Novartis: 21 χρόνια τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στον Έλληνα ασθενή

Tης Παναγιώτας Καρλατήρα

Η εταιρία Novartis κατέχει επί σειρά ετών ηγετική θέση στον εγχώριο κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας: θέση που έχει κατακτήσει με το σημαντικό θεραπευτικό χαρτοφυλάκιό της, τις δεκάδες κλινικές μελέτες που διενεργεί, τη συνεργασία της με ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες , τη διατήρηση των –πολύτιμων πια- θέσεων εργασίας, την υλοποίηση προγραμμάτων εταιρικής υπευθυνότητας.

Στο τιμόνι της Novartis Hellas

βρίσκεται από τον περασμένο μήνα η Γερμανίδα Σουζάνε Κόχουτ, μέχρι πρότινος παγκόσμια επικεφαλής του τμήματος Οφθαλμολογίας στα κεντρικά της εταιρίας στη Βασιλεία και στέλεχός της τα τελευταία 21 χρόνια.

Διαφυλάσσοντας τόσο την «κληρονομιά» της, δηλαδή τα δυνατά θεραπευτικά πεδία της στα καρδιομεταβολικά και αναπνευστικά νοσήματα, στις νευροεπιστήμες, στην ογκολογία, στην οφθαλμολογία, αλλά και δίνοντας έμφαση στην καινοτομία, στην παραγωγή επαναστατικών θεραπειών για την καρδιακή ανεπάρκεια, την ψωρίαση, τον καρκίνο του μαστού, το μελάνωμα και την ημικρανία, η εταιρία οδεύει προς την 3η δεκαετία της ζωής της παγκοσμίως και στη χώρα μας με συνέπεια στο όραμα και τους στόχους της, που έχουν πάντοτε στο επίκεντρο τον ασθενή. Η Novartis δημιουργήθηκε το 1996 με τη συγχώνευση των ελβετικών εταιρειών Ciba-Geigy και Sandoz.

«Στη Novartis εμπνεόμαστε από τους ασθενείς. Αυτή η έμπνευση μας δίνει το κίνητρο να είμαστε ανατρεπτικοί όσον αφορά στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παρασκευή υψηλής ποιότητας φαρμάκων, με σύμμαχο την επιστημονική καινοτομία. Το όραμά μας είναι να είμαστε ένας αξιόπιστος ηγέτης στην εξέλιξη της ιατρικής πρακτικής και αποστολή μας είναι να βοηθούμε τους ασθενείς να ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής» περιγράφεται η στόχευση και η πορεία της εταιρίας.

Στη διαδρομή της Novartis, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια της οικονομικής ύφεσης και των μνημονίων απαντώνται ολοένα και περισσότερα εμπόδια, όπως οι συνεχιζόμενες δημογραφικές αλλαγές στον ελληνικό πληθυσμό, με την ταχεία γήρανση του πληθυσμού και οι αυστηρότεροι προϋπολογισμοί για την υγειονομική περίθαλψη.

«Η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, πάνω από 60%, κυρίως λόγω της εφαρμογής οριζόντιων μέτρων για τον περιορισμό του κόστους. Περιορίστηκε η δυναμική ανάπτυξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ενός κλάδου που αποφέρει συνολικά 7,55 δις. ευρώ στο ΑΕΠ (σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ). Την ίδια στιγμή, η φαρμακευτική βιομηχανία, ενώ συνεχίζει να εξυπηρετεί υπαρκτές ανάγκες, επιβαρύνεται με υπερβολικά υψηλά κόστη (rebates, clawback)και οι ασφαλισμένοι με αυξημένη συμμετοχή» διαπιστώνεται από τη διοίκηση της εταιρίας.

Και ποια θα μπορούσε να είναι η «θεραπεία» για το πρόβλημα αυτό που ταλαιπωρεί τελικά ασθενείς, ασφαλιστικούς φορείς, φαρμακοβιομηχανία; «Η καθιέρωση ενός προβλέψιμου λειτουργικού πλαισίου και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επενδύσεις, με έμφαση στην κλινική έρευνα, που μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην έμπρακτη στήριξη των ασθενών με πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες. Αφετέρου απαιτείται μια νέα προσέγγιση όσον αφορά στη διαχείριση του κόστους στον τομέα της υγείας συνολικά, η οποία θα επικεντρώνεται στην αξία και στα αποτελέσματα που παρέχονται στους ασθενείς» είναι η τεκμηριωμένη απάντηση της Novartis Hellas.

Καινοτομία προς όφελος της υγείας των Ελλήνων

Πάγια επιδίωξη της Novartis είναι να δημιουργεί αξία με βάση την καινοτομία. Το χαρτοφυλάκιό της για το 2017 είναι μια απτή απόδειξη: εμπλουτίζεται με καινοτόμες θεραπείες για χρόνιες ασθένειες, όπως η ψωρίαση, οι σπονδυλοαρθρίτιδες (ψωριασική αρθρίτιδα και αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα), η καρδιακή ανεπάρκεια και το μελάνωμα. Αυτές οι εξελίξεις θα φέρουν την ελπίδα για μια καλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας ζωή σε χιλιάδες Έλληνες ασθενείς, και μικρότερο χρόνο νοσηλείας.

«Τα καινοτόμα φάρμακα σήμερα είναι τα γενόσημα και τα βιο-ομοειδή του αύριο. Μόλις ένα καινοτόμο φάρμακο γίνει γενόσημο, είναι μέρος του δημόσιου τομέα και μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους ασθενείς για τις επόμενες γενιές. Αυτή είναι η μακροπρόθεσμη αξία της καινοτομίας και γ' αυτό σήμερα διαθέτουμε επιλογές χαμηλότερου κόστους για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων ή του καρκίνου» διατυπώνεται με σαφή τρόπο η θέση της διοίκησης αναφορικά με το μείζον θέμα που ταλανίζει τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας καθώς προσπαθούν να βρουν τρόπο να καταρτίσουν δελτία τιμών των φαρμάκων και να «χωρέσουν» στη συρρικνωμένη φαρμακευτική δαπάνη καινοτόμα φάρμακα και γενόσημα.

Παρότι τα καινοτόμα φάρμακα είναι αναγνωρισμένα ως προϊόντα υψηλής έρευνας και τεχνογνωσίας που επιτρέπουν στους ασθενείς να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, η Novartis βρίσκεται αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια – όπως και άλλες φαρμακευτικές εταιρίες- με κυβερνήσεις και ασφαλιστικά ταμεία, που λόγω της συνεχούς οικονομικής αβεβαιότητας και των μειούμενων κονδυλίων, αναζητούν οικονομικές φαρμακευτικές λύσεις και θέτουν περιορισμούς στην εισαγωγή και αποζημίωση των καινοτόμων φαρμάκων. Πιστεύουν ωστόσο οι εκπρόσωποι της διοίκησής της, πως «η λύση είναι μια προσέγγιση βασισμένη στην αξία, που θα εστιάζει στις κλινικές εκβάσεις υπέρ των ασθενών και θα λαμβάνει υπόψη την προστιθέμενη αξία των νέων θεραπειών. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται τόσο η βιωσιμότητα του δημοσίων συστημάτων υγείας, όσο και η πρόσβαση του ασθενή στο κατάλληλο φάρμακο την κατάλληλη στιγμή».

Το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρίας

Η Novartis Hellas τα τελευταία 21 χρόνια βρίσκεται κοντά στον Έλληνα ασθενή και στην κοινωνία. Η εταιρική κουλτούρα της Novartis έχει στην καρδιά της την πρόσβαση στην υγεία και την υπευθυνότητα. Σε αυτό το πλαίσιο δεν περιορίζεται στη δράση αλλά ενθαρρύνει τη συμμετοχή, τον εθελοντισμό και την κινητοποίηση.

Κατά την τριετία 2013-2015, η Novartis Hellas επένδυσε συνολικά 138,2 εκατ. ευρώ στην ελληνική κοινωνία, μέσω Έρευνας και Ανάπτυξης, πληρωμών φόρων, μισθοδοσίας 500 εργαζομένων, δωρεών και χορηγιών. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις για τη διεξαγωγή 200 κλινικών μελετών ξεπερνούν τα 18,8εκατ. ευρώ και η συνεργασία της με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες όπως Demo, Elpen, Famar, Pharmathen,WinMedica για την προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, πραγματοποιείται μέσα από επένδυση 80 εκατ. ευρώ. Η εταιρία διατηρεί το ποσοστό των αγορών της από εγχώριους προμηθευτές στο 88% ενισχύοντας περαιτέρω την εγχώρια οικονομία.

Εξέχουσα θέση κατέχει επίσης και η επένδυση για κοινωνικά προγράμματα, δωρεές και χορηγίες, που άγγιξε τα 9,4 εκατ. ευρώ με ενεργή υποστήριξη περισσότερων από 35 συλλόγων ασθενών. Ακόμη, υλοποιεί προγράμματα ανακύκλωσης, μείωσης εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και, μεταξύ άλλων, πέτυχε και τη μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 7,8% σε σχέση με το 2010.

Τέλος, εκπονεί προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης κοινού σε όλη τη χώρα, εκστρατείες ευαισθητοποίησης για σημαντικά νοσήματα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, δερματικά νοσήματα, πολλαπλή σκλήρυνση, κυστική ίνωση, καρκίνος του μαστού και σπάνιες παθήσεις) σε συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες και συλλόγους ασθενών καθώς και για τα δικαιώματα των ασθενών, με την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών. Η εταιρία βρίσκεται με συνέπεια στο πλευρό των ενώσεων ασθενών σε όλη την Ελλάδα και πραγματοποιεί προγράμματα υποστήριξης ασθενών για σημαντικές ασθένειες (ογκολογικά νοσήματα, μεγαλακρία, πολλαπλή σκλήρυνση και οφθαλμολογικά νοσήματα)

Η εταιρία σε αριθμούς

Κύκλος Εργασιών 357 εκατ. ευρώ (Στοιχεία 2015)471 εργαζόμενοι, εκ των οποίων το 54% γυναίκες και το 46% άνδρεςΣυνολική Επένδυση 138 εκατ. ευρώ σε δημοσιονομική συνεισφορά, μισθοδοσία, δωρεές, χορηγίες και κοινωνικά προγράμματαΕκπονεί 104 Κλινικές ΜελέτεςΕπένδυση 18,8 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη9,4 εκατ. ευρώ σε δωρεές, χορηγίες και κοινωνικά προγράμματαΥποστήριξη άνω των 35 Ενώσεων και Συλλόγων Ασθενών80 εκατ. ευρώ επένδυση σε συνεργασίες με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα