Davos: Πόσο έξω έπεσαν οι προσκεκλημένοι το 2015

Ένα χρόνο πριν, οι απεσταλμένοι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos είχαν αναφέρει πως η Fed θα καθυστερούσε λίγο πριν αυξήσει τα επιτόκιά της, και το πετρέλαιο θα ανακτούσε την πτωτική του πορεία από τα 55 δολ./βαρέλι που είχε τότε. Και μετά συνέβη αυτό:

Η τρομοκρατία επεκτείνεται. Ο πόλεμος διαχέεται. Οι πρόσφυγες προσπαθούν να βρουν καταφύγιο. Η Ευρώπη σκοντάφτει. Το

2016 μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος για προβλέψεις στο Davos. Η συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσουν οι προσκεκλημένοι φέτος είναι ποτέ να μην δίνουν χρονοδιάγραμμα για τους υπολογισμούς αυτούς.

Όπως αναμενόταν, η Fed περίμενε μέχρι το τέλος του 2015 για να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων εδώ και εννέα χρόνια, αφού καθυστερήθηκε από μία ισχνή αγορά εργασίας και φόβους για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Αντιθέτως, μετά από μία αρχική ανοδική πορεία, το πετρέλαιο βρέθηκε να γλιστρά αρχικά στα 35 δολ./βαρέλι μέχρι το τέλος του χρόνου, και τώρα κάτω από τα 30 δολάρια.

O πρόεδρος της Goldman Sachs Gary Cohn είχε υπολογίσει σωστά πως η Fed θα επηρεαζόταν από εξωτερικούς παράγοντες. Ο ίδιος είχε υπολογίσει επίσης σωστά πως το δολάριο θα ενισχυόταν.

Άλλοι ήταν υπερβολικά οπτιμιστές. Ο CEO της Morgan Stanley James Gorman είχε υπολογίσει την ίδια αύξηση επιτοκίων πολύ νωρίτερα.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της UBS, Αxel Weber ανέφερε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα έμενε πολύ κάτω από το 2%, ακόμη και μετά τη θέσπιση του QE.

Oι παρευρισκόμενοι δεν μπόρεσαν να υπολογίσουν το πετρέλαιο. Ο σεΐχης Ahmed Bin Jassim Al Thani, υπουργός οικονομικών και εμπορίου του Qatar είχε αναφέρει πως το πετρέλαιο θα βρισκόταν στα 60 δολ./βαρέλι μέχρι το τέλος του 2015.

Ο πρώην Ρώσος ΥΠΟΙΚ Alexei Kudrin είχε υπολογίσει την ίδια τιμή στα 60 δολ./βαρέλι για τα επόμενη δύο έτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα