Ράλι για το ευρώ αναμένουν οι αναλυτές ενόψει ΕΚΤ

Πιθανό ράλι «βλέπουν» για το ευρώ οι αναλυτές μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιεί σήμερα η ΕΚΤ, παρά τις προηγούμενες αναφορές για συντηρητική στάση από τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Ο Ντράγκι θα προσπαθήσει να αποφύγει την εντύπωση ότι η ΕΚΤ αλλάζει στάση, αλλά αλλαγή στάσης συμβαίνει έτσι κι αλλιώς γιατί η ΕΚΤ

θα χρειαστεί να εξαλείψει την φρασεολογία της τελευταία περί ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής», αναφέρει ο John Hardy, επικεφαλής συναλλαγματικής στρατηγικής της Saxo Bank.

«Θεωρώ ότι οι συντηρητικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό που θα γίνουν, σύμφωνα με διαρροές, ήταν ένας τρόπος να αποφευχθεί το ράλι του ευρώ, πράγμα που θεωρώ ότι τελικά θα γίνει», προσθέτει ο ίδιος.

Την Τετάρτη, πληροφορίες του Bloomberg ανέφεραν ότι η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό μέχρι το 2019 και ταυτόχρονα να αυξήσει τις εκτιμήσεις γα το ΑΕΠ την ίδια χρονιά. Το ευρώ σημείωσε πτώση μετά τις πληροφορίες αυτές.

Αν και οι αναλυτές δεν προβλέπουν αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ, αναμένουν ηπιότερους τόνους από τον Ντράγκι. Οι οικονομικοί δείκτες έχουν δείξει ότι η ευρωζώνη είναι πιο ανθεκτική και ότι ο πληθωρισμός έχει προσεγγίσει κοντά στον στόχο της ΕΚΤ – λίγο κάτω από το 2%. Τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό παραμένουν υποτονικά.

«Υποθέτω ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα πέσει με την ομιλία Ντράγκι, αλλά τελικά θα ανακάμψει. Το εύρος είναι 1,05 – 1,15 κατά τη γνώμη μου», αναφέρει στο CNBC ο Claus Vistesen, οικονομολόγος για την ευρωζώνη στην Pantheon Macroeconomics.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, το ευρώ ήταν ελαφρώς χαμηλότερα έναντι του δολαρίου,στο 1,1262 δολ. Εντούτοις, κάποιοι αναλυτές βλέπουν ότι υπάρχει πιθανότητα να απογοητευτούν όσοι ποντάρουν στην άνοδο του ευρώ.

Η Jane Foley της Rabobank, αναφέρει στο CNBC: «Δεν αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα αλλάξει την πολιτική της. Αρα υπάρχει το ρίσκο να εκδηλωθεί απογοήτευση από όσους ποντάρουν στο ευρώ, λόγω της ομιλίας Ντράγκι».

Το ευρώ αναμένεται να επηρεαστεί και από τις βρετανικές εκλογές. «Η ισοτιμία ευρώ/στερλίνας θα ενισχυθεί αν η Μέι λάβει μεγάλη πλειοψηφία, καθώς οι αγορές θα προεξοφλήσουν ένα σκληρό Brexit. Αν κερδίσει ο Κόρμπιν, η ισοτιμία νομίζω ότι θα υποχωρήσει. Αλλά μόνο στην αρχή, καθώς η οικονομική πολιτική του Κόρμπιν είναι κατά τη γνώμη μου επιβαρυντικές για τη στερλίνα έναντι του ευρώ», αναφέρει ο Vistesen της Pantheon Macroeconomics..

Keywords
Τυχαία Θέματα