Οι τραπεζοϋπάλληλοι της Ευρώπης τρέμουν για τις θέσεις τους

Ποτέ ξανά δεν έχουν χαθεί τόσες θέσεις εργασίας σε μία βιομηχανία, με τόση λίγη επιρροή.

Η HSBC έχει παγώσει τις προσλήψεις και τις αμοιβές, η Barclays σχεδιάζει να εξαλείψει 1.200 θέσεις εργασίας και η Deutsche Bank μειώνει τα bonus μετά από τις απώλειες που επέδειξε το 2015.

Ήταν ήδη ένας δύσκολος χρόνος για τις θέσεις

των τραπεζών. Αλλά δεν ήταν η μόνη χρονιά. Συνολικά, έχουν χαθεί μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην τραπεζική βιομηχανία από την παγκόσμια κρίση του 2008 κι ύστερα.

Απ'ό,τι φαίνεται αυτό θα χειροτερέψει και φέτος αφού τα έσοδα λιμνάζουν. Η UBS μόλις εχθές ανέφερε πως επέδειξε πτώση εσόδων του επενδυτικού της τομέα.

Παρόλες τις απολύσεις, τα κόστη των επενδυτικών τραπεζών παραμένουν πολύ υψηλά. Οι θέσεις εργασίας των γραφείων σε μεγάλες, παγκόσμιας εμβέλειας τράπεζες έχουν μειωθεί κατά 23% από το 2010, ενώ τα κόστη έχουν μειωθεί κατά 8%, σύμφωνα με την εταιρεία Coalition.

Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 12% μεταξύ του 2010 και του 2014, σύμφωνα με την Coalition. Οπότε και η κερδοφορία έχει δεχθεί πλήγμα. Οι αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα του 2010 στις Deutsche bank, Barclays, Credit Suisse, UBS και ΒΝΠ Παριβασ.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν αντέδρασαν το ίδιο γρήγορα με τις αμερικανικές προς μείωση των θέσεων εργασίας. Οι έρευνες δείχνουν πως η μέση αποζημίωση ανά κεφαλή δεν έχει αλλάξει και πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια, ειδικά επειδή οι επενδυτικές τράπεζες πίστεψαν σε ένα rebound το οποίο ανταμείβει αυτούς που κράτησαν το εξειδικευμένο προσωπικό. Μάλιστα, πολλοί συνέχιζαν τις προσλήψεις. Η αύξηση των ρυθμίσεων και των προαπαιτούμενων αντιμετώπισης ρίσκου από την κρίση του 2008 μείωσε την επίδραση των μισθολογικών μειώσεων σε άλλα σημεία και δεν προώθησε τα κέρδη. Οι τράπεζες έπρεπε, επίσης, να αντιμετωπίσουν πρόστιμα, κεφαλαιακές χρεώσεις και φόρους που ροκάνισαν τους ισολογισμούς τους.

Τα καλά νέα είναι πως ο επόμενος γύρος μειώσεων μπορεί να έχει κάποια επίδραση. Η πλειονότητα των επενδύσεων για την αντιμετώπιση των επιπλέον ρυθμίσεων και των συμμορφώσεων έχει ήδη γίνει. Παρόλα αυτά, το rebound στις τραπεζικές αγορές δεν έχει γίνει ακόμη και το επιχειρησιακό τους μοντέλο είναι ακόμη ξεφτισμένο. Οι τράπεζες πρέπει να "κόψουν" ολόκληρα επιχειρηματικά κομμάτια και όχι μόνο θέσεις εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα