Πτώση στην Ασία λόγω ανησυχίας για την παγκόσμια ανάπτυξη

Απώλειες καταγράφηκαν στα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ αποτιμούν και την ομιλία του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επιχειρεί να αναγάγει την Κίνα σε πρωταθλήτρια της παγκοσμιοποίησης.

Στα ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 1,55% στις 21.898,99 μονάδες ενώ ο διευρυμένος Topix σημέιωσε απώλειες 0,77%.

Στη Σεούλ ο δείκτης Kospi έχασε 0,91%, ενώ και οι κινεζικές αγορές σημείωσαν απώλειες: Ο Shanghai composite έχασε 0,41% και έκλεισε στις 2.665,43 μονάδες. Ο Shenzhen composite υποχώρησε

κατά 0,67% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 2,34% στις 25.867,50 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο ASX 200 υποχώρησε κατά 0,53% στις 5.818,10 μονάδες.

Στην εναρκτήρια ομιλία του σε μια έκθεση αφιερωμένη στις εισαγωγές στη Σανγκάη, ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι η Κίνα θα «εντείνει τις προσπάθειές της» με σκοπό να ανοίξει περαιτέρω τις αγορές της και να αυξήσει τις εισαγωγές της, την ίδια ώρα που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη πλήττεται από τις εμπορικές κυρώσεις που της επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σι επανήλθε στη ρητορική κατά του προστατευτισμού και προήγαγε τη χώρα του ως εκπρόσωπο του διεθνούς ανοίγματος και της συνεργασίας και τόνισε ότι η Κίνα επιδιώκει έναν νέο γύρο ανοίγματος υψηλού επιπέδου σε μια ευρύτερη πρόσβαση στον υπόλοιπο κόσμο.

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη βασίζονται στις προβλέψεις του ΔΝΤ που υποβαθμίστηκαν τον περασμένο μήνα, εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών εταίρων τους.

Υπάρχουν πάντως κι άλλες ενδείξεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης, όπως η μείωση των δεικτών PMI, που φανερώνουν την οικονομική κατάσταση στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, αναφέρει αναλύτρια της ANZ Research.

Keywords
Τυχαία Θέματα