Πουλήθηκε για €162.500 το όπλο που σκότωσε τον Βαν Γκογκ

Νέο ιδιοκτήτη απέκτησε το περίστροφο με το οποίο φέρεται να αυτοκτόνησε ο Βαν Γκογκ στα 1890. Όπως έγινε γνωστό από την AuctionArt που δημοπράτησε στο Παρίσι το σκουριασμένο περίστροφο Lefaucheux των επτά χιλιοστών, η τιμή πώλησης ανήλθε στα €162.500.

Το αντικείμενο περιγράφεται ως «το πιο διάσημο όπλο στην Ιστορία της Τέχνης», μεταδίδει το CNN.

Αν και από τον οίκο δημοπρασιών παραδέχθηκαν ότι δεν μπορούν να είναι απόλυτα

βέβαιοι ότι είναι όντως το όπλο που χρησιμοποίησε ο διάσημος καλλιτέχνης για να αφαιρέσει τη ζωή του, σημειώνουν όμως ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι είναι το όπλο της αυτοκτονίας.

«Ανακαλύφθηκε όταν ο Βαν Γκογκ πυροβολήθηκε. Ο κάλυκας είναι ίδιος με τη σφαίρα που βγήκε απ το σώμα του, όπως είχε καταθέσει γιατρός της εποχής, ενώ επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το όπλο βρισκόταν θαμμένο από το 1890» αναφέρει σε ανακοίνωση η AuctionArt.. Το όπλο βρέθηκε από έναν αγρότη το 1965 σε ένα γαλλικό χωριό, το Auvers-sur-Oise όπου πέθανε ο Βαν Γκογκ.

Βρέθηκε μάλιστα στο ίδιο χωράφι που πιστεύεται ότι είχε πυροβοληθεί ο καλλιτέχνης στο στομάχι τον Ιούλιο του 1890. Ο αγρότης το παρέδωσε στους ιδιοκτήτες ενός πανδοχείου της περιοχής όπου και παρέμενε μέχρι να δημοπρατηθεί, ενώ είχε υπάρξει και έκθεμα στο μουσείο Βανκ Γκογκ στο Άμστερνταμ το 2016 στο πλαίσιο της έκθεσης «Στα όρια της Παράνοιας: Ο Βαν Γκογκ και η Ασθένειά του».

Σημειώνεται ότι η τιμή εκκίνησης ήταν στα 67.000 ευρώ, ενώ το όνομα του αγοραστή δεν έγινε γνωστό.

Keywords
Τυχαία Θέματα