ΑbbVie: Η βιοφαρμακευτική που «γεννήθηκε» για δύσκολες και σύνθετες ασθένειες

Tης Παναγιώτας Καρλατήρα

Η βιοφαρμακευτική εταιρία AbbVie «γεννήθηκε» πριν από τέσσερα χρόνια, όταν η Abbott Ελλάς, η θυγατρική της αμερικανικής πολυεθνικής με παρουσία από το 1947 στη χώρα μας, διαχωρίστηκε σε δύο ανεξάρτητες εταιρίες (Abbott και AbbVie) με διαφορετικά φαρμακευτικά χαρτοφυλάκια.

Παρά το... νεαρόν της ηλικίας της η AbbVie όχι μόνο ανέλαβε τα καινοτόμα προϊόντα για σοβαρά και χρόνια νοσήματα, αλλά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα

παρουσίασε και νέα θεραπευτικά σκευάσματα που κάλυψαν σημαντικά κενά στην ανοσολογία και την ογκολογία όπως φάρμακα για την ηπατίτιδα C και τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, αντίστοιχα.

Τα ηνία της εταιρίας κρατά ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης – για την ακρίβεια ο κ. Αποστολίδης, χημικός μηχανικός στο επάγγελμα, διατηρεί μακρά επαγγελματική σχέση με την εταιρία καθώς ξεκίνησε την καριέρα του στην Abbott Eλλάς, εργάστηκε για 7 χρόνια στη Γερμανία και 4 χρόνια στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σικάγο, και από το 2001 ήταν διευθύνων σύμβουλος στην Abbott Laboratories Ελλάς. Από το 2013 που διευθύνει την AbbVie – αλλά και από τη θέση του ως προέδρου στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, ΣΦΕΕ- υποστηρίζει με σθένος και επιμονή πως ο φαρμακευτικός κλάδος που τα μνημονιακά χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης, μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, αρκεί να ειδωθεί με αυτήν την οπτική. «Το φάρμακο είναι το δεύτερο πιο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας» υπενθυμίζει πάντα ο κ. Αποστολίδης.

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ελάχιστη σχέση είχαν όμως με αυτήν την οπτική. «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ο χώρος της Υγείας και του φαρμάκου χρειαζόταν εξορθολογισμό και μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο τα τελευταία 7 χρόνια προτιμήθηκαν και εφαρμόστηκαν σχεδόν αποκλειστικά περισσότερο οριζόντιες παρά διαρθρωτικές λύσεις» λέει ο κ. Αποστολίδης, κι αναφέρει ενδεικτικά πως «η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 62% από το 2009 έως και σήμερα, αλλά χωρίς σχετικές μελέτες τεκμηρίωσης, γεγονός που οδήγησε στα μέτρα του clawback και του rebate διασφαλίζοντας πως η όποια υπέρβαση θα πληρώνεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες».

Στην παρούσα φάση ο κ. Αποστολίδης διατηρεί πολλές επιφυλάξεις για το μέλλον της φαρμακευτικής βιομηχανίας: «Τα πρόσφατα μέτρα πολιτικής φαρμάκου που περιλαμβάνει η συμφωνία για την έγκριση της 2ης δόσης έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή σ' ένα κλάδο που θα μπορούσε να ηγηθεί της προσπάθειας εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια. Αν οι υπεύθυνοι αντιληφθούν – σύντομα – την ποιότητα και την αναπτυξιακή διάσταση του κλάδου το μέλλον θα είναι ελπιδοφόρο. Αν επιμείνουν σε μία συμπεριφορά καχυποψίας, αν όχι «εχθρότητας», προς τον κλάδο, τότε δυστυχώς θα είναι σαν να πυροβολούμε μόνοι μας τα πόδια μας».

Μια εταιρία πρωτοπόρος στην καινοτομία σε μια... χώρα-ουραγό της καινοτομίας

Επιπλέον, η AbbVie βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ακόμη σκόπελο: παρότι είναι μία από τις φαρμακευτικές εταιρίες που κρατά υψηλά το επίπεδο της καινοτομίας, δραστηριοποιείται πλέον σε μια χώρα που είναι...ουραγός στην καινοτομία. Η διαπίστωση αυτή βεβαίως λαμβάνει διαφορετικές διαστάσεις όταν αφορά ασθενείς και η φαρμακευτική καινοτομία σώζει ή παρατείνει ανθρώπινες ζωές.

«Με τα νέα μέτρα μπαίνει μία σειρά εμποδίων στην έλευση της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα που μπορεί να καθυστερήσουν την πρόσβαση σε ένα προϊόν από 2,5 ως και 4 χρόνια. Συγκεκριμένα, θεσπίζεται για τα νέα φάρμακα ένα τέλος εισόδου 25% στην αγορά για δύο χρόνια, το rebate αυξάνεται έως και 30% ενώ υπάρχει πάντα και το clawback με τη μνημονιακή υποχρέωση να μειωθεί το 2017 κατά 30% έναντι του 2016. Η υποχρεωτική έκπτωση σε ένα προϊόν μπορεί να φτάσει συνολικά το 60%. Μιλάμε λοιπόν για 60% κάτω από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης και μετά θα απαιτούνται και διαπραγματεύσεις.

Οι συνεχείς ακραίες κανονιστικές παρεμβάσεις στα καινοτόμα φάρμακα δεν είναι βιώσιμες και πολύ φοβάμαι πως ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιες εταιρείες να αποφασίσουν να μην φέρουν τα νέα και καινοτόμα προϊόντα τους στη χώρα μας» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της AbbVie και ζητεί από τους αρμόδιους να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις αλλά σε όλα τα επίπεδα.

Ένα απλό παράδειγμα που δίνει, αφορά τις στατίνες και τις πραζόλες, φαρμακευτικές δραστικές ουσίες για τη χοληστερίνη και τη γαστροπροστασία αντίστοιχα, που δημιουργούν στον ΕΟΠΥΥ μια ετήσια δαπάνη 173 εκατ. ευρώ με αρκετές στρεβλώσεις στη τιμολόγηση τους. «Θα γίνει κάποια νομοθετική παρέμβαση για αυτό; Χρειάζεται η Ελλάδα τόσα πολλά σκευάσματα σε στατίνες και πραζόλες; Αν, ναι γιατί; Δεν βλέπω προσωπικά κάποια σοβαρή πολιτική γενοσήμων. Τι νόημα έχει να δίνουμε σε γιατρούς, ασθενείς και φαρμακοποιούς κίνητρα για χρήση γενοσήμων όταν οι τιμές τους δεν είναι ανταγωνιστικές έναντι των επώνυμων off patent προϊόντων;» διερωτάται ο κ. Αποστολίδης.

Παρά τις στρεβλώσεις και τα εμπόδια η εταιρία ΑbbVie είναι μία από τις φαρμακευτικές επιχειρήσει που όχι μόνο διατήρησαν αλώβητο το εργασιακό δυναμικό τους, αλλά έβαλαν υψηλά τον πήχη για το εργασιακό περιβάλλον. Οι συνεχείς πρωτιές της εταιρίας τα τελευταία τρία χρόνια στη λίστα του θεσμού «Best Work Places», όπου οι εργαζόμενοι αξιολογούν τις εργασιακές συνθήκες στις οποίες απασχολούνται, είναι η απτή απόδειξη της «επένδυσης» που γίνεται στο ανθρώπινο δυναμικό και στην ουσιαστική επιχειρησιακή παραγωγικότητα.

Η AbbVie στο πεδίο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Η εταιρεία το περασμένο έτος συνεισέφερε σημαντικά και στην προσφυγική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Το AbbVie Foundation πρόσφερε 170.000 ευρώ προς το διεθνή μη κυβερνητικό οργανισμό International Medical Corps (IMC), με στόχο την έμπρακτη υποστήριξη στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Η σημαντική αυτή συνεισφορά του Ιδρύματος της AbbVie, άνοιξε επίσης το δρόμο ώστε να προσφέρουν για τον ίδιο σκοπό και άλλοι διεθνείς δωρητές του IMC. Το αποτέλεσμα ήταν, μέσα σε έναν χρόνο, να καταφέρουν οι ομάδες του IMC στην Ελλάδα να προσφέρουν ανακούφιση και υποστήριξη σε περισσότερους από 37.000 πρόσφυγες κυρίως μέσω υπηρεσιών υγείας.

«Οι σοβαρές επιχειρήσεις, όπως και η δική μας, αντιλαμβάνονται πως η καλύτερη δυνατή Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι η συνέχεια ύπαρξης και ευημερίας της ίδιας της επιχείρησης ώστε αυτή να είναι ικανή, σ' ένα επόμενο στάδιο, να στηρίζει, να ενισχύει και να εμπλουτίζει τις δράσεις της στο παραδοσιακό πεδίο της ΕΚΕ, όπως είναι το περιβάλλον, οι τοπικές κοινότητες, οι πρόσφυγες κτλ. Στο δρόμο αυτό βαδίζει και η AbbVie. Κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να είναι σταθερή και βιώσιμη η εταιρεία μας και ασφαλείς οι εργαζόμενοι μας» καταλήγει ο κ. Αποστολίδης.

Η εταιρία σε αριθμούς

29.000 εργαζόμενοι παγκόσμια, 120 στην Ελλάδα, παρουσία σε 170 χώρες4 κύριες θεραπευτικές κατηγορίες: Ανοσολογία, Ιολογία, Ογκολογία, ΝευρολογίαΚύκλος πωλήσεων 25 δις δολάρια παγκόσμια, 70 εκατ. στην ΕλλάδαΠερίπου το 16% του ετήσιου τζίρου επενδύεται σε έρευνα και ανάπτυξηΠερί τα 4 εκατ. ευρώ το χρόνο επενδύονται σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα