το νέο αθλητικό νομοσχέδιο έρχεται να ικανοποιήσει πολλά από τα πάγια και διαχρονικά αιτήματα της ιπποδρομιακής κοινότητας. Ταυτόχρονα αποτελεί ασπίδα προστασίας για τις 3.000 οικογένεις που ζουν από την ιπποδρομιακή δραστηριότητα

Το αθλητικό νομοσχέδιο τραβάει μια κόκκινη γραμμή στο απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ΦΕΕ, που παρέμενε ουσιαστικά το ίδιο από το 1938, δηλαδή από την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά.

Eπιπλέον, δίνεται τέλος στη λειτουργία της ΦΕΕ ως κλειστό κλαμπ «αθανάτων», καθώς τα μέλη της δύνανται να αυξηθούν σε 100. Ακόμη, προωθείται η πολυφωνία εντός του ΔΣ της ΦΕΕ και η συναίνεση (π.χ. υποχρεωτική λήψη αποφάσεων με αυξημένη πλειοψηφία 2/3) για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τις ιπποδρομιακές τάξεις (π.χ. Κώδικας Ιπποδρομιών, στελέχωση Επιτροπών Ιπποδρομιών κ.ά.). Όλα τα παραπάνω είναι κρίσιμα για την ομαλή λειτουργία, την εξέλιξη και ανάπτυξη των ελληνικών ιπποδρομιών.

Tαυτόχρονα, σύμφωνα με ρητή διάταξη του νομοσχεδίου, σημαντικός θα είναι ο εποπτικός ρόλος της Πολιτείας, καθώς οι αποφάσεις του ΔΣ της ΦΕΕ για κομβικά ζητήματα υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τέλος στα ασυμβίβαστα και τα σκοτεινά σημεία

Επίσης, το νομοσχέδιο εισάγει ασυμβίβαστα που σε συνδυασμό με τις απαιτούμενες πλειοψηφίες (για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων), αποτρέπουν και εμποδίζουν τη σύγκρουση συμφερόντων και τη σύγχυση των ιδιοτήτων ελεγχόμενου και ελεγκτή. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν ρητές προβλέψεις για το ποιοι δεν μπορούν να οριστούν ελλανοδίκες και μέλη της Επιτροπής Ιπποδρομιών.

Επιπλέον, προβλέπεται ρητά ότι οι ελλανοδίκες, τα μέλη της Επιτροπής Ιπποδρομιών, ο Γενικός Διευθυντής και το προσωπικό της ΦΕΕ απαγορεύεται να συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, σε ιπποδρομιακό στοιχηματισμό και να αναλαμβάνουν ή να αναμιγνύονται, με οποιαδήποτε ιδιότητα, στην περίθαλψη και τη φροντίδας των ίππων. Οι πάντες στον ιππόδρομο συζητούν, άλλωστε, το γεγονός ότι ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΦΕΕ Πέτρος Ζαφείρης (δηλαδή ένας δημόσιος υπάλληλος) παρέχει ταυτόχρονα κτηνιατρικές υπηρεσίες στα άλογα του Προέδρου της ΦΕΕ Γιάννη Μυτιληναίου.

Τα αιτήματα για αλλαγή της ΦΕΕ είναι διαχρονικά και έχουν τεθεί πολλές φορές στο τραπέζι. Χαρακτηριστικά, ο Νίκος Παπαδόπουλος, πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ίππων (ΕΛΣΙΙΙΠ) και νυν γενικός γραμματέας του νεοσυσταθέντος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιπποπαραγωγών Δρομώνων Ίππων (ΣΙΙΔΙΠ), σε παλαιότερη συνέντευξη τύπου, κατήγγειλε σοβαρές περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων και παραβίασης της αρχής της αμεροληψίας, οι οποίες προωθούνται λόγω του απαρχαιωμένου νομικού πλαισίου που αφορά την ΦΕΕ.

Μάλιστα είχε αναδείξει ότι μέλη της διοίκησης της ΦΕΕ είναι ιπποπαραγωγοί και ιδιοκτήτες ίππων, έχοντας ταυτόχρονα ελεγκτικές αρμοδιότητες (π.χ. ορισμός επιτροπών ελέγχου, κατευθύνσεις για τον τρόπο απόδοση δικαιοσύνης). Επίσης, είχε αποκαλύψει ότι η ΦΕΕ δίνει άδειες σε επαγγελματίες του χώρου και μέλη της διοίκησής της χρησιμοποιούν πολλούς από αυτούς τους ως συνεργάτες.

Επιπλέον, ο κύριος Παπαδόπουλος είχε καταγγείλει ότι τα δικαιώματα που δίδονται στη ΦΕΕ της επιτρέπουν να «λειτουργεί ως κράτος εν κράτει», εκτιμώντας ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο χωλαίνει σοβαρά όσον αφορά στις δημοκρατικές αρχές.

Εν κατακλείδι και με βάση τα παραπάνω, φαίνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΦΕΕ λειτουργούσε και λειτουργεί μέχρι και σήμερα ως προσωπικό «μαγαζί» των αιρετών μελών της ΦΕΕ.

Δείτε το video:

Συνολικά, λοιπόν, το αθλητικό νομοσχέδιο που προωθεί ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης έρχεται να δώσει οριστικές λύσεις υπέρ της νομιμότητας, της διαφάνειας και της δημοκρατικότητας στον ιππόδρομο.

Δείτε παρακάτω χαρακτηριστικές ανακοινώσεις αγανάκτησης εναντίων της ΦΕΕ από την Ένωση Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων Ελλάδος (ΕΙΔΙΕ) και την Ένωση Επαγγελματιών Προπονητών Δρομώνων Ίππων (ΕΝΕΠΔΙ):

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝΩΝ ΙΠΠΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το Σάββατο 14/04/2018 συνήλθε έκτακτο Δ.Σ. της 'Ενωσης Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων (ΕΙΔΙΕ) με θέμα τον προτεινόμενο από την Φίλιππο Ένωση Ελλάδος (ΦΕΕ) Κώδικα Ιπποδρομιών.

Τα μέλη του Δ.Σ. έχοντας μελετήσει το εν λόγω προσχέδιο του Κώδικα, κατέληξαν εύκολα στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι ένα απαράδεκτο κείμενο που σε πολλά σημεία προσβάλλει την ιδιοκτησία στο σύνολό της, αλλά και τρομοκρατεί τις ιπποδρομιακές τάξεις με την επιβολή προστίμων μεγάλου εύρους για το ίδιο παράπτωμα, αφήνοντας τεράστια ερωτηματικά για τον τρόπο εφαρμογής του Κώδικα Ιπποδρομιών στην πράξη και για την τήρηση των αρχών της ίσης μεταχείρησης και αμεροληψίας.

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα, από τότε που ανέλαβε το νέο Δ.Σ της ΦΕΕ, έχουμε γίνει μάρτυρες αντιφατικών αποφάσεων των επιτροπών ελέγχου που μας δημιούργησαν πολλά ερωτηματικά. Η ιδιοκτησία τότε δεν αντέδρασε οργανωμένα, γιατί – καλόπιστα – τις θεώρησε μεμονωμένες και απλώς ατυχείς. Όπως αποδεικνύεται πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια κλιμάκωση του φαινομένου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους, ότι η ΕΙΔΙΕ ανέκαθεν, αλλά κυρίως μετά την ιδιωτικοποίηση του Ιπποδρόμου, συνέβαλε τα μέγιστα με προτάσεις αλλά και εφαρμόζοντας πρακτικές στην πραγματοποίηση «καθαρών» και ανταγωνιστικών ιπποδρομιών που προσφέρουν πλέον κατά γενική ομολογία και υψηλό θέαμα. Αυτό φαίνεται να το συμμερίζονται όλοι εκτός προφανώς από το νέο συμβούλιο της ΦΕΕ που για δικούς του λόγους εξαπολύει μέσω του νέου Κώδικα Ιπποδρομιών ένα κυνήγι μαγισσών. Αλλά ακόμα και σ'αυτό το κυνήγι μαγισσών θα είμασταν σύμφωνοι, για να μη δοθεί σε κανέναν το δικαίωμα να αμφισβητήσει την ακεραιότητα των ελλήνων ιδιοκτητών, προπονητών και αναβατών, εφόσον ήταν δεδομένη η πολιτική της ΦΕΕ για ίση αντιμετώπιση προς όλους. 'Όταν όμως ο ελεγκτής είναι συγχρόνως και ελεγχόμενος και τα όργανα του ελεγκτή - οι επιτροπές – έχουν ανεξέλεγκτη δύναμη από τον Κώδικα Ιπποδρομιών τότε :

Η Ε.Ι.Δ.Ι.Ε βροντοφωνάζει Ω Σ Ε Δ Ω !!!!!!

Προφανώς και ομόφωνα το Δ.Σ της ΕΙΔΙΕ αποφάσισε να μην προσέλθει σε καμμία προσχηματική διαβούλευση για τον προτεινόμενο Κώδικα Ιπποδρομιών, με δεδομένο ότι ήδη τα μέλη του Δ.Σ της ΦΕΕ με δελτίο τύπου «επαίνεσαν τα μέλη της επιτροπής κώδικα για το εξαιρετικό αποτέλεσμα»!!!

Η περίοδος της ανοχής τελείωσε, οπότε πλέον το Δ.Σ της ΦΕΕ θα πρέπει να κάνει πράξη αυτό που δηλώνει ότι κομίζει, πρώτα με το συμμάζεμα των επιτροπών, στη συνέχεια με την πραγματική εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρησης και τέλος με την ψήφιση ενός Κώδικα Ιπποδρομιών που να είναι αποδεκτός στο σύνολό του από όλες τις ιπποδρομιακές τάξεις, αφού θα εφαρμόζει διεθνείς ιπποδρομιακές πρακτικές και θα είναι εναρμονισμένος με αντίστοιχους κώδικες των προηγμένων ιπποδρομιακά χωρών.

Το Δ.Σ της Ε.Ι.Δ.Ι.Ε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΕΠΔΙ

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να καταγγείλουμε πρακτικές άνισης μεταχείρισης των μελών της Ένωσή μας από τις Επιτροπές Ελέγχου της ΦΕΕ.

Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που ιδρύθηκε η ΕΝΕΠΔΙ οι προπονητές που την απαρτίζουν υφίστανται την άδικη, άνιση και μεροληπτική αντιμετώπιση από τις ελεγκτικές αρχές της ΦΕΕ έναντι των συναδέλφων προπονητών μελών της ΕΠΔΙ, ένωση που πρόσκειται φιλικά στη ΦΕΕ και τις πρακτικές της.

Είναι μάλιστα άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η δημόσια τοποθέτηση της ΕΝΕΠΔΙ υπέρ του νομοσχεδίου που προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και η επικρότηση των αποφάσεων του αρμόδιου Υπουργού, υπήρξε ορόσημο για την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη συμπεριφορά των Επιτροπών της ΦΕΕ απέναντι στα μέλη μας. Και είναι πολύ σημαντικό ότι το νομοσχέδιο αποτελεί πραγματική τομή για τον χώρο του ελληνικού ιπποδρόμου που «σπάει» δια παντός καθεστωτικές πρακτικές και νοοτροπίες και επιδιώκει τον εκδημοκρατισμό της ΦΕΕ που καταλύεται μέρα με τη μέρα από τις πράξεις κα παραλείψεις των Επιτροπών Ελέγχου.

Ο ρόλος των Επιτροπών Ελέγχου της ΦΕΕ είναι η άσκηση ελέγχου και εποπτείας της διεξαγωγής ιπποδρομιών με τρόπο αμερόληπτο και δημοκρατικό και όχι η διακριτική μεταχείριση των «δικών μας παιδιών».-

Ως ΕΝΕΠΔΙ επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμου μέσου προκειμένου να προστατεύσουμε το κύρος του κλάδου, τους φιλίππους και πάνω απ' όλα τις αδιάβλητες διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται από τη ΦΕΕ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΠΔΙ

Keywords
Τυχαία Θέματα