Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές εν μέσω αισιοδοξίας για το εμπόριο

Ανοδικά κινούνται κατά την πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω του θετικού κλίματος που δημιούργησε το δημοσίευμα του Bloomberg για νέα σύνοδο κορυφής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ στα μέσα Μαρτίου, με την αμερικανική πλευρά να ετοιμάζει, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, τις βασικές παραμέτρους της τελικής εμπορικής συμφωνίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,50% στις 374,66 μονάδες με σχεδόν

όλους τους κλαδικούς δείκτες σε θετικό πρόσημο.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE100 με άνοδο 0,50%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 1,02% ο γαλλικός CAC 40 με άνοδο 0,60%, ο ιταλικός FTSE MIB στο +0,53%και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 στο +0,67%.

Κοιτάζοντας σε μεμονωμένες μετοχές, η WPP σημείωνε νωρίτερα τα μεγαλύτερα κέρδη στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση ότι είδε θετικές αντιδρ'ασεις στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Η Moncler έκανε άλμα 8%, μετά την ανακοίνωση αξιοσημείωτων αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τη Jefferies.

Από την άλλη, η Rightmove σημείωσε σημαντικές απώλειες μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της, ενώ η βρετανική Man Group υποχώρησε κατά σχεδόν 5% μετά την ανακοίνωση ότι οι αμοιβές υποχώρησαν το 2018 σημαντικά λόγω των συνθηκών της αγοράς.

Νωρίτερα, οι αγορές της Ασίας κινήθηκαν θετικά, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για τη μεταποίηση της Κίνας τον Φεβρουάριο έδειξαν άνοδο μεν σε σχέση με τον Ιανουάριο, συρρίκνωση μεν για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Νωρίτερα, ο MSCI ανακοίνωσε ότι θα τετραπλασιάσει το βάρος των κινεζικών μετοχών Α στους παγκόσμιους δείκτες του μέχρι τον Νοέμβριο, από 5% στο 20%.

Στο εμπορικό μέτωπο, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, δήλωσε στο CNBC ότι Κίνα και ΗΠΑ κάνουν «φανταστική πρόοδο» στις μεταξύ τους εμπορικές διαπραγματεύσεις. «Νομίζω ότι οδεύουμε προς μια αξιοσημείωτη, ιστορική συμφωνία», πρόσθεσε.

Πίσω στην Ευρώπη, οι επενδυτές αναμένουν εξελίξεις από το Brexit. Η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι αναλυτές της αγοράς αναρωτιούνται για το αν τελικά η Βρετανία θα βγει από την ΕΕ στα τέλη Μαρτίου, με ή χωρίς συμφωνία, αν θα πάει σε νέο δημοψήφισμα ή αν απλά καθυστερήσει την ημερομηνία αποχώρησης.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ο πληθωρισμός Ευρωζώνης αυξήθηκε οριακά τον Φεβρουάριο στο 1,5% από 1,4% τον Ιανουάριο, σύ,φωνα με τα στοιχεία που δημνοσιοποίησε η Eurostat..

Η ανεργία ανήλθε στο 7,8% τον Ιανουάριο αμετάβλητη σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα