Πώς η Αθήνα γίνεται έρμαιο των short funds

Του Δημήτρη Παφίλα

O πόλεμος που έχουν κηρύξει οι short στις ελληνικές τράπεζες είναι ανηλεής. Πλέον η ελληνική αγορά είναι έρμαιο στις διαθέσεις τους και οι εποπτικές αρχές απλώς παρακολουθούν.
Mε την παντελή απουσία της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθημερινά οι αποτιμήσεις των τραπεζών, όπως και των υπόλοιπων εταιρειών οδηγούνται σε απαξίωση.

Απο τα σημερινά στοιχεία της Κεφαλαιαγοράς προκύπτει ότι, τα funds

αύξησαν τις short θέσεις σε κρίσιμες ημερομηνίες. Κι αυτή η κίνηση ήλθε ενω ένα τουλάχιστον fund γνώριζε, εκ των προτέρων, μια αρνητική έκθεση για τρεις τράπεζες.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ενω οι 48 ευρωπαϊκές τράπεζες πέρασαν τα stress tests με τις αγορές να ανεβαίνουν, ενω η ελληνική παραμένει καθηλωμένη με προοπτική τις 580 μονάδες, όπως διαρρέουν τα ίδια τα funds.

Eιδικότερα, αύξησαν τις θέσεις τους τα τρία Short Funds αν και ένα εξ αυτών ελέγχονται απο την αγγλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μάλιστα, όπως θα δούμε τα funds μετέρχονται κάθε μέσου προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους.

Συγκεκριμένα το OceanWood Capital στις 31 Οκτωβρίου – μια ημέρα μετά την έκθεση της Societe Generale – ανέβασε την Short θέση του σε 0,70% απο 0,60% προηγουμένως.

Δηλαδή μια ημέρα μετά την έκθεση της Societe Generale, η οποία προέβλεπε διαγραφή τριών τραπεζών απο τον MSCI, η OceanWood σόρταρε εκ του ασφαλούς την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας για την οποία επίκειται διαγραφή καθώς η κεφαλαιοποίηση έχει κατέλθει κάτω απο το 1 δισ. Ευρώ.

Η έκθεση, όμως, της γαλλικής τράπεζας δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα στις 2 Νοεμβρίου, ενώ είχε εκδοθεί στις 30 Οκτωβρίου, έτσι το Fund Οceanwood είχε μια ημέρα για να προχωρήσει στις κινήσεις του, με σίγουρο κέρδος καθώς το χρηματιστήριο οδηγήθηκε σε πτώση, κυρίως στις τράπεζες.

Ακόμη κι αν είναι κάποιος καλοπροαίρετος δεν μπορεί να μην συνδέσει την έκθεση της Γαλλικής Τράπεζας η οποία στηρίζει τις θέσεις των εγλλέζικων funds.

Aύξηση στα short είχαμε και από το Lansdowne Partners το οποίο αν και ελέγχεται απο την αγγλική FCA αύξησε τις θέσεις του σε Eurobank σε 1,33% και Τράπεζα Πειραιώς σε 2,74%. Το ίδιο διατηρεί θέση short 0,51% και στην Alpha bank.

Αύξηση και από το Marshall Wace με 1% στην Τράπεζα Πειραιώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα