Μητσοτάκης στο CNBC: Εάν δε βρεθεί λύση στο προσφυγικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει «δύο ταυτόχρονες κρίσεις» σε οικονομικό και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, επισήμανε σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας παράλληλα την αμφιβολία του αν οι τελευταίες προτάσεις της ΕΕ και της Τουρκίας για να σταματήσουν οι ροές των προσφύγων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν.

«Στο οικονομικό μέτωπο αγωνιζόμαστε για να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας και αυτή

η κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να επιστρέψει την ελληνική οικονομία σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Και την ίδια στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κρίση από την πλευρά του μεταναστευτικού», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εάν η λύση δεν αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη συνεργασία της Τουρκίας, τότε η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη για τη χώρα μου» πρόσθεσε και προειδοποίησε πως «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλους».

«Η Ελλάδα δε χρειάζεται μόνο πιο οικονομική βοήθεια, αλλά χρειάζεται τους Ευρωπαίους εταίρους της να εντείνουν τη δράση τους. Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν μπορεί να το λύσει από μόνη της η Ελλάδα. Ειλικρινά, όλες οι δεσμεύσεις για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα δεν έχουν καταλήξει πουθενά, οπότε αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν δείξουν κάποια πραγματική ηγεσία δεν πρόκειται να βρεθεί μια βιώσιμη λύση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Με εξαίρεση τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει τηρεί φιλική στάση απέναντι στο προσφυγικό και τους μετανάστες της Γερμανίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τόνισε δε πως ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει διαχειριστεί «λανθασμένα» την κρίση από την αρχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν και είναι ξεκάθαρο πως η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία προκειμένου να βρεθεί μια «μακροχρόνια, βιώσιμη λύση καθώς δεν υπάρχει μόνιμη λύση στο πρόβλημα με την Τουρκία», ωστόσο υπάρχουν ακόμα «πολλές εκκρεμότητες, πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν και υπάρχει ακόμα περιθώριο για ενεργή διπλωματία από τώρα μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής».

Τέλος, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι προτάσεις της Συνόδου θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι «δεν υπήρχε μέρος» στην Ευρώπη για τους οικονομικούς μετανάστες, και ότι η περιοχή θα μπορούσε «μόλις και μετά βίας να αντιμετωπίσουν οι αιτούντες άσυλο».

Keywords
Τυχαία Θέματα