Οι αγορές βλέπουν μακρύ δρόμο ακόμα καθώς η ΕΚΤ πολεμά τον χαμηλό πληθωρισμό

Οι δραματικές παρατηρήσεις του Μάριο Ντάγκι την Τρίτη για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταθεροποίησαν τις ετοιμόρροπες πληθωριστικές προσδοκίες της ευρωζώνης, αλλά ο επικεφαλής της ΕΚΤ πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για να ηρεμήσει τους φόβους της αγοράς σχετικά με την οικονομική στασιμότητα.

Ο Ντράγκι συγκλόνισε τις αγορές λέγοντας ότι η ΕΚΤ

θα χαλαρώσει εκ νέου την πολιτική της αν ο πληθωρισμός δεν ενισχυθεί. Αυτό προκάλεσε τη μεγαλύτερη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων στη ζώνη του ευρώ σε εδώ και τρία χρόνια, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι μια ακόμη μείωση των επιτοκίων και ενδεχομένως ακόμη και η επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ είναι «στο τραπέζι».

Οι υπαινιγμοί του προέδρου της ΕΚΤ συνέβαλαν στο να τονωθούν προσωρινά οι συνεχώς επιδεινούμενες προσδοκίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό , οι οποίες αντικατοπτρίζουν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της ΕΚΤ να επιτύχει το στόχο της για πληθωρισμό κοντά στο 2%.

Έχοντας υποχωρήσει στο ήμισυ του μεσοπρόθεσμου στόχου της ΕΚΤ, ο βασικός μακροπρόθεσμος δείκτης πληθωρισμού της αγοράς κατέγραψε το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα την Τρίτη μετά τις δηλώσεις Ντράγκι – Παραμένοντας ωστόσο περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ.

Ο δείκτης παρακολουθείται από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου παρακολουθείται στενά και από παρατηρητές της αγοράς και οικονομολόγους.

Μόνο το 9% των επενδυτών αναμένει υψηλότερο παγκόσμιο πληθωρισμό τον επόμενο χρόνο, μειωμένο κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την έρευνα της Bank of America Merrill Lynch.

Ο χαμηλός πληθωρισμός είναι επιζήμιος για την οικονομική ανάπτυξη, διότι εάν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις σκέφτονται ότι οι αυξήσεις των τιμών θα είναι αργές ή μπορεί ακόμα και να μειωθούν, ενδέχεται να συγκρατήσουν τη δραστηριότητα των δαπανών που ωθεί στην οικονομία.

"Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αποτελούν σημαντικό δεδομένο", δήλωσε η οικονομολόγος της Hermes Investment Management, Silvia Dall'Angelo.

"Παρέχουν μια ώθηση για τον πληθωρισμό προς τον στόχο και επειδή οι πληθωριστικές προσδοκίες δεν είναι πλέον συμβατές με τον στόχο, είναι πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό".

Keywords
Τυχαία Θέματα