Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο Eurogroup

Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν κατά την έναρξη της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές αποτιμούν πολιτικά και οικονομικά στοιχεία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει oριακή άνοδο 0,08% στις 364,38 . μονάδες με διαφορετικά πρόσημα στους κλαδικούς δείκτες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 με οριακή άνοδο 0,01%, ο γερμανικός DAX στο +0,18%, o CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται 0,22%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,09% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται κατά 0,72%.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές αποτιμούν τα αποτελέσματα των τελευταίων

stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Barclays και Lloyds εμφάνισαν στο δυσμενές σενάριο τα χαμηλότερα ποσοστά κεφαλαιακής επάρκειας και, σύμφωνα με την KPMG, αυτό οφείλεται στα νέα λογιστικά πρότυπα αλλά και στα υψηλά ποσοστά μη εξασφαλισμένου χρέους, όπως δάνεια από πιστωτικές κάρτες.

Την ίδια ώρα ο οίκος Moody's αποτιμά ως credit positive για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα stress test από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και την ΕΚΤ.

Στο ενημερωτικό σημείωμα του ο οίκος αναφέρει πως τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές σε ενδεχόμενη κρίση σήμερα από ότι ήταν το 2016.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα stress test της ΕΒΑ αυτήν την φόρα υιοθέτησαν τα πιο σκληρά μακροοικονομικά κριτήρια από όταν άρχισαν τα stress test το 2009

Στο μεταξύ, σήμερα συναντώνται στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2019. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο είπε ότι τα σχέδια δαπανών της Ιταλίας θα γίνουν «συνταγή» για την αναβίωση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τους λόγους για τους οποίους απέρριψε τον προϋπολογισμό, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία.

Σε κάθε περίπτωση οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξάνονται, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup. Η απόδοση του 10ετούς ενισχύεται στο 3,356% αυξανόμενη κατά 1,48% έναντι του τελευταίου κλεισίματος.

Η απόδοση στο 5ετές αυξάνεται κατά 3,2% στο 2,575%, ενώ στο 2ετές αυξάνεται κατά 9,87% στο 1,181%.

Νωρίτερα στην Ασία, οι αγορές κατέγραψαν πτώση λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη και μετά την ομιλία του Κινέζου προέδρου, Σι Τζίνπινγκ, o οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων πως η Κίνα θα «εντείνει τις προσπάθειές της» προκειμένου οι αγορές της να έχουν μεγαλύτερη διεθνή πρόσβαση και να αυξήσει τις εισαγωγές της.

Keywords
Τυχαία Θέματα