Οι προοπτικές των διατλαντικών σχέσεων

Φωτογραφία: Αριστερά ο κ.Paul Glastris, Διευθυντής Σύνταξης της The Washington Monthly στις ΗΠΑ και συντονιστής της συζήτησης, αμέσως μετά η κα. Μαρία Δεμερτζή, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Bruegel στις Βρυξέλλες, δίπλα της η κα. Heather Conley, Αντιπρόεδρος Ευρώπης, Ευρασίας, Αρκτικής και Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού προγράμματος του CSIS

στις ΗΠΑ και o Πρέσβης Rastislav Kacer, Πρόεδρος της Globsec στη Σλοβακία

Τις αλλαγές στο παγκόσμιο γίγνεσθαι από την ημέρα που μπήκε στο Οβάλ γραφείο ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισαν και οι τρεις ομιλητές στο πάνελ με τίτλο «An outlook on the transatlantic relations» στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Η κα. Μαρία Δεμερτζή, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Bruegel στις Βρυξέλλες ξεκίνησε την παρέμβασή της τονίζοντας ότι το εμπόριο δεν είναι το μόνο θέμα στις ευρωατλαντικές σχέσεις. Επεσήμανε ότι το ανοιχτό ελεύθερο εμπόριο ευνόησε τις δυτικές οικονομίες εδώ και πολλά χρόνια, όμως δε δόθηκε η απαραίτητη προσοχή στη διανομή πλούτου στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με πολιτικά φαινόμενα σχεδόν άγνωστα μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κα. Δεμερτζή τόνισε ότι «ήταν πάντα υπέρ του ελεύθερου εμπορίου» και πρόσθεσε ότι για την Ευρώπη υπάρχει άμεση απειλή από τις ΗΠΑ για δασμούς και έμμεση από την Κίνα, που εξελίσσεται σε ένα παγκόσμιο παίκτη. Ο λόγος που θεωρεί την Κίνα «απειλή» είναι επειδή, όπως είπε κάνει business με διαφορετικό τρόπο.

Η κα. Heather Conley, Αντιπρόεδρος Ευρώπης, Ευρασίας, Αρκτικής και Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού προγράμματος του CSIS στις ΗΠΑ, περιέγραψε το τοπίο στις ΗΠΑ εξηγώντας ότι η κατάσταση στην Ουάσιγκτον έχει δύο πλευρές: του Τραμπ και όσων είναι απέναντι του. Η κα. Conley τόνισε ότι πρέπει να δούμε τι θα γίνει στα δύο χρόνια που απομένουν για τη θητεία του Τραμπ και τι θα κάνει, αν δηλαδή θα πραγματοποιήσει τις απειλές για δασμούς. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Τα θέματα ασφαλείας και εμπορίου υπήρχαν εδώ και χρόνια και ήταν λάθος μας που δεν τα αντιμετωπίσαμε... Ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι ένα σύμπτωμα αυτού του θέματος».

Ο Πρέσβης Rastislav Kacer, Πρόεδρος της Globsec στη Σλοβακία, αναφέρθηκε στις παγκόσμιες αλλαγές, για τις οποίες, όπως είπε, πρέπει να ανησυχούμε. Αναφέρθηκε επίσης στη «δομική αλλαγή στο δημοκρατικό κόσμο», την ανάπτυξη της Κίνας, αλλά και την αλλαγή στον τρόπο που οι πολίτες προσεγγίζουν την πολιτική. Αυτό, όπως είπε, «έφερε έναν απρόβλεπτο κυνικό Πρόεδρο στις ΗΠΑ». Μάλιστα χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ «καταστροφή» και συνέχισε: «Είναι «πυρηνική καταστροφή».

Ο συντονιστής της συζήτησης, κ.Paul Glastris, Διευθυντής Σύνταξης της The Washington Monthly στις ΗΠΑ, ρώτησε τους ομιλητές ποιο θεωρούν το χειρότερο δυνατό σενάριο για το μέλλον. Η Μαρία Δεμερτζή απάντησε αναφερόμενη στον Πλανητάρχη ότι το θέμα δεν είναι ότι είναι προβλέψιμος, αλλά ακριβώς ότι κάνει όλα αυτά που είχε πει ότι θα κάνει. Όπως εξήγησε, όταν ορκίστηκε, κανείς δεν πίστευε ότι θα έκανε αυτά που έλεγε πριν εκλεγεί.

Η κα. Heather Conley εκτίμησε ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν να φύγουν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, όπως έχει πει ο Τραμπ.

Ενώ ο Πρέσβης Rastislav Kacer, αναφέρθηκε στις διχαστικές πολιτικές του και στον απομονωτισμό που οδηγεί τις ΗΠΑ.

Οι ομιλητές εκτίμησαν ότι σε περίπτωση που το 2021 πάει στο Λευκό Οίκο ένας άλλος Πρόεδρος, τότε οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επανέλθουν στην ηγετική τους θέση παγκοσμίως, δεδομένου ότι «αποχώρησαν από αυτή τη θέση εθελοντικά. Δεν τους έδιωξε κανείς». Μίλησαν για δομές που υπάρχουν εδώ και 70 χρόνια και δεν είναι εύκολο να ακυρωθούν, ενώ ο Πρέσβης Rastislav Kacer τόνισε ότι όλα όσα συμβαίνουν είναι μία ευκαιρία για να καταλάβει η Ευρώπη ότι πρέπει να ενοποιηθεί περισσότερο, αν δε δυναμώσει για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια, το εμπόριο και άλλα. Και ζήτησε να κάνουμε την Ευρώπη ασφαλή και να ενισχύσουμε τη Σέγκεν.

Η Μαρία Δεμερτζή είπε ότι είναι «ανόητο» να συζητάμε για ευρωπαϊκό στρατό, όπως είπε και ο πρέσβης, όμως πρέπει να μιλάμε για κοινή ασφάλεια.

To Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην ΝΑ Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, την διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τις προκλήσεις του αύριο, θέτοντας ως στόχο την διαμόρφωση μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου.

Στην 4ήμερη εκδήλωση θα συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ομιλητές από 20 και πλέον χώρες, οι οποίοι θα συζητήσουν 80 θέματα καίριας σημασίας την οικονομία, τον πολιτισμό και τις επιχειρήσεις,

Keywords
Τυχαία Θέματα