Ράπανος: Απαραίτητη η ενδυνάμωση της μεσαίας τάξης

Η ενδυνάμωση της μεσαίας τάξης είναι βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας, τόνισε ο Βασίλης Θ. Ράπανος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος ∆ιοικητικού Συμβουλίου Alpha Bank σε παρέμβαση στην ενότητα: Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η μεσαία τάξη, στο πλαίσιου του Συνεδρίου «Κύκλος Ιδεών».

Η σημασία της μεσαίας τάξη για την εύρυθμη λειτουργία

μιας κοινωνίας έχει επανέλθει στην επικαιρότητα, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση. Είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι η κρίση στην Ελλάδα μείωσε δραματικά τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί σημαντικά και η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, τόνισε ο κος Ράπανος.

Η μείωση εισοδήματος νοικοκυριών μεσαίας τάξης, οδήγησε σε μείωση της αποταμίευσης και άρα μείωση καταθέσεων, σε δυσκολία ή αδυναμία εξυπηρέτησης υφισταμένων οφειλών σε κράτος και τράπεζες, σε μείωση κατανάλωσης και επένδυσης σε διαρκή αγαθά και κατοικίες και άρα σε μείωση ζήτησης δανειακών κεφαλαίων.

Η ενδυνάμωση της μεσαίας τάξης είναι βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας. Σε αυτό θα μπορέσει να συμβάλει και το τραπεζικό σύστημα με τη χρηματοδότηση βασικών αναγκών της, αφού μπορέσει να μειώσει γρήγορα τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά και η Πολιτεία με νομοθετικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα