Σε τρεις κάλπες κρίνεται η μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ

Οι Γερμανοί κατευθύνονται στις κάλπες την Κυριακή, στο μεγαλύτερο εκλογικό τεστ για την τρίτη θητεία της Άνγκελα Μέρκελ. Μετά από μία εκστρατεία στην οποία βασικό θέμα ήταν η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, το κόμμα της κυρίας Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπο με όσους ψηφοφόρους αντιτίθενται στην πολιτική των ανοικτών συνόρων.

Τι διακυβεύεται;

Το μεγαλύτερο...

βραβείο είναι στο κρατίδιο του Baden-Wuerttemberg, πατρίδα 10,7 εκατ. ανθρώπων στα σύνορα με την Ελβετία και με οικονομία μεγαλύτερη από αυτή της Πολωνίας. Πατρίδα εταιρειών όπως οι Porsche, Daimler AG και HeidelbergCement, είναι το πρώτο κρατίδιο το οποίο «διοικεί» το Κόμμα των Πρασίνων από το 2011 και μάλλον πολύ δύσκολα οι Χριστιανοδημοκράτες της κυρίας Μέρκελ θα κατορθώσουν να το κερδίσουν εκ νέου,. Εκλογές γίνονται ακόμη στα κρατίδια του Rhineland-Palatinate, στον Βορρά, γενέτειρα του πρώην καγκελάριου Κολ και σε Saxony-Anhalt στην πρώην ανατολική Γερμανία, που έχει ποσοστό ανεργίας 11%.

Τι θα συμβεί στο κόμμα της κυρίας Μέρκελ;

Στη Rhineland-Palatinate, γνωστή για τα κρασιά της αλλά και ως έδρα της BASF SE, ενδέχεται οι Χριστιανοδημοκράτες να κατορθώσουν να κερδίσουν τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι το διοικούν εδώ και 25 χρόνια. Σε Saxony-Anhalt, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Χριστιανοδημοκράτης Rainer Haseloff βρίσκεται πολύ κοντά στο να κερδίσει μία ακόμη 5ετή θητεία, αν και οι Σοσιαλιστές είναι μία ανάσα πριν την κατάκτηση της εξουσίας. Στις δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου, οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζονταν ικανοί να κερδίσουν και τα τρία κρατίδια, όμως, μεσολάβησε η προσφυγική κρίση και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί.

Θα παραιτηθεί η Μέρκελ εάν χάσει το CDU;

Εξαιρετικά απίθανο, αν και οι αντιδράσεις ενάντια στη μεταναστευτική της πολιτική θα ενταθούν, κυρίως από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Σε πρόσφατη συνέντευξή της η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οι Γερμανοί την εξέλεξαν το 2013 για μία τετραετή θητεία. Αν και βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση κατά τη διάρκεια των 10 ετών που είναι καγκελάριος, δεν υπάρχει κάποιος ικανός διάδοχος, ενώ οι αντιρρησίες του κόμματός της, κυρίως ενάντια στην πολιτική της στο προσφυγικό, δεν έχουν τόση δύναμη ώστε να την «ρίξουν» από την εξουσία. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, γίνονται μετά από 18 μήνες και το κόμμα της κυρίας Μέρκελ έχει όλα τα εχέγγυα να παραμείνει στην εξουσία.

Θα αλλάξει πολιτική η Μέρκελ;

Δεν φαίνεται να επιθυμεί κάτι τέτοιο. Όσο το κλείσιμο στα σύνορα βαλκανικών χωρών μειώνει τη ροή προσφύγων από Συρία και άλλες χώρες, η κυρία Μέρκελ επιμένει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το όλο θέμα με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Σχεδόν καθημερινά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της, φέρνοντας ως επιχείρημα το ότι σχεδόν το 90% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παροχής ασύλου σε πρόσφυγες.

Ποιος αναμένεται να κερδίσει;

Το Alternative for Germany (ΑfD.) Η ρητορική του κατά των προσφύγων ενισχύθηκε μετά τη διαβεβαίωση ότι η Γερμανία θα δεχθεί περί του ενός εκατ. εξ αυτών που φθάνουν στην Ε.Ε. τους τελευταίους μήνες. Το κόμμα απειλεί το status quo των καθιερωμένων πολιτικών δυνάμεων της Γερμανίας. Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι θα κερδίσει αρκετές έδρες και στις τρεις τοπικές εκλογές, με καλύτερο αποτέλεσμα να αναμένεται στο κρατίδιο της Saxony-Anhalt, με το ποσοστό του σε αυτό να μπορεί να φθάσει έως και το 18%.

Γιατί ξεχωρίζουν οι εκλογές στο Baden-Wuerttemberg;

Το πολυπληθέστερο κρατίδιο των εκλογών της Κυριακής, με την ανεργία να βρίσκεται στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο του 4%. Η περιοχή της Βάδης, στα σύνορα με τη Γαλλία είναι πατρίδα του Β. Σόιμπλε, ενώ σε αυτήν γεννήθηκε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Επίσης στην πόλη του Freiburg, γεννήθηκε ο «ορθός καπιταλισμός», ο τρόπος διακυβέρνησης της σύγχρονης Γερμανίας, που αποτελεί έναν συνδυασμό ελεύθερης αγοράς αλλά και κοινωνικού κράτους.

Επηρεάζουν οι τοπικές εκλογές την εθνική πολιτική;

Μέσω αυτών στελεχώνεται η Άνω Βουλή της χώρας, η Bundesrat, στην οποία «κατοικούν» οι εκπρόσωποι των 16 γερμανικών κρατιδίων. Αν και ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει την πλειοψηφία στην Bundesrat, η στήριξη από την αντιπολίτευση έχει εμποδίσει τη δημιουργία προβλημάτων στην ψήφιση νόμων. Εκ των 69 εδρών της Άνω Βουλής, οι 14 κρίνονται την Κυριακή.

Γιατί το Baden-Wurttemberg είναι σημαντικό;

Κατηγορήστε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, συνέπεια του οποίου ήταν ο κατακερματισμός της Γερμανίας και η δημιουργία νέων κρατιδίων. Για παράδειγμα στο συγκεκριμένο κρατίδιο ενώθηκαν το πρώην βασίλειο του Wuerttemberg στον βορρά με το ιστορικό Δουκάτο του Baden στο νότο. Το ίδιο συνέβη και μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών στα τέλη της δεκαετίας του '90, δημιουργώντας τα κρατίδια των Saxony-Anhalt και Mecklenburg-Western Pomerania.

Keywords
Τυχαία Θέματα