Ρουμανία: Αιματηρές συμπλοκές με 440 τραυματίες σε διαδήλωση

Τους 440 έφτασαν οι τραυματίες από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο Βουκουρέστι το βράδυ της Παρασκευής, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της κεντροαριστερής κυβέρνησης.

Αφορμή της διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν πολλοί εκπατρισμένοι Ρουμάνοι όπως και άλλων διαδηλώσεων που έγιναν σε διάφορες πόλεις της χώρας, ήταν οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και οι καταγγελίες περί διαφθοράς στις τάξεις της κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών (PSD).

Από τους τραυματίες, 65 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία και μεταξύ αυτών ήταν 24 αστυνομικοί.

Διαδηλωτές

πέταξαν μπουκάλια και πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού, δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερούυπό πίεση.

Μάλιστα, τη στιγμή που οι διαδηλωτές επιχείρησαν να διασπάσουν τις γραμμές τους μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, περίπου 1000 χωροφύλακες και μέλη των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών επενέβησαν για να εκκενωθεί η Πλατεία της Νίκης και ξέσπασαν επεισόδια τα οποία, σύμφωνα με τη χωροφυλακή, προκάλεσαν «μέλη συλλόγων οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων» και «προβοκάτορες».

Πάντως, ο κεντροδεξιός πρόεδρος της χώρας Klaus Iohannis «καταδίκασε σθεναρά τη βάρβαρη επέμβαση της χωροφυλακής, που ήταν δυσανάλογη σε σχέση με τη συμπεριφορά της πλειονότητας των διαδηλωτών», υπογραμμίζοντας ότι «κάθε μορφή βίας είναι απαράδεκτη».

«Το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το πώς διαχειρίστηκε τα γεγονότα», πρόσθεσε ο Klaus Iohannis σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Πάντως, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ρουμανίας συγκεντρώθηκαν από 50.000 ως 80.000 άνθρωποι, σύμφωνα με ρουμάνικα ΜΜΕ, για να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης που κατηγορούν για «διαφθορά».

Με αυτοκίνητα, τρένα κι αεροσκάφη, χιλιάδες από αυτούς πήγαν στο Βουκουρέστι για τη συγκέντρωση από άλλες χώρες της Ευρώπης κι ακόμη και από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, για να εκφράσουν την οργή τους για την «έλλειψη προόδου» στη γενέτειρά τους.

«Παραιτηθείτε», «κλέφτες», «δεν υποχωρούμε»,φώναζαν, ανεμίζοντας σημαίες της Ρουμανίας και των χωρών όπου έχουν μεταναστεύσει και αξιώνοντας περισσότερη σύγκλιση με την ΕΕ.

Περίπου 4 εκατ. Ρουμάνοι, από τον συνολικό πληθυσμό των 20 εκατ. , εργάζονται στο εξωτερικό και μάλιστα, το 2017 έστειλαν στις οικογένειές τους στη Ρουμανία συνολικά 4,3 δισεκ. ευρώ, ποσό που ισούται με το 2,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Οι προσπάθειες του PSD να καταστήσει λιγότερο αυστηρό τον ποινικό κώδικα και τη νομοθεσία ως προς τη διαφθορά πυροδότησαν κύματα διαδηλώσεων στη Ρουμανία. Οι μεταρρυθμίσεις που είχε προωθήσει στο δικαστικό σύστημα οδήγησαν επανειλημμένα εξάλλου το Βουκουρέστι σε διενέξεις με τις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρουμανία, Αιματηρές, 440,roumania, aimatires, 440