Euroxx: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το '16, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν – Τα top picks της νέας χρονιάς

Μετά από ένα ταραχώδες 2015, με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, την τραπεζική αργία για τρεις εβδομάδες, τα capital controls, το κλείσιμο του ΧΑ για άλλες 5 εβδομάδες, το νέο Μνημόνιο και το νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το 2016 έκανε μια πραγματικά κακή αρχή.

Όπως σημειώνει η Euroxx στο πρωινό της report, οι

ανησυχίες για πιθανές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και οι διεθνείς δυσκολίες (κινεζική ζήτηση, συνεχιζόμενη πτώση στο πετρέλαιο, αυξανόμενοι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη και γεωπολιτικά ρίσκα), έσπρωξαν τις ελληνικές μετοχές κοντά σε χαμηλά 4ετίας, με πτώση 12%, ενώ τα ελληνικά spreads αυξήθηκαν πάλι γύρω στο 9,3%. Οι τράπεζες έχασαν 29%.

Στο βασικό της σενάριο η Euroxx αναμένει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα περάσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος μέχρι τα τέλη Απριλίου, κυρίως λόγω της κυβερνητικής «στροφής» στις επιταγές των δανειστών, με τη δέσμευση ότι θα εφαρμόσει το 3ο Μνημόνιο. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή εξακολουθεί να περιμένει οικονομική ανάκαμψη κατά το β' εξάμηνο του 2016, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας και θα κάνει πιο ελκυστικές τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.

Όπως σημειώνει το report, οι ελληνικές μετοχές θα ανακάμψουν από τα τρέχοντα χαμηλά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και υπό την «προϋπόθεση» ότι η χώρα δεν θα παρεκκλίνει από τις μεταρρυθμίσεις.
Ειδικότερα η Euroxx βλέπει πιθανότερο ένα rebound της αγοράς στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, όταν και θα έχουν αποκρυσταλλωθεί τα μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους. Για το πρώτο εξάμηνο εκτιμά σημαντική μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο.

Παρά τους κινδύνους εφαρμογής του προγράμματος θεωρεί πως το Grexit δεν συνιστά μεγάλο κίνδυνο για τις ελληνικές μετοχές.

Οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx για φέτος αφορούν μετοχές μεγάλων εταιρειών, με ελκυστική αποτίμηση, με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και δυνατότητα ρευστοποίησης. Γι' αυτές δίνει σύσταση overweight. Πρόκειται για μετοχές, όπως των ΟΤΕ, Jumbo, Folli Follie, Aegean, Alpha Bank και Eurobank.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ θέτει τιμή-στόχο τα 10,50 ευρώ και για την Jumbo τα 12,50 ευρώ. Η χρηματιστηριακή συμπεριλαμβάνει τις μετοχές στα top picks λόγω των ισχυρών θεμελιωδών αλλά και της ελκυστικής αποτίμησής τους.

Για την Aegean η τιμή-στόχος τίθεται στα 9,20 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή να τονίζει το ισχυρό business story της εισηγμένης.

Η Euroxx θέτει τιμές-στόχους για τις Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,25% και Eurobank τα 3,20 και 1,5 ευρώ αντίστοιχα. Tονίζει ότι προσφέρουν υψηλά περιθώρια ανόδου, στην περίπτωση που η οικονομία ανακάμψει γρηγορότερα και με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν.

Για τη Folli Follie η χρηματιστηριακή θέτει τιμή-στόχο τα 24,50 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Euroxx έχει ξεκινήσει την κάλυψη και της Εθνικής Τράπεζας, για την οποία θέτει τιμή-στόχο το 0,46 ευρώ και σύσταση overweight. Δεν την περιλαμβάνει, ωστόσο, στις κορυφαίες επιλογές της.

Keywords
Τυχαία Θέματα